Det sker

Café Litnet 27. september med Per Nielsen og Pia Sigmund

Både Per Nielsen og Pia Sigmund er fynske forfattere og historikere, og begge har gang i mange ting. Kom og hør dem fortælle om deres forfatterskaber og engagement i mange spændende ting.

Per Nielsen

Den fynske digter, grafiker og historiker Per Nielsen fortæller om sin bog ‘Plovmanden’, skrevet sammen med en sibirisk researcher, om danskeren, Søren Revsgaard Randrup, ’verdensberømt’ i Sibirien og stort set ukendt i Danmark.

Søren Revsgaard Randrup (1876-1935) var blot en af de omkring 400.000 danskere, der i sidste halvdel af 1800-tallet søgte lykken uden for Danmarks grænser for aldrig mere at vende hjem igen. Alligevel var han mere end et nummer. Kun godt 2.000 danskere drog nemlig til Sibirien, hvor mange af dem fik enorm betydning for den danske nationaløkonomi, fordi de lærte de sibiriske bønder at gå sammen i andelsmejerier og lave smør til eksport. Randrup startede som mejerist og smørhandler i Sibirien, men oprettede i 1901 en plovfabrik i Omsk.

Søren Randrup og hans medarbejdere 1910
Søren Randrup og hans medarbejdere 1910

I samarbejde med den russiske historiker, Aleksandr Kiseljov, der bor i Sibirien, har Per Nielsen dykket ned i historien om den entreprenante dansk-sibiriske forbindelse. Arbejdsfordelingen gav sig selv: Mens Per Nielsen ledte efter kilder til Søren Revsgaard Randrups liv og virke i danske og internationale arkiver og databaser, rejste hans sibiriske forbindelse rundt i fodsporene på den danske fabrikant, og tilsammen fandt de brikkerne til det puslespil, der nu er samlet til en biografi om Søren Revsgaard Randrups liv og virke – et arbejde, der stod på i 12 år.

Plovmanden af Per Nielsen

’Plovmanden. Søren Revsgaard Randrup – en dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af det 20. århundrede’, som er titlen på bogen, er blot en af Per Nielsens seneste udgivelser.
Siden han i 1976 debuterede med digtsamlingen ’Mit livs butik’, har han udgivet mere end 20 titler – heraf flere digtsamlinger, men der er også historiske bøger og lettiske oversættelser imellem.
Bogen er udkommet på dansk på Forlaget Ravnerock i 2020.

Café Litnet er gratis for medlemmer af Litnet og koster 50 kr. for ikke-medlemmer. Alle er velkomne.

Tirsdag 27. september kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen.