Litnyt • September 2020

Litteraturnetværket i Odense
Topfoto læsning

I dette nyhedsbrev kan du læse om

Kalenderen: Det sker i september

Et kig ind i oktober

Glæd dig til…


Det sker i september

Forlaget Muse

Kom og mød forlaget Muse
Hvem drømmer ikke om at skrive en bog?
Forlaget Muse inviterer alle med på et litterært eventyr, hvor man på dagen kan møde flere af forlagets forfattere, som vil læse op og signere bøger.
Forlaget Muse står også klar til en snak med gæsterne, og man kan møde Jørgen og Sune Nancke, som startede forlaget.
Gratis uden tilmelding. Læs mere.
Onsdag 2. september kl. 16.30-19
Sted: 2. sal, Hovedbiblioteket Odense.


Liv Nimand Duvå

Forfattermøde med Liv Nimand Duvå
For andet år i træk indbydes til en række forfattermøder hver første torsdag i måneden. Den prisvindende romanforfatter Liv Nimand Duvå vil i samtale med Julie Gufler læse op og give et indblik i sit forfatterskab, der med kroppen som medium bevæger sig mellem fantasi og dokumentar i en identitetsfokuseret virkelighed.
Gratis billetter. Læs mere og bestil her, på bibliotekets app eller hos bibliotekerne på Ærø i den betjente åbningstid.
Torsdag 3. september kl. 18.45-20.05
Sted: Ærøskøbing Bibliotek
Arr. af Ærø Folkebibliotek og Øens Litteraturservice og støttet af Statens Kunstfond.


Anna Chris Thompson

Oasecafé – Klimalitteratur
Klimakrisen og klimalitteraturen er over os. Danske forfattere fra Lars Skinnebach over Jonas Eika til Siri Ranva Hjelm Jacobsen, har kastet sig over klimakrisen for at forstå og fortolke denne globale krise, der truer os alle. Anna Chris Thompson, litteraturhistoriker og leder af festivalen ‘Klima&Litteratur’, introducerer til den danske klimalitteratur og hvorfor litteraturen særligt kan bruges i den forbindelse.
Det er nødvendigt at have billet. Læs mere og bestil billet.
Torsdag 3. september kl. 16
Sted: Restaurant Mast, Havnegade 8 c, Middelfart
Arr. af Middelfart bibliotek.


Poetry Slam

Poetry Slam
En populær genre blandt garvede og nye poeter med interesse for det poetiske sprog, lysten til at udtrykke sig – og så vil de vinde! For poetry slam er en ordkonkurrence, hvor alle deltagere har 3 minutter og 10 sekunder til at fyre deres bedste ordkvad af, der efterfølgende bliver vurderet med point af udvalgte dommere blandt publikum. Det er dig der bestemmer, hvem der skal hjem med sejren!
Pris: Forsalg: 30 kr., dørsalg: 60 kr. (begrænset antal pladser). Læs mere.
Lørdag 5. september kl. 19.30 (dørene åbner kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum.


Teater Momentum

Forfatterarrangement – litteratur og identitetspolitik
Har en romanforfatter fra den hvide, heteronormative middelklasse lov til at skrive indlevende om seksuelle eller etniske minoriteters undertrykkelse? Skal vi udgive Halfdan Rasmussens populære børnerim i renskurede versioner uden stødende ord som ”hottentotter” eller ”negerdukker”?
5 markante forfattere diskuterer litteratur og identitetspolitik med hinanden og publikum. Det er Jamal Bendahman, Mathilde Walter Clark, Jens-Martin Eriksen, Maja Lucas og Simon Pasternak. Troels Heeger, cand.mag. i litteraturvidenskab og journalist, er ordstyrer.
Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Onsdag 9. september kl. 17.00 (dørene åbner kl. 16.30)
Sted: Teater Momentum.


Læs dig ud af krisen

Læs dig ud af krisen
At læse skaber nye perspektiver. Og når verden vælter, hjælper det at sætte ord på. Vi ser nærmere på værker, der kradser hul på krisen, den personlige og den samfundsomvæltende. Første gang om Inger Christensens ’Alfabet’ ved Neal Ashley Conrad.
Pris 695 kr., studerende 385 kr. Læs mere og tilmeld.
Forelæsningsrække på 5 onsdage, første gang onsdag 9. september kl. 18.30-20.15
Sted: SDU, Campusvej 55, Odense M
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


Thomas Kaarsted og Morten Hesseldahl

Mord i eventyrets by: Krimiaften med Odense som gerningssted
Thomas Kaarsted udgav i forsommeren sin debutroman ’Steder tiden har glemt’, en kriminalroman, som foregår i Odense med afsæt i forfatterens egen opvækst. Og lad os da bare afsløre, at alt ikke er idyl.
Morten Hesseldahl er også vokset op i Odense, og hans seneste bog ’Malins efterår’ trækker også tråde til barndommen og lægger sig i forlængelse af hans tidligere populære bøger som ’Drager over Kabul’ og ’Masada’.
De to vil samtale om deres forfatterskaber, Odense før og nu, den gode krimi, true crime og dét at skrive ud fra sit eget liv.
Pris 30 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 10. september kl. 18.45-20.30
Sted: Hovedbiblioteket Odense.


Cindy Lynn Brown

Skriv dine erindringer
Vil du gerne i gang med at skrive din livsfortælling, får du her et kickstart. Vi taler om de forskellige aspekter af at skrive erindring og laver små øvelser undervejs. Underviser Cindy Lynn Brown.
Pris 400 kr., rabat for studerende, pensionister m.fl. Læs mere og tilmeld.
Lørdag 19. september kl. 11-17.30
Sted: AOF Rugårdsvej, lokale S3, stuen, Rugårdsvej 15 B, Odense C
Arr. af AOF Odense.


Iben Mondrup

Forfattersamtale: Iben Mondrup
Iben Mondrups nyeste bog ‘Tabita’ fra 2020 handler om Grønland og forholdet til Danmark fortalt gennem en families historie. For hvad sker der, når man adopterer to grønlandske børn til et dansk familieliv og beder dem om at glemme deres grønlandske opvækst. Litteraturkonsulent Michael Linde Larsen samtaler med Iben Mondrup.
Pris: Almindelig 150 kr. – medlem af Nysgerrig Fyn 125 kr. – medlem af LitNet 100 kr.
Prisen er inklusiv kaffe og kage. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 22. september kl. 19.00-21.00
Sted: Kulturmaskinen, Farvergården 7, Odense C
Arrangementet er lavet i samarbejde med Det Nordatlantiske hus i Odense.


Mrs. Dalloway

I selskab med Mrs. Dalloway
”Mrs. Dalloway sagde, hun selv ville købe blomsterne…” er en af litteraturhistoriens mest berømte indledninger.
’Mrs Dalloway’ er en af Virginia Woolfs største romaner, og hendes syn på kønsroller og identitet er stadig relevante i dag.
Hør om Woolfs forfatterskab og særlige litterære stil, hendes visionære skildringer af bl.a. kvindeliv og seksualitet, hendes kulturelle og politiske samtid og tilknytning til Bloomsbury-gruppen, når lektor Claus Schatz-Jakobsen, SDU, tager os med til London en junidag i 1923 i selskab med Mrs. Dalloway. Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 23. september kl. 19-21
Sted: Dalum bibliotek.


Cindy Lynn Brown

Skriveværksted ONLINE
Har du tekster i skrivebordsskuffen, men mangler feedback, eller går du med en drøm om at komme i gang med at skrive? Nu har du chancen for at gøre alvor af det! Vi laver små skriveøvelser, læser og redigerer hinandens tekster.
Kurset henvender sig både til dig, der er nybegynder, og til dig, der allerede er i gang og har brug for konstruktiv kritik. Underviser Cindy Lynn Brown.
Pris 1.275 kr., rabat til studerende, pensionister m.fl. Læs mere og tilmeld.
9 onsdage, første gang 23. september kl. 16-18.45.
Sted: Online kursus
Arr. af AOF Odense.


Annette Lassen

Oldtidssagaerne – en række litterære perler
Foredrag ved Annette Lassen, Københavns Universitet.
Oldtidssagaerne spænder fra ældgamle beretninger med mange kvad til veloplagte historier og litterære perler om danske og nordiske sagnkonger og sagnhelte som Ragnar Lodbrog, Rolf Krake og Harald Hildetand.
Gratis uden tilmelding. Dørene lukkes, når salen er fyldt. Adgang fra kl. 9.15. Kaffe/te koster 20 kr. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 24. september kl. 10-12
Sted: Dalum Kirkes Anneks, Dalumvej 112 B, Odense SV
Arr. af Dalum bibliotek.


Johannes Jørgensen

Johannes Jørgensens livslegende
I anledning af den nye forskningsbaserede udgave af Johannes Jørgensens erindringsværk ‘Mit Livs Legende’ har dr.phil. Henrik Wivel en samtale med formand for Johannes Jørgensen Selskabet, Stig Holsting, om det billede bogen tegner af forfatteren og hans tid.
‘Mit Livs Legende’ udkom i årene 1916-1928 og anses for ét af de vigtigste erindringsværker i dansk litteratur. Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 24. september kl. 19-21
Sted: Svendborg bibliotek.


Martin Jensen

Martin Jensen om ‘De ti Bud’
Foredrag om ‘De ti bud’ ved forfatter Martin Jensen. Med hovedvægt på novellesamlingen ‘Bud’ fortæller Martin Jensen om sit forfatterskab, der omfatter to historiske krimiserier, en salmesamling, historiske romaner og samtidsromaner. I ‘Bud’ giver forfatteren sit syn på, hvordan de ti bud kan have relevans for os i dag ved at fortælle om ti mennesker, der i deres hverdag står over for valg, der sætter deres moral – eller mangel på samme – på prøve! Gratis adgang. Læs mere.
Torsdag 24. september kl. 19.30
Sted: X-Huset, Birkevej 15 B, Vester Hæsinge.


Anne-Cathrine Riebnitzsky

Forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky
Mød den prisvindende forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky, der med sine anmelderroste romaner har taget kampen op mod uretfærdighed.
Riebnitzsky fortæller om sin bog ‘Smaragdsliberen’, sit øvrige forfatterskab og med mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren. Pris 90 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 24. september kl. 19-21
Sted: Bastionen, Nørrevoldgade 63, Nyborg
Arr. af Nyborg bibliotek.


Thomas Korsgaard

Thomas Korsgaard
Thomas Korsgaards forfatterskab kaster lys på livserfaringer, der gemmer sig i hullerne i vores velfærdssamfund. I forfattersamtalen fortæller Thomas Korsgaard om arbejdet med sine romaner, den rolle bøgerne har spillet i hans eget liv – og hvilken forskel kan forfatterne og litteraturen gøre i verden?
Pris 60 kr – unge under 25 år 30 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 29. september kl. 19-21
Sted: Svendborg bibliotek.


Det sker i oktober

At tie eller turde

At tie eller turde
En række danske forfattere læser op og taler om ytringsfrihed. Siden muhammedkrisen er ytringsfriheden til stadighed til debat. Henrik Nordbrandt, Amdi Silvestri, Qaali Scmidt og Khatera Musleh deltager i aftenen. Ordstyrer er forfatter Adil Erdem fra dansk Pen.
Billetpris 30 kr. er inklusiv et glas vin, sodavand eller kaffe. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 1. oktober kl. 18.45-21
Sted: Hovedbiblioteket Odense
Arr. af Dansk Pen sammen med Odense Hovedbibliotek.


Kim Leine

Kim Leine og Lilian Munk Rösing
‘Profeterne i Evighedsfjorden’ indbragte Kim Leine Nordisk Råds Litteraturpris og fik i 2018 en slags fortsættelse i romanen ‘Rød mand sort mand’. Kim Leine samtaler med Lilian Munk Rösing om forfatterskabet, det selvbiografiske, Grønland og den historiske roman.
Pris: 195 kr. Læs mere og tilmeld.
Mandag 5. oktober kl. 18.45-20.45
Sted: Borgernes Hus, Østre Stationsvej 15, Odense C.


Lars Theil Münster

Det læsende menneske
Forfatter og cand.mag. Lars Theil Münster har skrevet bogen ‘Det læsende menneske’. Han gør os klogere på, hvad vi får ud af at læse litteratur. Hvad er det der sker med os, når vi læser? Hvordan finder teksten vej til vores bevidsthed og danner betydning og billeder i vores hoveder? Gør læsning af litteratur os til mere empatiske og følsomme mennesker?
Pris 50 kr. Forhåndstilmelding er nødvendig. Læs mere og tilmeld.
Mandag 5. oktober kl. 19-21
Sted: Assens Bibliotek.


Thomas Kaarsted

Torsdagsmøde: Dalum og Fruens Bøge i romanens tegn
Hør gamle historier fra Thomas Kaarsted om hans roman ‘Steder tiden har glemt’, som bl.a. foregår i Fruens Bøge Skov, det tidligere Fyns Tivoli, den nedlagte Imperial Bio på Dalumvej og en masse nutidige steder.
Billetter 40 kr. Billetter skal købes på forhånd (ved fysisk fremmøde) på anneks-kontoret ved Dalum Kirke. Billetter kan ikke refunderes. Læs mere.
Torsdag 8. oktober kl. 10-12
Sted: Dalum Kirke, Dalumvej 112 B, Odense SV
Arr. i et samarbejde mellem Dalum Kirke og Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Forening og Arkiv.


 Værker i verdensklasse

Værker i verdensklasse
Mens de fleste værker går i glemmebogen, vandrer andre fra generation til generation og bliver genudgivet, læst og diskuteret, også lang tid efter forfatterens død. Hvorfor? Fordi de er i en klasse for sig. I denne forelæsningsrække tager vi fat på seks bogværker i særklasse. Pris 795 kr. Læs mere og tilmeld.
Forelæsningsrække på 6 gange, første gang torsdag 8. oktober kl. 16.45
Sted: Forskellige steder i Hovedbiblioteket
Arr. af Folkeuniversitetet Odense i samarbejde med Borgernes Hus.


Karen Blixen

Karen Blixen – fra digtning til virkelighed
Foredrag ved Line Louise Peters. Med udgivelsen af Tom Buk-Swientys bog ‘Løvinden. Karen Blixen i Afrika’ er Karen Blixens person igen blevet yderst aktuelt. Foredraget giver med udgangspunkt i bogen en indføring i Blixens eventyrlige liv og forfatterskab og nuancerer dermed billedet af den excentriske storyteller. Pris 20 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 8. oktober kl. 19-21
Sted: Dalum bibliotek, Dalumvej 112 B, Odense SV.


Glæd dig til…

Mikkel Mosen
Sanne Olsen

Café Litnet tirsdag 20. oktober i Studenterhus Odense: Med de to debutanter Sanne Olsen og Mikkel Mosen.
Læs mere og køb billet https://www.litnet.dk/arrangementer/