Litnyt • Oktober 2020

Litteraturnetværket i Odense

I dette nyhedsbrev kan du læse om

Café Litnet 20. oktober med 2 lokale forfattere

Kalenderen: Det sker i oktober

Et kig ind i november

Glæd dig til…


Café Litnet tirsdag 20. oktober

Sanne Olsen
Mikkel Mosen

… med 2 lokale forfattere, debutanterne Mikkel Mosen og Sanne Olsen
Mikkel Mosen debuterede i efteråret 2019 med romanen ‘Ud af slumreland’, hvis hovedperson med hustru og tre små børn er kommet til eventyrøen for at få en mere meningsfyldt tilværelse. Romanen giver et billede af et jetset på øen bestående af kreative og frigjorte mennesker, der udfolder sig for fuld udblæsning.
Mikkel læser op og fortæller om sit forfatterskab med mulighed for at stille spørgsmål.

Sanne Olsen debuterede i oktober 2019 med bogen ‘Når øjne kan se’, der tager udgangspunkt i en brætspilscafé, hvor romanens tre hovedkarakterer på 98, 52 og 21 år bevæger sig i en verden, hvor tid og sted blander sig på tværs af generationerne. Fortællingen udspiller sig delvist i Odense, og man vil også kunne genkende en del af byen.
Sanne læser op og fortæller om sit forfatterskab med mulighed for at stille spørgsmål.

Vind bøger i pausen
I pausen udlodder vi nogle bøger af forfatterne til de fremmødte medlemmer af Litnet. Bøgerne er sponsoreret af forlagene Montagne og Historia.
Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.

Pris: Gratis for medlemmer af Litnet – øvrige: 50 kr., medlemmer af Nysgerrig Fyn: 30 kr. Læs mere og køb / reservér billet.
Tirsdag 20. oktober kl. 19.00
Sted: Studenterhuset, Amfipladsen 6, Odense C
Arrangeret af Litnet Odense. Støttet af Statens Kunstfond


At tie eller turde

Det sker i oktober

At tie eller turde
Hvor går grænsen for, hvad forfattere kan og må skrive?
Mød bl.a. Henrik Nordbrandt, når en række danske forfattere læser op og snakker ytringsfrihed.
En undersøgelse viser, at mange danske forfattere er opmærksomme på, hvordan de udtrykker sig og godt kan finde på at censurere sig selv i deres skriverier. Og siden muhammedkrisen er ytringsfriheden til debat.
Ud over Henrik Nordbrandt vil Amdi Silvestri, Qaali Scmidt og Khatera Musleh deltage i aftenen. Ordstyrer vil være forfatter Adil Erdem fra dansk Pen.
Billetpris 30 kr. inklusiv et glas vin, en sodavand eller kaffe. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 1. oktober kl. 18.45-21
Sted: Hovedbiblioteket
Arr. af Dansk Pen sammen med Odense Hovedbibliotek.


Lars Theil Munster

Det læsende menneske
Hvad sker der med os, når vi læser litteratur?
Forfatter og cand.mag. Lars Theil Münster har skrevet bogen ‘Det læsende menneske’. Han gør os klogere på, hvad vi som mennesker får ud af at læse litteratur. Hvordan finder teksten vej til vores bevidsthed og danner betydning og billeder i vores hoveder? Gør læsning af litteratur os til mere empatiske og følsomme mennesker?
Prisen er 50 kr. Forhåndstilmelding er nødvendig. Læs mere og tilmeld.
Mandag 5. oktober kl. 19-21
Sted: Assens Bibliotek.


Kim Leine

Kim Leine og Lilian Munk Rösing
Hvad enten Leine skriver selvbiografisk eller fiktivt, om fortiden eller nutiden, skildrer han mennesket som et kropsligt væsen fuld af væsker, organer og lyster. Hør Kim Leine i en samtale med lektor i litteratur, Lilian Munk Rösing, om forfatterskabet, det selvbiografiske, Grønland og den historiske roman.
Pris 195 kr. Læs mere og tilmeld.
Mandag 5. oktober kl. 18.45
Sted: Borgernes Hus, Østre Stationsvej 15, Odense C
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


Thomas Kaarsted

Torsdagsmøde: Dalum og Fruens Bøge i romanens tegn
Skal Dalum og Fruens Bøge have en plads i kriminallitteraturen? Hvordan er det som spændingsforfatter og gammel Odense-dreng at bruge barndommens kvarter som ramme? Hør gamle historier og få en snak med Thomas Kaarsted om hans roman ‘Steder tiden har glemt’. Romanen foregår blandt andet i Fruens Bøge Skov, det forhenværende Fyns Tivoli, den nedlagte Imperial Bio på Dalumvej og en masse nutidige steder.
Pris 40 kr. (gebyr/vand/chokolade). Billetter skal købes på forhånd (ved fysisk fremmøde) på anneks-kontoret ved Dalum Kirke, Dalumvej 112 b, Odense SV. Billetter kan ikke refunderes. Læs mere.
Torsdag 8. oktober kl. 10-12
Sted: Dalum Kirke
Arr. i samarbejde mellem Dalum Kirke og Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Forening og Arkiv.


Værker i verdensklasse

Værker i verdensklasse
I denne forelæsningsrække tager vi fat på seks bogværker i særklasse. Fra Dostojevskijs fortvivlede student, Raskolnikov, til Woolfs Mrs. Dalloway, der gør klar til selskab. Og fra 1600-tallets spanske forfatter Miguel de Cervantes til den nulevende iranske forfatter Shahrnush Parsipur. Vær med, når vi dykker ned i værkerne og forsøger at pege på, hvad det er, der gør dem så gode. Pris 795 kr. Læs mere og tilmeld.
Forelæsningsrække på 6 torsdage.
Første gang torsdag 8. oktober kl. 16.45
Sted: Borgernes Hus, lokale 3.6, Ø. Stationsvej, Odense C.


Karen Blixen

Karen Blixen – fra digtning til virkelighed
Foredrag ved Line Louise Peters. Med udgivelsen af Tom Buk-Swientys bog ‘Løvinden. Karen Blixen i Afrika’ er spørgsmålet om Karen Blixens person igen blevet yderst aktuelt, og de nye aspekter, der føjes til hendes verdensberømte liv og ikke mindst til de 17 år i Afrika, har medfødt store diskussioner både nationalt og internationalt.
Pris 20 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 8. oktober kl. 19-21
Sted: Dalum bibliotek, Dalumvej 112 B, Odense SV.


Poetry Slam

Poetry Slam
Poetry slam er gennem de seneste år er blevet populært blandt garvede såvel som nye poeter. Fælles for dem alle er interessen for det poetiske sprog, lysten til at udtrykke sig – og så vil de vinde!
For poetry slam er en ordkonkurrence, hvor alle deltagere har 3 minutter og 10 sekunder til at fyre deres bedste ordkvad af, efterfølgende vurderet af udvalgte dommere blandt publikum.
Aftenens vært er Kim Linnet. Læs mere.
Pris: Forsalg: 30 kr., dørsalg: 60 kr. (begrænset antal pladser).
Lørdag 10. oktober kl. 19.30 (dørene åbner kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade, Odense C.


Skriveværksted

Skriveværksted
Der er plads til alle voksne, der nyder at lege med ord. Skriveværkstedet indeholder både forskellige øvelser og plads til sparring på ens egne tekster. Sammen dykker vi ned i ordets evne til at skabe en bestemt stemning, følelse, og hvordan forskellige virkemidler påvirker en tekst. Om planlægning af skriveprocessen, verdensbygning, point-of-view, målgrupper, betalæsning og andre nyttige informationer. Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
6 gange – første gang onsdag 14. oktober kl. 16-18
Sted: Hovedbiblioteket.


Jagten på det gode menneske

Bogreception: ‘Jagten på det gode menneske
Vi fejrer bogen, som udkom i foråret i samarbejde mellem BaggårdTeatret og Svendborg Bibliotek, inspireret af den verdensberømte og siden næsten glemte Karin Michaëlis: forfatter, journalist, humanist og bosat på Thurø igennem lange perioder af sit liv.
Udover Julie Maj Jacobsens tekst til forestillingen af samme navn indeholder bogen essays og videnskabelige artikler af bl.a. Amalie Langballe, Bo Tao Michälis og Anna Wegener samt Katinkas sangtekster til forestillingen. Katinka synger live på dagen.
Kom og hør om bogen, nyd et glas og vær med til at fejre et stykke lokalhistorie i verdensklasse. Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Mandag 19. oktober kl. 15-16
Sted: Svendborg bibliotek.


Mikkel Mosen
Sanne Olsen

Café Litnet med 2 lokale debutanter, forfatterne Mikkel Mosen og Sanne Olsen
Mikkel Mosen debuterede i efteråret 2019 med romanen ‘Ud af slumreland’, hvis hovedperson med hustru og tre små børn er kommet til eventyrøen for at få en mere meningsfyldt tilværelse.
Sanne Olsen debuterede i oktober 2019 med bogen ‘Når øjne kan se’, hvor romanens tre hovedkarakterer på 98, 52 og 21 år bevæger sig i en verden, hvor tid og sted blander sig på tværs af generationerne. Fortællingen udspiller sig delvist i Odense.
Læs mere i toppen af nyhedsbrevet.
I pausen udlodder vi nogle bøger af forfatterne til de fremmødte medlemmer af Litnet.
Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.
Pris: Gratis for medlemmer af Litnet – alle øvrige: 50 kr., medlemmer af Nysgerrig Fyn: 30 kr. Læs mere og køb / reservér billet.
Tirsdag 20. oktober kl. 19.00
Sted: Studenterhuset, Amfipladsen 6, Odense C
Arrangeret af Litnet Odense. Støttet af Statens Kunstfond


Temaklub om George Orwell
Har du lyst til at give dig i kast med George Orwells to mest kendte værker, ’1984’ og ’Kammerat Napoleon’, så sætter vi fokus på værkernes individuelle og fælles temaer og diskuterer bøgernes problemstillinger. Der er en bibliotekar til stede for at skabe en dynamisk samtale. For at deltage behøver du ikke andre forudsætninger end at være glad for litteratur og have lyst til at snakke om bøger sammen med en gruppe bogelskere. Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
2 gange – første gang mandag 26. oktober kl. 16.30-18.30
Sted: Hovedbiblioteket.


Dansk sprog lige nu

Det danske sprog lige nu
Marianne Rathje gør os klogere på, om de danske dialekter er ved at uddø. Og har emojis og sms-sprog overtaget vores gode gamle sprog, som vi kender det? De engelske låneord, ødelægger de det danske sprog? Og er de unges sprog blevet fyldt med bandeord og skældsord? Hvordan har coronakrisen ændret vores sprog? Hvad betyder “guns” i de unges sprog? Og hvad siger din udtale af ordet “revanche” om din sociale baggrund?
Pris 195 kr. rabat til studerende. Læs mere og tilmeld.
Tirsdag 27. oktober kl. 19-20.30
Sted: SDU, Campusvej 55, Odense M – BENYT HOVEDINDGANGEN
Arr. af Folkeuniversitet Odense.


Dy Plambeck

Mød forfatteren Dy Plambeck
Forfatter og samfundsdebattør Dy Plambeck fortæller om forfatterskabet og romanen ‘Til min søster’, en kraftfuld roman om seksualitet og brutalitet, moderskab og galskab. Den handler om retten til at fortælle sin historie og få sin stemme hørt og om søstersolidaritet på tværs af tider.
Pris 90 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 27. oktober kl. 19
Sted: Otterup bibliotek.


Meïr Aron Goldschmidt

Meïr Aron Goldschmidts jødiske forfatterskab
Den intensive debat om minoriteter og flygtninge har aktualiseret Meïr Aron Goldschmidts forfatterskab. Det er især debutromanen ‘En Jøde’ (1845), jødefortællingerne og de hebraiske legender, hvis æstetisk komplekse narrativer udfordrer stereotyper om jøder og jødedom og giver indsigt i minoriteters stilling i samfundet.
Billetpris: 40 kr. Billetter købes ved personligt fremmøde på Dalum kirkekontor, tirsdage og fredage kl. 12-14. Læs mere.
Torsdag 29. oktober kl. 10-12
Sted: Dalum Kirkes Anneks, Dalumvej 112 B, Odense SV
Arr. af Dalum Kirke og Dalum Bibliotek.


Det sker i november

Iben Mondrup

Mød Iben Mondrup
Hør hvordan den anmelderroste forfatter Iben Mondrup arbejder med sine romaner. Iben Mondrup er selv opvokset i Grønland, som store dele af hendes forfatterskab også knytter sig til. Hun fortæller om arbejdet med sin nyeste roman ’Tabita’, en læseoplevelse, man ikke lige ryster af sig.
Pris 80 kr. Læs mere og køb billet.
1. november kl. 19.30-21.30
Sted: Biblioteket på Kulturøen, Middelfart


Mich Vraa

Mød Mich Vraa
Mich Vraa er født i Dalum ved Odense og har skrevet mere end tyve ungdomsbøger og romaner, bl.a. Vestindien-trilogien ‘Håbet’, ‘Peters Kærlighed’ og ‘Faith’ og endelig ‘Vaniljehuset’ fra 2020, som har fået meget flotte anmeldelser. Den ser Mich frem til at tale med os om.
Pris for medlemmer 100 kr, for ikke-medlemmer 150 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 4. november kl. 19-21
Sted: Agedrup sognegård, Agedrupvej, Agedrup.
Arr. af Fyns Kvindelige Litteratursalon.


Open mic PåTaget

Open Mic – Spoken Word PåTaget
En begivenhed, hvor alle kan være med, om du er nybegynder, let øvet eller pro. Eller bare godt kan lide at lytte til poesi.
Kl. 19-20 har du muligheden for at skrive dit navn på “Performer-listen”.
Kl. 20 byder værten velkommen og sparker aftenen igang.
Alle der går på scenen, har som tommelfingerregel “3 minutes of fame”.
Som bonus for medvirken kan alle medvirkende indkassere en gratis flaskeøl (af barstedets eget valg).
Fri entré, men 20 kr, for garderobe, hvis du har overtøj på. Læs mere.
Torsdag 5. november kl. 19-22
Sted: PåTaget, Slotsgade 18 B, Odense C.


Rikke Hyldgaard
Rikke Hyldgaard

Skriveworkshop – kom videre med dine skriverier Drømmer du om at skrive historier fra dit eget eller andres liv? Så tag med på denne produktive lørdagsworkshop med Rikke Hyldgaard, journalist, forfatter og journalistisk lektor på SDU.
På workshoppen får du redskaber til at finde den gode historie fra virkelighedens verden og formidle den levende. Du får mest udbytte at dagen, hvis du medbringer historier, du kan arbejde på samt det nødvendige udstyr (computer eller notesblok).
Pris 500 kr., rabat til pensionister m.fl. Læs mere og tilmeld.
Lørdag 7. november kl. 9-16
Sted: FOF, Vindegade 74, Odense C
Arr. af FOF.


Danske digterruter

Danske digterruter
I forsknings- og formidlingsprojektet ‘Danske Digterruter’ er det ambitionen at etablere et net af digterruter over hele landet, som kalder mennesker ud i naturen og ind i de litterære landskaber. Denne dag præsenteres projektet og den række digtere, som indgår, ligesom vi vandrer en lille tur i H.C. Andersens by-natur i Odense. Husk fornuftigt fodtøj. I tilfælde af dårligt vejr bliver vi i Odense Adelige Jomfrukloster hele dagen.
Pris 355 kr. Læs mere og tilmeld.
Lørdag 7. november kl. 10
Sted: Karen Brahe Auditoriet i Odense Adelige Jomfrukloster, Albani Torv 6, Odense C
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.


Skumringstime 2020

Skumringstime i Nordisk Litteraturuge
Hvert år, når november indhyller Norden i mørkere dage, samles vi på de nordiske biblioteker i lysets skær og læser højt af de samme bøger. En tradition gennem mere end 20 år.
I år er temaet for Nordisk Litteraturuge ”Norden i verden”, med højtlæsning af ‘Ar’ af islandske Auður Ava Ólafsdóttir.
Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Mandag 9. november kl. 19-20.30
Sted: Nyborg Bibliotek, Torvet 11, Nyborg
Arr. af Nyborg Bibliotek og Højskoleforeningen for Nyborg og Omegn.


Asta Olivia Nordenhof

Forfatteraften: Asta Olivia Nordenhof
Romanen ’Penge på lommen’ er første del af en romanføljeton med mordbranden på Scandinavian Star som gennemgående motiv. Asta Olivia Nordenhof kredser om og kritiserer kærligheden og kapitalismen som to sammenviklede størrelser, mens hun fortæller historien om pengenes brændende magt over mennesket.
Hør forfatteren fortælle om arbejdet med det, som er blevet udråbt som 20-ernes mest ambitiøse litterære projekt i samtale med journalist Jannie Schjødt Kold.
Billet 50 kr./ unge under 25 år gratis (tilmelding nødvendig for alle). Læs mere og tilmeld.
Onsdag 11. november kl. 19-21
Sted: Svendborg bibliotek
Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.


Poetry Slam på Brandts

Poetry Slam på Brandts
Museumsinspektør Ellen Egemose og digter, poetry slammer Martin Anker Jensen byder velkommen til en sanselig kunstoplevelse, hvor tre værker fra museets samlingen kommer under den poetiske lup.
Med fagter, lyde, gestik, kropssprog og andre teater-tricks vil Martin Anker Jensen fremføre digte, som de tre billeder har inspireret ham til. På den måde håber værterne at åbne flere oplevelsesdimensioner for deltagerne.
Billetpris 150 kr., medlemspris 75 kr. Læs mere.
Torsdag 12. november kl. 19-20.30
Sted: Brandts Klædefabrik, Amfipladsen 7, Odense C.


Glæd dig til…

Asta Olivia Nordenhof

Litteraturmaskinen 24. november med Asta Olivia Nordenhof
Asta Olivia Nordenhof har skabt opmærksomhed med sin sidste bog ‘Penge på lommen’ – første bind i et syvbindsværk om bl.a. det forliste skib Scandinavian Star. Det er en anderledes bog, som du hører mere om denne aften. Finn Wiedemann, SDU, samtaler med Asta Olivia Nordenhof.
Prisen er 150 kr. og er inklusiv kaffe og kage. Mere information og mulighed for billetkøb kommer.
Tirsdag 24. november kl. 19
Sted: Kulturmaskinen, Farvergården 7, Odense C
Arrangementet er lavet i et samarbejde mellem Hovedbiblioteket, Litnet, Bog&Idé og Kulturmaskinen.