Litnyt • Marts 2022

Topfoto læser på bibliotek Clay Banks
Litteraturnetværket i Odense

I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvad der sker inden for litteratur og forfattermøder i Odense og på Fyn.
Café Litnet 14. marts – fynsk krimiaften
Det sker i marts
Et kig ind i april
Tid for medlemskab af Litnet


Café Litnet – Fynsk krimiaften

Litnet har arrangeret en ‘krimiaften’ med to forfattere, der skriver om krimi-plots på Fyn. Vi glæder os til at præsentere dem for jer og høre dem fortælle om deres bøger og plots.

Steffen Groth

Steffen Groth er professor i nuklearmedicin, tidligere prodekan ved Aalborg Universitet og direktør i IAEA og WHO. Han debuterede i 2015 som spændingsforfatter med ’Osamas hævn’, og fem år senere fulgte den anmelderroste ’Fabergés sidste æg’. Senest har han i 2021 udgivet ’Himmelekspressen’ på Byens Forlag, der blandt andet foregår på Ærø.
Citat: “En nøgen mand vågner op i en kiste i et kapel i en have i Risskov uden at vide, hvem han er, eller hvordan han er endt dér. Han ved heller ikke, hvorfor han ligger og siger ordet Himmelstrasse, eller hvad det betyder.”

Steffen Groth er professor i nuklearmedicin, tidligere prodekan ved Aalborg Universitet og direktør i IAEA og WHO. Han debuterede i 2015 som spændingsforfatter med ’Osamas hævn’, og fem år senere fulgte den anmelderroste ’Fabergés sidste æg’. Senest har han i 2021 udgivet ’Himmelekspressen’ på Byens Forlag, der blandt andet foregår på Ærø.
Citat: “En nøgen mand vågner op i en kiste i et kapel i en have i Risskov uden at vide, hvem han er, eller hvordan han er endt dér. Han ved heller ikke, hvorfor han ligger og siger ordet Himmelstrasse, eller hvad det betyder.”

Birgitte Wulff

Birgitte Wulff er født i Svendborg, er journalist og har tidligere været ansat på Danmarks Radio og Ekstra Bladet. Hun debuterede i 2021 med krimien ’Tårnspringeren’ på Grønningen 1.
En sen fredag aften i oktober forsvinder en enlig mor fra sit hjem i et roligt rækkehuskvarter i Svendborg. Sporene ender blindt, og politiet kommer ingen vegne ved at bede offentligheden om hjælp.
‘Tårnspringeren’ er den første bog i serien om journalist Anne Velin. Det er en fortælling om at springe ud i drømmen om den store kærlighed, men lande i en virkelighed, hvor enhver er sig selv nærmest.

Vind en bog i pausen
Vi holder en pause midtvejs og udlodder en bog af hver forfatter til én af de Litnet-medlemmer, der er til stede. Forfriskninger kan købes i baren.

Pris: Gratis for medlemmer af Litnet – 50 kr. for alle andre. Læs mere og tilmeld.
Mandag 14. marts kl. 19
Sted: Studenterhus Odense
Arrangeret af Litnet.


Det sker i marts

Johs Nørregaard Frandsen

Danske digterruter
Helaftensforelæsning. Der er et særligt og meget nært forhold mellem dansk litteratur og danske landskaber. Digtere som H.C. Andersen, Blicher, Jeppe Aakjær, Johannes V. Jensen, Marie Bregendahl, Karen Blixen, Martin A. Hansen – og mange flere – har hver på deres måde bidraget med syn på natur og landskaber, som vi umærkeligt har taget til os.
I forsknings- og formidlingsprojektet ‘Danske Digterruter’ etableres et net af digterruter over hele landet, som kalder mennesker ud i naturen og ind i de litterære landskaber. Projektet bliver præsenteret af projektleder for Danske Digterruter, Johs. Nørregaard Frandsen og postdoc ved H.C. Andersen Centret, Mads Sohl Jessen.
Pris: 495 kr. Rabat til studerende. Læs mere og tilmeld.
Tirsdag 1. marts kl. 16-19
Sted: Odense Adelige Jomfrukloster, Albani Torv 6, Odense C
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


Bertholt Brecht

Officiel åbning af Svendborg Dage med Brecht 2022
Med Arne Würgler, repræsentant fra Det officielle Tyskland og Svendborg Kommune, m.fl.
Igen i år en festlig og alsidig aften med et afvekslende program, taler og musik i stor spændvidde i de hyggelige rammer på Svendborg Bibliotek.
Musikalsk variation og kunstneriske indslag blandet med taler fra det officielle Svendborg.
I pausen er biblioteket vært ved et lille glas. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig. Læs mere og tilmeld.
Onsdag 2. marts kl. 19.30-21
Sted: Svendborg bibliotek.


Lotte og Søren Hammer

Fiktion og 2. verdenskrig – interview med Lotte og Søren Hammer
Hør forfatterne til den historiske romanserie ‘Venner og fjender’ fortælle om deres bøger og deres forfatterskab.
De to forfattere har udgivet seks romaner i serien, og de sidste to bind udkommer nu. I serien følger man bondedrengen Peter og den dansk-jødiske pige Kassandra, som begge bliver viklet ind i farefulde situationer.
Hør om forfatternes tanker bag og om de sidste to bøger i den spændingsfyldte serie.
Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Onsdag 2. marts kl. 16-17
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.


Marcel Proust

Om Marcel Proust & ‘På sporet af den tabte tid’ – del 2 af 2
Den franske forfatter Marcel Proust er verdenskendt for romanværket ‘På sporet af den tabte tid’ (1913-1927). Måske særligt for passagen om Madeleinekagen.
I denne forelæsningsrække bliver du klædt på til at læse og forstå et af litteraturhistoriens absolutte mesterværker. Forelæseren er Proust-ekspert Neal Ashley Conrad Thing, ph.d. i litteraturvidenskab.
Du er meget velkommen, selvom du ikke har læst ‘På sporet af den tabte tid’.
Pris: 495 kr. Læs mere og tilmeld.
3 forelæsninger, første gang torsdag 3. marts kl. 19.00
Sted: Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense M
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


Solvej Balles bøger

Solvej Balle om ‘Om udregning af rumfang’
I 1987 fik Solvej Balle idéen til en bog om en kvinde, der sidder fast i en enkelt dag, som hun må opleve igen og igen. Det viste sig at blive en større opgave end ventet, men i 2020 kom det første bind i romanen ’Om udregning af rumfang’ – de næste to bøger kom i 2020 og 2021 og den fjerde af i alt syv bøger er på vej senere i år. Solvej fortæller om arbejdet med romanen, læser lidt op fra den og svarer på spørgsmål.
Foredraget er gratis, men kaffe og boller koster kr. 20,- pr. person. Læs mere.
Torsdag 3. marts kl. 10.00
Sted: Marstal Menighedshus, Strandstræde 20, Marstal.


Søren Ulrik Thomsen

Forfatteraften med Søren Ulrik Thomsen
Søren Ulrik Thomsen har siden debuten haft en særlig status blandt både læsere og kritikere.
Thomsen har bevæget sig fra at erfare et mytologisk storbymiljø i 1980’erne over et mere religiøst og erkendelsesmæssigt rum i 1990’erne til at opnå en status som en nærmest folkelig poet i 2000-tallet.
Tag med ham på en poetisk slentretur gennem hans store forfatterskab, med København i en helt central rolle.
Billetter á 75 kr./Unge under 25 år 30 kr. Læs mere og køb billet.
Mandag 7. marts kl. 19-20.30
Sted: Svendborg bibliotek.


Eva Tind

SpisLit – Eva Tind
Hør Eva Tind fortælle om sin roman, ’Kvinden der samlede verden’, om den danske zoolog og videnskabskvinde Marie Hammer, som levede et på mange måder eventyrligt liv fra 1907 til 2002. Som kvinde i en mandsdomineret verden gik hun nye veje, rejste over hele verden og var blandt andet med på Knud Rasmussens syvende Thuleekspedition.
Du er velkommen til fællesspisning og snak om litteratur bagefter.
Billetpris: 175 kr. /150 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Mandag 7. marts kl. 18-21
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.


Stine PIlgaard

Mød forfatteren: Stine Pilgaard
Stine Pilgaards nyeste bog ‘Meter i sekundet’ har taget læserne og anmelderne med storm. Stine Pilgaard skriver med samme humor som i sine tidligere romaner, og hun har siden debuten ‘Min mor siger’ fra 2012 og ‘Lejlighedssange’ fra 2015 forfinet sin karakteristiske tone og stil.
Pris 200 kr. Prisen er inkl. et glas vin. Læs mere og køb billet.
Torsdag 10. marts kl. 19-21
Sted: Johannes Larsen Museet, Møllebakken 14, Kerteminde.


Café Litnet – fynsk krimiaften
Litnet har arrangeret en ‘krimiaften’ med to forfattere, der skriver om krimi-plots på Fyn.

Steffen Groth

Steffen Groth er professor i nuklearmedicin, tidligere prodekan ved Aalborg Universitet og direktør i IAEA og WHO.
Han debuterede i 2015 som spændingsforfatter med ’Osamas hævn’, og fem år senere fulgte den anmelderroste ’Fabergés sidste æg’. Senest har han i 2021 udgivet ’Himmelekspressen’ på Byens Forlag, der blandt andet foregår på Ærø.

Birgitte Wulff

Birgitte Wulff er født i Svendborg, er journalist og har tidligere været ansat på Danmarks Radio og Ekstra Bladet. Hun debuterede i 2021 med krimien ’Tårnspringeren’ på Grønningen 1.
‘Tårnspringeren’ er den første bog i serien om journalist Anne Velin. Det er en fortælling om at springe ud i drømmen om den store kærlighed, men lande i en virkelighed, hvor enhver er sig selv nærmest.
Læs mere i toppen af nyhedsbrevet.

Vind en bog i pausen
Vi holder en pause midtvejs og udlodder en bog af hver forfatter til én af de Litnet-medlemmer, der er til stede. Forfriskninger kan købes i baren.
Pris: Gratis for medlemmer af Litnet – 50 kr. for alle andre. Læs mere og tilmeld
Mandag 14. marts kl. 19
Sted: Studenterhus Odense
Arr. af Litnet Odense.


Astrid Saalbach

Forfatterforedrag med Astrid Saalbach
Astrid Saalbach er lige nu aktuel med den anmelderroste slægtsroman ‘Der hvor du ikke vil hen’. Hør hende fortælle om slægtsromanen om to unge kvinders liv i bl.a. Faaborg og Grønland, om tætte familiebånd og hemmeligheder, og om (u)muligheder, der i begyndelsen af 1900-tallet satte grænser for kvindernes liv og drømme.
Pris: 75 kr. / Early Bird: 50 kr. / Studerende: 25 kr.
Køb billet inden 2. marts for Early Bird-rabat. Læs mere og køb billet.
Onsdag 16. marts kl. 19
Sted: Ringe bibliotek.


Mich Vraa

Talk med Mich Vraa – En snak ind i historien
Hvordan bruger en forfatter historien og de historiske kilder, som han bl.a. finder i Historiens Hus’ samling? Hør om dette i Mich Vraas samtale med stadsarkivar Johnny Wøllekær.
Entré: 60 kr. Læs mere og skriv dig på venteliste.
Onsdag 16. marts kl. 19
Sted: Historiens hus, Klosterbakken 2, Odense C.


Johs Nørregaard Frandsen

Liv i sproget
Det danske sprog er i konstant udvikling. Men selvom det forvandles, slår knuder på sig selv og flader ud, så virker og fungerer det stadig. Sproget og sprogbrugen har i flere hundrede år været til debat, og i dette foredrag forsøger professor i litteratur- og kulturvidenskaber Johs. Nørregaard Frandsen med skæve og sjove eksempler at vise, at sproget er levende – og at det er bedst sådan.
Billetpris: 30 kr./25 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Torsdag 17. marts kl. 19-21
Sted: Holluf Pile Bibliotek.


Bænkebiderblues - Verdens Poesidag 22

Bænkebiderblues – Verdens Poesidag
Poesiens dag fejres i Odense, hvor fynske digtere præsenterer ‘Bænkebiderblues’.
En lang række fynske forfattere og digtere har bidraget til antologien ‘Bænkebiderblues’, hvori de alle har skrevet digte med afsæt i det lille fascinerende insekt. Digtene får stemmer at flyve på, når de bliver læst op i hyggelige omgivelser på biblioteket, hvor Palle Krabbe introducerer og binder det hele sammen med sin musik. Gratis adgang – tilmelding er ikke nødvendig. Læs mere.
Mandag 21. marts kl. 18.30-21.00
Sted: Odense Hovedbibliotek, Østre Stationsvej 15, Odense C.
Arr. af Fynske Forfattere under Dansk Forfatterforening, og Odense Bibliotekerne.


Bog & Bio 'Kupe nummer 6'

Bog & Bio: ‘Kupé nummer 6’
Camilla Sejerøe og Mai Ruby fortæller indledningsvis om bogen bag filmen ‘Kupé nummer 6’, før der blændes op for filmen. ‘Bog & Bio’ er også en mulighed for at tage en inspirationsfolder med hjem med tips til videre rejseromans-læsning. Entré: 65 kr. Læs mere og køb billet.
Søndag 27. marts kl. 14
Sted: Ringe Bio
Arr. af Ringe bibliotek i samarbejde med Ringe Bio.


Nordiske bestsellere

Nordiske bestsellere
Nordiske forfattere har et stort internationalt ry – med god grund. Der skrives spændende bøger som aldrig før, såvel historiske som aktuelle, politiske som personlige eller traditionelle som eksperimenterende.
Vi har plukket seks aktuelle værker ud for at vise spændvidden og kvaliteten i den samtidige nordiske litteratur.
Pris: 795 kr. Læs mere og køb billet.
Seks foredrag. Første gang mandag 28. marts kl. 17.00-18.45
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.


Det sker i april

Krimimesse 2022 i Horsens

Tag med biblioteket på krimimesse
Hop med os på bussen til Krimimessen i Horsens, Nordeuropas største messe for krimi, som byder på ny inspiration til alle krimifans. Som deltager kan du møde nogle af de bedste danske og internationale krimiforfattere, høre oplæsninger, møde forlag, købe bøger etc. 
Pris inkl. transport t/r, entré og en lettere forplejning undervejs: 300 kr./ 275 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Lørdag 2. april – afgang kl. 8.45 – hjemkomst kl. ca. 18.
Sted: Afgang og hjemkomst til turistbusholdepladsen, Dannebrogsgade, Odense C.


Johanne Mygind

Johanne Mygind om sin roman ‘Kærlighedens år’
Johanne Mygind fortæller i sin roste debut som skønlitterær forfatter bl.a. om, hvordan skiftende forestillinger om den gode mor og rigtige familie har formet danskernes hverdag og forældreskab fra 1950 og frem til i dag. I bogen fra 2021 opgiver Nanna kernefamilien, og hendes mor Elisabeth forsøger sig med kollektiv børneopdragelse.
Pris: 75 kr. / Early Bird 50 kr. / Studerende 25 kr.
Læs mere og bestil billet.
Mandag 4. april kl. 19
Sted: Faaborg bibliotek.


Einar Mar Gudmundsson

Mød forfatter Einar Már Guðmundsson
Forfatteren udgav i efteråret 2021 bogen ’Skáldleg afbrotafræði’, som har fået den danske titel ’Islandske forbrydere’. Bogen er blevet vel modtaget af islandske og danske læsere og skriver sig ind i Einar Márs populære forfatterskab, der emmer af originalitet og humor. Einar Már fortæller om bogen, om tilblivelsen og ikke mindst sit samarbejde med oversætter Erik Skyum-Nielsen.
Billetpris: 60 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 6. april kl. 19-21
Sted: Nordatlantisk Hus.


Bliv medlem af Litnet – igen

Et nyt år er startet, og det er tid at melde sig ind i Litnet igen.
Kontingentet for kalenderåret 2022 er halv pris – 100 kr. – fordi 2020-21 var så belastet af nedlukninger og aflysninger, og det synes vi at I skal kompenseres for. Tak til jer, der holdt ved og støttede Litnet, trods alt.
Medlemskabet varer et kalender-år, så du kan altså ikke melde dig ind i juni og regne med, at det varer til næste juni.

Hvordan gør du?
Udfyld formularen her på siden og indbetal på konto 2063-0124330645 .
Medlemskabet er først gyldigt, når pengene er indbetalt.
Læs mere her om dine fordele, og hvad vi kan opnå sammen.