Til Litnets forsideForfatterinterview



Interview med forfatter Henrik B. Thomsen
ved Pia Sigmund, Litnet

 

Henrik B. Thomsen læser op og fortæller i Café Litnet mandag 5. oktober 2015.
Café Litnet foregår i Studenterhus Odense, på Amfipladsen i Odense C.

 

Henrik B. Thomsen

 

Debuteret 2015
Henrik B. Thomsen er nybagt romanforfatter – hans første bog 'Tysklandsturen' udkom i april 2015 – men han er en erfaren litteraturkender og –elsker. Han er lektor i dansk og underviser på Tornbjerg Gymnasium i Odense. Han fortæller, at han har skrevet en del fagartikler, anmeldelser og noveller. Nogle er udkommet på Novelleforlaget.dk. 'Tysklandsturen' er udkommet både på papir og som e-bog.

Det har taget Henrik nogle år at få romanen færdig, for i hans travle hverdag er der ikke megen tid til at skrive. Han har måttet skrive etapevis, om aftenen og i ferier.

'Tysklandsturen'
En masse ideer og erfaringer er kogt sammen og udgør romanens handling. Som ung mand i Skanderborg var det meget eksotisk for Henrik og hans venner at køre på bustur til Tyskland for at hente dåseøl og vodka til indtagelse under Skanderborg Festivalen. Det var eksotisk at sidde der i bussen og iagttage og lytte til de meget specielle typer, der også tog turen syd for grænsen.

Som forfatter syntes Henrik godt om det afgrænsede rum, som en bus udgør, og det faldt ham naturligt at lade bussen danne rummet. I romanen forekommer et par tvillinger, og også her har Henrik erfaring, for hans mor er énægget tvilling.

Yndlingslæsning
Hvad holder Henrik selv af at læse? Som dansklærer pløjer han sig gennem mange genrer. Han holder sig hele tiden opdateret om ny og gammel litteratur. Men hans bedste læseoplevelser har han fået, da han læste Henrik Pontoppidan. Han har haft en Tom Kristensen-periode, en Broby Johansen-periode og en Bønnelycke-periode. Dem ville han ikke have stiftet bekendtskab med, hvis ikke han underviste i deres forfatterskaber. Han synes, det er synd, at Finn Søborg er gået lidt i glemmebogen. Finn Søborg kan man nu finde til 3 kr., men i hans storhedstid var han voldsomt populær.

Det er svært at skrive morsomt; en forfatter, der gør det, må sætte alt på et bræt; han risikerer jo, at folk er ganske ædruelige, når de læser bogen. De, der skriver litteraturhistorie, bestemmer ofte, hvem vi skal huske, mener han. Som ung læste han Daniel Kehlmann, som han mener er en helt eminent forfatter. Han beskriver det postmoderne samfund på en spændende og eksperimenterende facon.

Bøger på papir og skærm
Nu har papirbogen ikke længere så høj status, og mange læser på skærmen. Men for Henrik vil det næsten være som at vanhellige en bog at læse den på skærmen, så det har han aldrig gjort. At læse en bog skal være en sanseoplevelse, siger han. Mange gymnasieelever læser kun de bøger, de skal, bøgerne fra kanonlisten. Og så læser de science-fiction-agtig litteratur og Harry Potter. Men de skal læse nogle værker, fx Holberg.

Holbergs skrifter er i øvrigt udkommet on-line med holbergordbog til, og det må være mærkeligt at læse drama på skærmen.

Eleverne og 'Tysklandsturen'
Nogle af Henriks elever har læst 'Tysklandsturen' og synes, den er sjov. De siger, at de godt kan genkende deres dansklærer og hans sprog i bogen. De kan mærke, at han kan lide at skrive. Henrik arbejder med alle mulige skriveøvelser med sine elever, og det synes de er rigtig sjovt. Det samme er ikke altid tilfældet, når de skal skrive traditionelle danske stile.

At læse dansk litteratur i Holland
Henrik har undervist i dansk sprog og litteratur på universitetet i Groningen i Holland. Der er oversat megen dansk litteratur til hollandsk, bl.a. Helle Helle, Christian Jungersen, Erling Jepsen og Jan Sonnergaaard. Helle Helle er meget populær, for hun er let at læse – og mange unge danskstuderende i Holland får på den måde en succesoplevelse – men hun er svær at forstå, det er en anden sag.

Henrik har talt med oversætteren og har drøftet, hvordan det er muligt at få alle de små indforståetheder med på et andet sprog.

Rygsækrejsende
Interessen for at skrive og læse begyndte, da Henrik som helt ung rejste et halvt år i Nepal og Indien. Her skrev han digte og små historier om det, han oplevede. På en lang togrejse fra New Delhi til Goa læste han noget af 'Lykke-Per'.

Fremtiden
"Der kommer helt sikkert mere fra min hånd," fortæller Henrik B. Thomsen. "Hvornår ved jeg dog ikke."

Pia Sigmund, 5. 9. 2015