Forfatterinterview

 

Interview med forfatter Birger Møller

Birger Møller læser op af sine bøger og fortæller i Café Litnet torsdag 20. november.
Café Litnet finder sted i Den Fynske Operas foyer, Filosofgangen i Odense.

Birger Møller

 

Læge og forfatter

Birger Møller er læge og forfatter – og en meget alsidig en af slagsen. Han har skrevet revytekster og hørespil og har udgivet børne- og ungdomsbøger, science-fiction, erindringer, romaner og krimier.

Hans nyeste bog, der udkommer den 27. november, er en krimi med den – især for odenseanere – spændende titel Var det mord i Munke Mose?

Bogens omslag er farvestrålende og smukt efter et maleri af hans kone, Else-Marie Vibo Møller.

”Springet mellem de to professioner, lægens og forfatterens, er nu ikke så stort, som man måske skulle tro” fortæller Birger Møller. ”Som læge gør man meget andet end at kigge på patienter. Jeg har skrevet et par hundrede videnskabelige artikler. Der skal alt passe og være på plads, og referencerne skal være helt i orden. Det kan være et slidsommeligt arbejde. Da jeg begyndte at skrive andre ting, opdagede jeg, at det var dejligt at være mig selv og ikke skulle krydsreferere. Det kunne jeg godt lide.”

 

Det begyndte med...

Birger Møller ser tre indfaldsvinkler som hans indgang til forfatterskabet.
For det første blev han opfordret til at skrive et par sketches til en revy på hans arbejdsplads. ”Det faldt mig nemt, opdagede jeg.”

For det andet arbejdede han et år på Rigshospitalet, mens familien blev hjemme i Aarhus. ”Der fik jeg masser af tid, og efter at have skrevet 5-6 artikler på nogle måneder fik jeg lyst til at skrive om det, jeg selv oplevede,” fortæller han. En oplevelse – en samtale mellem en mor og en søn – på et pizzeria inspirerede ham til at skrive et skuespil, ”En god dreng”. Det blev antaget af Radioteatret, men vist nok aldrig opført, idet Radioteatret blev lukket kort efter.

For det tredje begyndte hans yngste søn, Andreas, at interessere sig for rollespil. Han spillede i et rum i kælderen med sine venner. ”Han kunne være der i dagevis, som i en helt anden verden.” Drengen var kun 10 år og læste ”en forfærdelig bog med menneskeofringer og noget med at trave rundt i dystre sumpe, Necronomicon af H.P. Lovecraft.”

Birger foreslog drengen, at de sammen skulle skrive et rollespil. De gik i gang, og det gik godt, selv om Andreas gerne ville have det så uhyggeligt som muligt, mens Birger ville have det ned på jorden. Slutningen gav også anledning til diskussion. Drengen ville have, at alt blev sluset op i det ydre rum, mens faderen foreslog, at sagføreren skulle vise sig at være den skyldige. De enedes om, at det til sidst i bogen skulle vise sig, at det hele var en drøm. Denne bog, Lakes skinnende laksegl, blev siden fulgt op af fire bøger i samme serie.

Birgers første krimi Mord med mening foregår indenfor et medicinalfirma. ”Her får man meget for pengene,” siger han, ”der foregår hele 5-6 mord i bogen.”

 

Sorg

Birger Møller har haft sorg tæt inde på livet, både i sit private liv og som læge. For nogle år siden opfordrede Kræftens Bekæmpelse ham til at skrive en lille bog for familier, hvor den ene ægtefælle er uhelbredelig syg, og hvor ingen taler med børnene om sygdommen. ”Men børnene fanger, hvad det drejer sig om,” siger Birger, ”og de føler sig isolerede. Bogen giver dem en beskyttende forklaring.”

Når sorgen rammer udkom i 2010.

 

Erindringer

Birger MøllerBirger Møller har syv børnebørn. På en rejse hægtede en af de små drenge sig tæt på ham. Han spurgte sin farfar: ”Hvordan havde du det, da du var barn? Løb du på rulleskøjter? Spillede du på computer?” Hans datter opfordrede ham da til at skrive om sin barndom. Det blev til Mens mine børnebørn er børn (2013) om de tidlige år og På vej (2014) om gymnasieårene i Fredericia.

Første scene i På vej handler om en gymnasiefest, hvor alle eleverne skulle danse lanciers. Hans dansepartner blev en pige, Kirsten, der var lidt anderledes end de andre. Birger knoklede for at lære trinene, mens Kirsten kunne det hele. De talte ikke sammen, der lød kun Kirstens kommandoer. Kirsten blev senere en berømt forfatter, men om hun husker lancierstimerne er uvist.

 

Forlægger

Birger Møller og hans søn Andreas driver forlaget Abeland sammen. De havde ikke problemer med at blive udgivet på etablerede forlag, men sønnen, der er universitetsuddannet indenfor IT, og som laver rollespil, ville gerne have et forlag til at udgive spillene på. Det blev til Abeland efter kriterierne: Ledigt domæne, først i alfabetet og usædvanligt – nemt at huske. De udgiver ikke andre forfattere.

 

Lige nu

Lige nu er Birger i gang med at skrive endnu en roman sammen med sønnen Andreas. ”Han har en livlig fantasi,” fortæller Birger. ”Først sidder vi og taler lidt om handlingen, så skriver jeg lidt, jeg vil gerne have det hele til at hænge sammen. Så kommenterer han, og sådan går det videre. Den diskussion har vi megen fornøjelse af.”

 

Intervieset af Pia Sigmund, 28. oktober 2014