Litnyt • December 2020

Litteraturnetværket i Odense
Mormor læser højt for Lily

LITNET ønsker alle sine medlemmer og læsere en rigtig dejlig jul med masser af læsetid og et godt nytår!

I dette nyhedsbrev kan du læse om
Café Litnet 3. december med 2 lokale forfattere

Kalenderen: Det sker i december

Et kig ind i januar

Nye udgivelser

Glæd dig til…


Café Litnet med 2 lokale forfattere

Vi præsenterer to yngre forfattere: Solvej Balle og Simone Mørch Stjer.
Vi kan være 30 personer i lokalet, så skynd dig at bestille en billet.

Solvej Balle

Solvej Balle debuterede i 1986 med bogen ‘Lyrefugl’ og har siden da kun udgivet få værker. Men i år kom første bind af syvbindsværket ‘Udregning af rumfang’ om Tara, som sammen med sin mand Thomas driver en antikvarboghandel. Romanen er blevet placeret i kategorien “spekulativ fiktion”. Solvej læser op fra bogen og fortæller om sit forfatterskab med mulighed for at stille spørgsmål.

Simone Mørch Stjer

Simone Mørch Stjer debuterede som forfatter i januar ’20 med romanen ‘S’ om stofmisbrugeren Helene, der kommer fra en god baggrund, men i Istedgade-miljøet møder bandemedlemmet Sammi, med hvem hun bruger dagene på at skaffe stoffer og indtage dem, hvor de kan komme til det. Simone læser op og fortæller om sit forfatterskab, og der er mulighed for at stille spørgsmål.

Vind bøger i pausen
Pause kl. ca. 19.45-20.15, hvor vi udlodder nogle bøger af forfatterne til de fremmødte medlemmer af Litnet. Bøgerne er sponsoreret af forlagene Pelagraf og Gyldendal.

Billetpris: Gratis for medlemmer af Litnet, øvrige interesserede: 50 kr. pr. billet, medlemmer af Nysgerrig Fyn: 30 kr. Vi serverer lidt snack. Forfriskninger kan købes i baren.
Tilmelding er nødvendig her.

Torsdag 3. december 2020 kl. 19.00
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C .

Arrangeret af Litnet Odense. Støttet af Statens Kunstfond


Det sker i december

Dansk sprog lige nu

Det danske sprog lige nu
Marianne Rathje gør os klogere på, om de danske dialekter er ved at uddø. Og har emojis og sms-sprog overtaget vores gode gamle sprog, som vi kender det? Ødelægger de engelske låneord det danske sprog? Er de unges sprog blevet fyldt med bandeord og skældsord? Hvordan har coronakrisen ændret vores sprog? Hvad betyder “guns” i de unges sprog? Og hvad siger din udtale af ordet “revanche” om din sociale baggrund?
Pris 195 kr. – Rabat til studerende. Læs mere og tilmeld.
Tirsdag 1. december kl. 19-20.45 (datoen er flyttet fra oktober pga. sygdom)
Sted: SDU, Campusvej 55, Odense M – BENYT HOVEDINDGANGEN
Arr. af Folkeuniversitet Odense.


Forlaget Forår

Mød et forlag: Fra tanke til bog
Skriver du fiktion eller poesi, eller har du ambitioner om det, så kom og mød andre kreativt skrivende og hør, hvordan forlagsbranchen fungerer.
Her er en mulighed for at høre Marie Hvidberg fra forlaget Forår og Jack J. Frederiksen fra forlaget Historia fortælle om, hvordan du som spirende forfatter får din tekst til et forlag, og hvad der så sker i processen mod udgivelse. Gratis med tilmelding. Læs mere.
Tirsdag 1. december kl. 18.45
Sted: Odense Hovedbibliotek


Café Litnet med 2 lokale yngre forfattere

Solvej Balle

Solvej Balle udkom i år med første bind af syvbindsværket ‘Udregning af rumfang’ om Tara, som sammen med sin mand Thomas driver en antikvarboghandel. Romanen er blevet placeret i kategorien “spekulativ fiktion”. Solvej læser op fra bogen, fortæller om sit forfatterskab og svarer på spørgsmål.

Simone Mørch Stjer

Simone Mørch Stjer debuterede som forfatter i januar ’20 med romanen ‘S’ om stofmisbrugeren Helene, der kommer fra en god baggrund, men i Istedgade-miljøet møder bandemedlemmet Sammi, med hvem hun bruger dagene på at skaffe stoffer og indtage dem, hvor de kan komme til det. Simone læser op, fortæller om sit forfatterskab, og svarer på spørgsmål.

Vind bøger i pausen
Pause kl. ca. 19.45-20.15, hvor vi udlodder nogle bøger af forfatterne til de fremmødte medlemmer af Litnet. Bøgerne er sponsoreret af forlagene Pelagraf og Gyldendal.
Billetpris: Gratis for medlemmer af Litnet, øvrige interesserede: 50 kr. pr. billet, medlemmer af Nysgerrig Fyn: 30 kr. Vi serverer lidt snack. Forfriskninger kan købes i baren.
Tilmelding er nødvendig her.

Torsdag 3. december 2020 kl. 19.00
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C .

Arrangeret af Litnet Odense. Støttet af Statens Kunstfond


Kammerat Napoleon

Kammerat Napoleon
»Alle dyr er lige, men nogle dyr er mere lige end andre!«
Teaterstykke efter George Orwells elskede roman og politiske satire om det lille landbrug, hvor dyrene gør oprør mod bondens undertrykkelse, præsenteres her for første gang som teater i Danmark. Teaterversionen af Orwells mesterlige og klassiske roman er en forførende fabel og en samtidsrelevant kritik af magtens korrumperende natur og idealernes forfald. Billetter fra 120 kr. til 280 kr. Læs mere og køb billet.
Fra lørdag 5. december kl. 16
Sted: Teatersalen Odeon, Odense C


Poetry Slam

Poetry Slam
Poetry slam er en genre, der gennem de seneste år blevet populært blandt garvede såvel som nye poeter. Fælles for dem alle er interessen for det poetiske sprog, lysten til at udtrykke sig – og så vil de vinde!
For poetry slam er en ordkonkurrence, hvor alle deltagere har 3 minutter og 10 sekunder til at fyre deres bedste ordkvad af, der efterfølgende bliver vurderet med point af udvalgte dommere blandt publikum. Det er dig der bestemmer, hvem der skal hjem med sejren! Læs mere.
Pris: Forsalg: 30 kr., dørsalg: 60 kr. (begrænset antal pladser).
Lørdag 6. december kl. 19.30 (dørene åbner kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum.


Open mic PåTaget

PåTaget Words – Open Mic #3
En begivenhed med oplæsning af lyrik, hvor alle kan være med.
Der er plads til alle, både nybegynder, let øvet eller pro. Også jer som bare godt kan lide at lytte til poesi.
Alle som går på scenen har “3 minutes of fame”.
Gratis entré. Læs mere.
Torsdag 17. december kl. 20 (Dørene åbner kl. 19)
Sted: PåTaget, Slotsgade 18 B, Odense C


Et kig ind i januar

Open mic PåTaget

PåTaget Words – Open Mic #4
En begivenhed med oplæsning af lyrik, hvor alle kan være med.
Der er plads til alle, både nybegynder, let øvet eller pro. Også jer som bare godt kan lide at lytte til poesi. Alle som går på scenen har “3 minutes of fame”.
Entréen er baseret på donationer, betal hvad du synes. Læs mere.
Torsdag 7. januar kl. 20 (Dørene åbner kl. 19)
Sted: PåTaget, Slotsgade 18 B, Odense C.


Nye udgivelser

Blomsterne og bierne af Bjarne Kim Pedersen
Forfatteren skriver om bogen:
”De første ord til ‘Blomsterne og Bierne’ blev skrevet som et læserindlæg i Fyens Stiftstidende. Jeg havde set, hvordan bierne havde fundet en oase i vores snebær. I stedet har jeg skrevet om de oaser, jeg finder blandt andet i vores egen have, der er ret vild med vilje.

Bogen her kigger på de oaser, jeg finder i vores vild med vilje have. Plus alle de andre steder, og ideer til, hvor andre kan finde og skabe oaser. Og et håb om at vi sammen kan finde og skabe flere vilde oaser i vores natur. Det er miniessays med et twist eller haikudigt (eller haibun haikudigt plus tekst). De små digte er så gode til at formidle stemninger.”
De små essays er bundet sammen af, eller skilt af fotos.
Forfatteren har skrevet andre bøger om natur: ‘Odden & Fjorden’, ‘Rundt om Enebærodde’, ‘Inddæmningerne ved Odense Fjord’, ‘Hr. Længste Ben’, ‘Piratfiskerne’, ‘Geddedræberne‘.
Han er guide/fortæller på hestevognsture på Enebærodde og gåture langs inddæmningerne ved Odense Fjord.
Bogen er på 120 sider, koster 165 kr. og udkom på Ravnerockforlaget.


’Farvede eventyr’ af Imants Ziedonis
Imants Ziedonis (1933-2013) var en lettisk digter, forfatter, oversætter og politiker og én af Letlands mest populære eventyrforfattere i nyere tid.
Imants Ziedonis nåede at skrive godt tyve digtsamlinger samt adskillige samlinger af eventyr og essays.
Da Imants Ziedonis fik udgivet sine ’Farvede eventyr’ i 1973, var Letland en del af Sovjetunionen, og der var streng censur, så man kunne ikke frit kritisere det politiske system. Imants Ziedonis beskrev ved hjælp af farverne, ofte ret kritisk, den verden, der omgav ham. Eventyrsamlingen hedder ’Farvede eventyr’, fordi eventyrene er farvet af digteren. Man kan derfor læse meget mellem linjerne, og bogen er den dag i dag populær læsning blandt børn i Letland.
Imants Ziedonis skabte sig en strålende karriere som forfatter i Sovjet-letland og blev en markant forkæmper for genindførelse af lettisk selvstændighed. i 1991.
Imants Ziedonis har modtaget flere internationale litteraturpriser, og ’Farvede eventyr’ er oversat til en lang række sprog, bl.a. tysk, engelsk, fransk, russisk, bulgarsk – og nu også til dansk, gendigtet af Per Nielsen i samarbejde med Kristīne Skarbinika Pedersen.
Bogen er på 60 sider, illustreret, og koster 100 kr. Udkom på Letlands Nationaldag 18. november på Ravnerockforlaget.


Glæd dig til…

Anne-Marie Mai

…Café Litnet efter Litnets generalforsamling 26. januar kl. 19.45, hvor Anne-Marie Mai fortæller om rocklegenden, musikeren og poeten Bob Dylan.
Læs mere og bestil plads.
Medlemmer af Litnet, som deltager i generalforsamlingen, skal også bestille plads.
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C.