Til Litnets forsideForfatterinterviewInterview med Marie Trappehave, digter, poetry slammer mm.
ved Pia Sigmund, Litnet

 

Marie Trappehave læser op og fortæller i Café Litnet mandag 5. oktober 2015.
Café Litnet foregår i Studenterhuset, Amfipladsen i Odense.

Marie Trappehave

En ung men erfaren debutant
Marie Trappehaves første digtsamling, 'Noget ukendt', udkom tidligere i år. Men hvis man skulle tro, at den 19-årige forfatter er en ganske uprøvet debutant, må man tro om igen. For Marie har allerede flere års erfaring bag sig som poetry-slammer i forskellige sammenhænge. Hun optrådte en aften på Odense Spoken Word festival med andre poetry-slammere og en musiker og fik rigtig god respons. Og allerede som 13-14-årig skrev hun sine første digte og noveller, inspireret af poeterne Michael Strunge og Lola Baidel. Hun fandt sin mors gamle Baideldigtsamling i en reol. Nu står bogen i Maries egen reol, og hun læser i den en gang om ugen.

I 2013 deltog hun i KulturCamp, arrangeret af Kulturregion Fyn, for unge talenter i genrerne poetry slam, street art og drama. I løbet af en uges vinterferie skulle de unge lave et fælles kunstprojekt over temaet "trafik" – og det lykkedes. De opførte deres projekt i HC Andersen festugen i gågaden. Her fik Marie øjnene op for, at poesi, street art og poetry slam kan forenes på kryds og tværs af genrer.


Frk. Forfatter
Hvis jeg nogensinde mangler et glædeskick, så går jeg bare ind i en boghandel og finder min bog i deres poesi-sektion.

At udgive sin første digtsamling
"Det er helt surrealistisk," fortæller Marie, "en mærkelig fornemmelse at sidde med den fysiske bog med mine egne ord i, hvor jeg godt vidste, hvad der stod. Det er meget følelsesagtigt, rutsjebaneagtigt, det giver optur og nedtur. Op til udgivelsen var jeg bekymret: Mon der er nogen, der vil læse det, købe det? Men det var der!

Jeg har fået flere gode og velovervejede anmeldelser, endda fra nogle, der er begejstrede over min minimalistiske måde at skrive på. Der er faktisk fortalere for, at jeg bruger så få ord og ingen tegnsætning."

En særlig skole
Marie går på HF Flow, en særlig uddannelse under FORA1748 og VUC Odense for unge, der samtidig kan tage en fuld HF eksamen og dyrke deres talenter. Hun bliver undervist 10-12 timer om ugen af professionelle skuespillere og andre kunstnere. Her lærer hun performance, stemmeføring og får kreative boosts, der inspirerer til nye digte.


Some days:
Modvind på cykelstien, modvind på internettet, modvind i tankerne.

Frk. Sortseer
Som 'Frk. Sortseer' skriver Marie på sin blog www.bittersødkanel.dk. Frk. Sortseer mener, at hun har en særlig side af sig selv, der er melankolsk og dyster. Bloggen er et fristed for hende, hvor hun kan få lov til at være sur, et sted, hvor hun kan få sin vrede ud. Der var engang en, der kaldte hende sortseer, og det passede, mente Marie, så navnet var i hus.

Prinsesse på flugt
Marie kobler af med at spille Sims. Det er hendes hobby. Samtidig henter hun inspiration i Sims-universet. Hun eksperimenter med at sætte billeder på sine tanker og lege med ord. På denne måde har hun skabt det smukkeste eventyr om en prinsesse på flugt, romantisk, legende. Kig selv med på prinsesseflugt.blogspot.dk

En alsidig pige
"Jeg laver nærmest alt, hvad der er kreativt," fortæller Marie, "jeg har brug for variation, så jeg veksler mellem at skrive og instruere film, skrive fiktion, fotografere og spille teater. Lige nu har jeg en periode med film. Men jeg har en konstant kamp i mit hoved mellem logik og fantasi og er faktisk meget naturvidenskabeligt anlagt. Jeg kan også lide at debattere, jeg kan lide samfundskundskab, og jeg kan lide at diskutere politik. Derfor vil jeg gerne have mulighed for at tage en uddannelse og få et arbejde, hvor jeg kan lave kreative ting ved siden af."

Læser alt
"Generelt set læser jeg næsten alt. Jeg er aldrig stødt på litteratur, som jeg ikke kan se noget i. Men jeg holder meget af Haruki Murakami. Hans bøger har denne her balance mellem logik og fantasi, som taler til mig."

Om 10 år
"Om 10 år bor jeg forhåbentlig med min kæreste i København. Jeg arbejder som sygeplejerskevikar, og det giver mig tid til at dykke ned i det helt rigtige, noget der virkelig rykker i folk. Højst sandsynligt skriver jeg på en roman eller en spillefilm."

Pia Sigmund, september 2015