Litnyt • November 2021

Litteraturnetværket i Odense
Topfoto cc University Library Kyiv Mohyla Academy

I dette nyhedsbrev kan du læse om:
Café Litnet med 2 spændende forfattere
Det sker i november
Et kig ind i december

Café Litnet med 2 spændende forfattere

Vi glæder os til at præsentere disse to forfattere for jer på Studenterhuset. De er begge journalister og skriver begge bøger ved siden af.
Nanna W. Sølvsteen fortæller om sin debutbog ‘Et andet billede’, og Morten Vittrup, kendt for sin populære debutbog ‘Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke’, udgiver sin nye bog ‘Vi ville så meget’.

Nanna W. Sølvsteen

Nanna W. Sølvsteen er journalist og debuterede i oktober 2020 som forfatter med romanen ’Et andet billede’ på Gyldendal.
Bogens seks søskende er på vej til at fejre en sidste jul i det hus, der har dannet rammen om deres fælles barndom. Juleaften for fire år siden døde faren pludselig og vendte samtidig op og ned på meget mere end familiens juletraditioner.
Hvor godt kender de egentlig hinanden? Har de overhovedet en fælles historie at samles om, nu hvor også deres mor er død? Og hvis ikke, har de så modet til at få det? De seks oplever, at der midt i deres voksne liv afsløres nye overraskende sammenhænge. Læs eller lyt en prøve fra bogen.

Morten Vittrup

Morten Vittrup er journalist, bor i Odense og debuterede i 2016 med sin anmelderroste slægtsroman ’Argentineren, der kom sejlende på en cedertræsplanke’. I 2021 har han udgivet sin to’er ’Vi ville så meget’.
Bogen handler om insiderhandel og et kæmpe energiprojekt i Sydamerika, som er ved at drukne i korruption, om Occupy Wall Street-bevægelsen under finanskrisen og et liv uden job og uden tro på fremtiden.
Bogen er en samtidsroman om årene under og efter finanskrisen, om kuldsejlede drømme, bristede illusioner og moralske dilemmaer.
Læs eller lyt en prøve fra bogen.

Vind bøger i pausen
Undervejs holder vi en pause og udlodder to bøger af forfatterne til fremmødte medlemmer af Litnet. Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.

Pris: Gratis for medlemmer af Litnet og 50 kr for ikke-medlemmer.
Tilmelding nødvendig – tilmeld og køb billet her.
Torsdag 25. november kl. 19.
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C
Arr. af Litteraturnetværket Litnet.


Det sker i november

Tre nordfynske forfattere

Tre nordfynske forfattere
Anne-Kirsten Brønserud, Karen Kornbech Larsen og Iris Munkebjerg, tre forfattere med det nordfynske til fælles spænder over flere genrer. Anne-Kirsten Brønserud med romanen ‘Når svalerne flyver højt’, Karen Kornbech Larsen med serien ‘Tankespind’ og Iris Munkebjerg med novellesamlingen ‘Den sorte krukke’ og romanen ‘I skovens dyb’.
Pris 50 kr. Læs mere og køb billet. Resterende billetter sælges ved indgangen.
Mandag 1. november kl. 19.00
Sted: Otterup Bibliotek.


Søren Ulrik Thomsen

Foredrag med Søren Ulrik Thomsen
Fællesarrangement med Faaborg sogn – foredrag med lyriker Søren Ulrik Thomsen. Læs mere.
Onsdag 3. november kl. 19
Sted: Diernæs kirke, Mosetoften 2 C, Faaborg.


Halfdan Pisket

Møde med tegneserieskaberen Halfdan Piskett
Halfdan Pisket slog for alvor igennem med sin grafiske trebindsroman, ‘Danskertrilogien’ (2017), som udfolder farens barske og rørende livshistorie fra den tidlige ungdom i en lille by mellem Armenien og Tyrkiet, til desertør i den tyrkiske hær, tortureret fange, gæstearbejder, grønthandler, familiefar og hashhandler i København.
Forfatteren læser op, viser billeder og giver os et indblik i sit forfatterskab i samtale med Julie Gufler.
Halfdan Pisket er en nationalt såvel som internationalt anerkendt tegneserieskaber. Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 4. november kl. 18.45-20
Sted: Ærøskøbing bibliotek
Arr. af Øens Litteraturservice og Ærø Folkebibliotek og støttet af Statens Kunstfond


Marcel Proust

Marcel Proust – ‘På sporet af den tabte tid’
I denne forelæsningsrække bliver du klædt på til at læse et af litteraturhistoriens absolutte mesterværker. Forelæseren er Neal Ashley Conrad Thing, ph.d. i litteraturvidenskab og Proust-ekspert.
‘På sporet af den tabte tid’ handler om og er skrevet ud fra én bevidsthed: fortællerens indre og ydre liv på godt og ondt. En mand, der ikke kan sove. Vi gennemgår værket kronologisk, og du er meget velkommen, selvom du ikke har læst bogen.
Pris: Standard 475 kr., studerende 265 kr. Læs mere og tilmeld.
3 forelæsninger, første gang torsdag 4. november kl. 19
Sted: SDU, Lokale U56, Campusvej 55, 5230 Odense M.


Bogforum

Tag med på bogmesse i København
Odense Hovedbibliotek inviterer til den årlige bustur til Bellacentret. Læs om årets Bogforum.
På turen vil de to debuterende forfattere Sofie Due og Kristoffer Lind fortælle om deres debutbøger. Vi giver en kop kaffe/the på vejen, og du kan selv medbringe morgenmad. Pris 400 kr. Læs mere og køb billet.
Fredag 6. november afgang kl. 8.00 fra Dannebrogsgade i Odense
Hjemkomst Odense: ca. kl. 20.15
Prisen er inkl. adgangsbillet til Bogforum.


Bogforum

Tag med Svendborg bibliotek til Bogforum
I samarbejde med Faaborg Midtfyn Bibliotekerne og Nyborg Bibliotek.
Pris 400 kr. Billetprisen dækker bustur, indgang, let morgenmad i bussen og vand/frugt på hjemturen. Læs mere og køb billet.
Når du vælger billet, skal du vælge mellem disse steder og tider:
Svendborg Bibliotek kl. 7.30
Ringe Bibliotek kl. 8.00
Nyborg Bibliotek kl. 8.30
Lørdag 6. november kl. 7.30
Afgang Bella Center kl. 17 – hjemkomst Svendborg ca. kl. 19.30.


Jutlandia

Foredrag om Jutlandia med Jesper Bugge Kold og Mich Vraa
De færreste kender historien bag skibet. Romanen ’Pigen fra det store hvide skib’ tager læseren med ombord på Jutlandia, ind i operationsstuerne og ned i maskinrummet. Bogen udkom på datoen for afsejlingen for 70 år siden, og forfatterne fortæller historien om forvandlingen fra passagerskib til nationalsymbol, om romanens tilblivelse og meget mere.
Pris 75 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 10. november kl. 19.00-21.00
Sted: Munkebo bibliotek.


Asta Olivia Nordenhof

Forfatterforedrag – Asta Olivia Nordenhof
Sidste år udgav Asta Olivia Nordenhof den prisbelønnede roman ‘Penge på lommen’, første bind i et planlagt syvbindsværk, med titlen ‘Scandinavian Star’, om mordbranden på skibet Scandinavian Star i 1990. Dog mest om Maggie og Kurt, der bor lidt udenfor Nyborg i 1980’erne med en fortid præget af svigt, af mangler og af fattigdom. Du kan høre hende fortælle om sit arbejde med den og med det stort anlagte syvbinds-projekt.
Pris 80 kr. Læs mere og tilmeld.
Tirsdag 16. november kl. 19
Sted: Middelfart bibliotek, Havnegade 6, Middelfart.


Ursula Andkjær Olsen

Forfatterskolen – et kig indenfor
Rektor for Forfatterskolen, Ursula Andkjær Olsen, fortæller om sin lille, store skole: ”Forfatterskolen er en ganske lille institution, som indtager en ganske stor plads i det danske kulturliv. ”
Ursula Andkjær Olsen har et vægtigt forfatterskab bag sig. Hendes poesi har høstet priser og megen ros, og hendes optræden som oplæser og performer er højt respekteret.
Gratis for medlemmer, 50 kr. for ikke-medlemmer. Læs mere.
Onsdag 17. november kl. 19.00
Sted: Odense Valgmenighedskirke
Arr. af Odense Højskoleforenings læsekredsledere.


Karen Blixen

Pagten mellem Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig
I 1950 tilbød den unge digter Thorkild Bjørnvig at ‘tjene’ den berømte forfatterinde Karen Blixen og følge hendes råd i alle livets forhold. Relationen mellem de to er siden gengivet i Bjørnvigs erindringsbog ‘Pagten’ og senest i Bille August spillefilm af samme navn fra 2021.
Vi ser bl.a. på Bjørnvigs dybe betagelse af Blixen, hans læretid på Rungstedlund, hendes inspirerende og lunefulde væsen, bruddet og litteraturen, der tog udgangspunkt i pagten.
Pris: Standard 195 kr., studerende 145 kr. Læs mere og tilmeld.
Mandag 22. november kl. 18.30-20.15
Sted: SDU, Lokale U46, Campusvej 55, Odense M
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


En folkefjende

Tag med i Odense Teater: ‘En folkefjende’ af Henrik Ibsen
Et underholdende og aktuelt drama med Søren Pilmark som lægen, der er villig til at ofre alt for sandheden. Ugen forinden forelæser Leif Søndergaard om forestillingen på universitetet.
Henrik Ibsens klassiker handler om noget så nutidigt som demokratiets skyggeside, mediernes magt og idealernes sammenstød med virkeligheden.
Mød skuespillere og instruktør til scenekantssamtale, se forestillingen og bliv klogere på det hele på Folkeuniversitetet i ugen forinden. Kursister får A-billetter til forestillingen.
Pris: 295 kr. inkl. teaterbillet og scenekantssamtale. Læs mere og køb billet.
Tirsdag. 23. november 2 gange kl. 19 og tirsdag 30. november kl. 17.15
Sted: Forelæsning på SDU, Lokale U55, Campusvej 55, Odense M
Teaterforestilling på Odense Teater, Jernbanegade, Odense C.


Café Litnet: Mød 2 spændende forfattere
Nanna W. Sølvsteen fortæller om sin debutbog ‘Et andet billede’, og Morten Vittrup, kendt for sin populære debutbog ‘Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke’, udgiver sin nye bog ‘Vi ville så meget’. De er begge journalister og skriver begge bøger ved siden af.

Nanna W. Sølvsteen

Nanna W. Sølvsteen debuterede i oktober 2020 med romanen ’Et andet billede’ på Gyldendal. Bogens seks søskende er på vej til at fejre en sidste jul i det hus, der har dannet rammen om deres fælles barndom. Juleaften for fire år siden døde faren pludselig og vendte samtidig op og ned på meget mere end familiens juletraditioner. Læs mere øverst i nyhedsbrevet.

Morten Vittrup

Morten Vittrup har netop udgivet sin anden roman ’Vi ville så meget’, en bog om insiderhandel og et kæmpe energiprojekt i Sydamerika, som er ved at drukne i korruption, om Occupy Wall Street-bevægelsen og et liv uden job og uden tro på fremtiden.
Bogen er en samtidsroman om årene under og efter finanskrisen, om kuldsejlede drømme, bristede illusioner og moralske dilemmaer. Læs mere øverst i nyhedsbrevet.

Vind bøger i pausen
Undervejs holder vi en pause og udlodder to bøger af forfatterne til fremmødte medlemmer af Litnet. Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.
Pris: Gratis for medlemmer af Litnet og 50 kr for ikke-medlemmer.
Tilmelding nødvendig – tilmeld og køb billet her.
Torsdag 25. november kl. 19.
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C
Arr. af Litteraturnetværket Litnet.


Dy Plambeck

Til min søster – Dy Plambeck
Dy Plambeck taler om sin seneste bog ‘Til min søster’, som anmelderne har rost for sin brutalitet og skønhed. Dy Plambeck er en af sin generations mest originale og talentfulde forfattere og fik i 2006 Klaus Rifbjergs debutantpris og Politikens litteraturpris i 2019.
Gratis for medlemmer, 50 kr. for ikke-medlemmer. Læs mere.
Torsdag 25. november kl. 19
Sted: Odense Valgmenighedskirke
Arr. af Odense Højskoleforening.


Sandra Hedegaard Rasmussen

Mød forfatteren Sandra Hedegaard Rasmussen
Den lokale forfatter fortæller om sin debutroman ‘Italienske forbindelser’ fra 2019, om hvordan hun blev forfatter og om sin skriveproces. Historien foregår i den virkelige politiverden, men tilsat romantik og ekstra spænding. Forfatteren er opvokset og bor på Fyn, er uddannet politibetjent, men stoppede efter 14 år grundet stress.
Biblioteket er vært ved lidt gløgg og æbleskiver.
Gratis billetter. Begrænset plads, så bestil billet. Læs mere og bestil billet.
Torsdag 25. november kl. 19.00
Sted: Nyborg bibliotek, Torvet 11, Nyborg.


Et kig ind i december

Stine Pilgaard

Forfatterforedrag – Stine Pilgaard
Hør om arbejdet med hendes nyeste udgivelse ‘Meter i sekundet’. Bogen består af ni kapitler, som alle afrundes med en sangtekst. En af disse er nu at finde i den nye højskolesangbog. Kom og vær med, når vi fejrer den nye højskolesangbog med forfatterbesøg, oplæsning og fællessang.
Pris 80 kr. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 2. december kl. 19-21
Sted: Middelfart bibliotek, Havnegade 6, Middelfart
Arrangeret i samarbejde med DOF Middelfart Musikaftenskole.


Astrid Saalbach

Forfatterforedrag med Astrid Saalbach
Astrid Saalbach udgav tidligere i år den anmelderroste roman ‘Der hvor du ikke vil hen’, en slægtsroman om to unge kvinders liv i bl.a. Faaborg og Grønland. Vi følger deres skæbne under bl.a. 1. verdenskrig, den spanske syge og 30’ernes depression. Astrid Saalbach har et stort forfatterskab bag sig som dramatiker og forfatter og har vundet adskillige priser både som dramatiker og skønlitterær forfatter.
Pris 75 kr. Læs mere og bestil billet.
Torsdag 2. december kl. 19-21
Sted: Ringe Bibliotek.


Lotte og Søren Hammer

Fiktion og 2. verdenskrig – interview med Lotte og Søren Hammer
Forfatterne til den historiske spændingsromanserie “Venner og fjender” fortæller om deres bøger og deres forfatterskab. Lotte og Søren Hammer har udgivet seks romaner i serien, og de sidste to bind udkommer i januar.
I serien følger man bondedrengen Peter, som hvirvles ind i nazismens verden, og den dansk-jødiske pige Kassandra, som vikles ind i en masse farefulde situationer. Hør om de sidste to bøger i serien.
Gratis billetter med bestilling. Læs mere og bestil billet.
Torsdag 2. december kl. 16.30
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.


Forfattermøde med Christoffer Thunbo Pedersen
Øens Litteraturservice og Ærø Folkebibliotek præsenterer forfattersamtale med Julie Gufler.
Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 2. december kl. 18.45-20
Sted: Ærøskøbing bibliotek.
Arr. er støttet af Statens Kunstfond


Poetry Slam
En konkurrence på ord, hvor publikum bestemmer vinderen. Læs mere.
Søndag 5. december kl. 19.30
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.
Arr. af Poetry Slam Fyn.