Til Litnets forsideForfatter- og andre interviews

 

Interview med præst og forfatter Torben Hangaard

September 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Torben Hangaard"Jeg har altid interesseret mig for Rom, og mine forældre støttede mig. Jeg har været mange gange i Rom, første gang alene som 14-15-årig. Betingelsen for, at jeg måtte tage af sted alene, var at jeg ikke hele tiden skulle rende ind i andre udlændinge. Jeg blev der næsten hele sommerferien, og jeg boede på vandrerhjem. Jeg kom rundt og så mange museer, ja alt interesserede mig. Man føler jo, at man nærmest falder over oldtidens Rom i byen.

Nogle venner tog mig med for at se fodboldklubben Lazio spille, og siden har jeg været fan af Lazio... Når nogen spørger mig, hvilken region i Italien, jeg kommer fra, siger jeg Lazio..."

Læs hele interviewet med Torben Hangaard

Torben Hangaard læser op og fortæller om sit forfatterskab i Café Litnet mandag 5. oktober.

 


 

Interview med Marie Trappehave

September 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Marie Trappehave Marie Trappehaves første digtsamling, 'Noget ukendt', udkom tidligere i år. Men hvis man skulle tro, at den 19-årige forfatter er en ganske uprøvet debutant, må man tro om igen. For Marie har allerede flere års erfaring bag sig som poetry-slammer i forskellige sammenhænge. Hun optrådte en aften på Odense Spoken Word festival med andre poetry-slammere og en musiker og fik rigtig god respons. Og allerede som 13-14-årig skrev hun sine første digte og noveller, inspireret af poeterne Michael Strunge og Lola Baidel. Hun fandt sin mors gamle Baideldigtsamling i en reol. Nu står bogen i Maries egen reol, og hun læser i den en gang om ugen...

Læs hele interviewet med Marie Trappehave

Marie læser op og fortæller om sit forfatterskab i Café Litnet mandag 5. oktober.

 


 

Interview med forfatter Henrik B. Thomsen

September 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Henrik B. ThomsenHenrik B. Thomsen er nybagt romanforfatter – hans første bog 'Tysklandsturen' udkom i april 2015 – men han er en erfaren litteraturkender og –elsker. Han er lektor i dansk og underviser på Tornbjerg Gymnasium i Odense.

Han fortæller, at han har skrevet en del fagartikler, anmeldelser og noveller. Nogle er udkommet på Novelleforlaget.dk. 'Tysklandsturen' er udkommet både på papir og som e-bog.

Det har taget Henrik nogle år at få romanen færdig, for i hans travle hverdag er der ikke megen tid til at skrive. Han har måttet skrive etapevis, om aftenen og i ferier...

Læs hele interviewet med Henrik B. Thomsen

Henrik læser op og fortæller om sit forfatterskab i Café Litnet mandag 5. oktober.

 


 

Interview med forfatter Claus Holm Thomsen

April 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Claus Holm ThomsenI 2014 udgav Claus Holm Thomsen krimien 'Yndigt land', hvis handling foregår på Langeland. Da han signerede bøger i boghandelen i Rudkøbing, kom en kvinde hen til ham: "Hende Marianne i bogen, hende kender jeg," sagde hun om en af bogens hovedpersoner. "Men det gør jeg ikke," svarede Claus Holm Thomsen hende. "Jeg ville bare fortælle en god historie," siger han.
"Det blev en sjov situation, for flere syntes, at jeg kom lidt for tæt på, og det kom helt bag på mig, for bogen er ren fiktion.

Min forlægger er færing, og han kunne trøste mig med, at ikke alt, hvad Heinesen skrev, var velset på Færøerne. Her mente folk også, at de kendte hans personer, og det hele meget værre af, at han lavede et indstik i en af sine romaner, hvor han skrev, at den person er ikke hr. XX osv."

Læs hele interviewet med Claus Holm Thomsen

Han læser op og fortæller om sit forfatterskab i Café Litnet torsdag 7. maj.

 


 

Interview med forfatter Johanne Mathiasen

April 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Johanne Mathiasen"Jeg lærte at skrive, før jeg begyndte at læse, for jeg spurgte de voksne, om hvordan ordene staves. Mit første eventyr skrev jeg til mine klassekammerater. Når der var vikar i klassen, bad de mig altid om at fortælle eller læse op..."

Johanne har dannet en Facebookside 'Stave- og kommahjælpen'. Her kan man stille alle de spørgsmål, man har. Hun fortæller, at der er knyttet en stab af de bedste folk til, og hjælpen er – naturligvis – ganske gratis. Og grunden til oprettelsen er, at "...jeg blev så træt af alle de folk, der korreksede hinandens stavning. Jeg bryder mig ikke om, at man retter på hinanden. Det er meget bedre at lave et forum, hvor man kan søge råd."

Læs hele interviewet med Johanne Mathiasen

Hun læser op og fortæller om sit forfatterskab og om Skriverhuset i Café Litnet torsdag 7. maj.

 


 

Interview med forfatter og lærer Claus Lohman

30. marts 2015 ved Pia Sigmund, Litnet

Claus LohmanClaus M. Lohman har netop været på krimimessen i Horsens for at præsentere 'Genspejl'. Sidste år var han der for første gang med etteren, 'Genstart', men "...det var noget helt andet i år," siger han. "Dengang måtte jeg gå rundt til anmelderne, nu var det dem, der kom til mig. I år følte jeg mig som kollega og talte med mange, både kendte og ukendte.

Lige før jeg selv skulle interviewes på TV2-regionernes scene, fik jeg en positiv bemærkning fra Thomas Ryding, der fik debutantprisen med Eremitten."

Læs hele interviewet med Claus Lohman

Han læser op og fortæller i Café Litnet torsdag 7. maj.

 


 

Interview med journalist og forfatter Anders W. Berthelsen

6. januar 2015, ved Pia Sigmund, Litnet

Anders Berthelsen"Jeg var ikke et helt almindeligt barn. Da jeg var 11 år, ønskede jeg mig Nudansk Ordbog i julegave og fik den. Jeg brugte den ikke bare som opslagsbog, men også til lystlæsning og lærte, hvad sære ord som prokrustesseng, potemkinkulisser og klabautermand betyder.

Jeg har altid syntes, at det var interessant at lytte til, hvordan man taler i en familie. Min far kom fra Skive, og han talte anderledes, end vi gjorde i Skibhuskvarteret..."

Læs hele interviewet med Anders W. Berthelsen

Han læser op og fortæller i Café Litnet trsdag 27. januar lige efter generalforsamlingen.

 


 

Interview med historiker og forfatter Bent Jensen

28. oktober 2014, ved Pia Sigmund, Litnet

Bent JensenJeg møder Bent Jensen på hans smukke gård på Østfyn, og vi begynder straks at tale om Øen og landet, som jeg netop har læst. Romanen foregår på Bornholm i 1945-46, og meget interessant for en dansker ser man med russiske øjne på den sovjetiske besættelse af øen.

Bent Jensen fortæller, at næsten ingen i Rusland anede, at Bornholm havde haft sovjetisk besættelse i et helt år. Pjotr Kotov traf tilfældigt nogle veteraner, der fortalte ham om deres tid på Bornholm...

Læs hele interviewet med Bent Jensen

Bent Jensen læser op og fortæller i Café Litnet
torsdag 20. november.

 


 

Interview med forfatter Birger Møller

28. oktober 2014, ved Pia Sigmund, Litnet

Birger Møller”Springet mellem de to professioner, lægens og forfatterens, er nu ikke så stort,
som man måske skulle tro”, fortæller Birger Møller. ”Som læge gør man meget andet end at kigge på patienter. Jeg har skrevet et par hundrede videnskabelige artikler. Der skal alt passe og være på plads, og referencerne skal være helt i orden. Det kan være et slidsommeligt arbejde.

Da jeg begyndte at skrive andre ting, opdagede jeg, at det var dejligt at være mig selv og ikke skulle krydsreferere. Det kunne jeg godt lide.”

Læs hele interviewet med Birger Møller

Birger Møller læser op og fortæller i Café Litnet
torsdag 20. november.

 


 

Interview med poetry slammer Anne Katrine Rask

25. oktober 2014, ved Pia Sigmund, Litnet

Anne Katrine Rask”Der er tre faste regler for poetry-slam, når man optræder med det: Det må fremføres på højst tre minutter, man skal selv have skrevet teksten, og man må ikke have nogen rekvisitter med på scenen. Der er ingen særlige regler for metrikken, den er op til den enkelte.

Det særlige ved poetry-slam er, at der altid er kontakt med publikum: Poetry-slammerne går på scenen én ad gangen, og publikum skal stemme om, hvem…

Læs hele interviewet med Anne Katrine Rask

Anne Katrine Rask 'slammer' og fortæller i Café Litnet torsdag 20. november.

 


 

Interview med forfatter Bodil Steensen-Leth

25. juli 2014, ved Pia Sigmund, Litnet

Bodil Steensen-Leth”Jeg har altid skrevet. Jeg digtede drabelige romaner som lille pige i Svendborg. Jeg giftede mig tidligt
og blev landhusmor, skulle lære at slagte grise og sørge for et stort hus. Jeg læste engelsk på Odense Universitet og anmeldte bøger i Jyllands-Posten.

Der kom et tidspunkt, hvor jeg skulle beslutte med mig selv:
Hvad vil jeg? Vil jeg undervise?
Eller ville jeg skrive, som jeg dybest set ønskede..?”

Læs hele interviewet med Bodil Steensen-Leth

Bodil Steensen-Leth fortalte om sit forfatterskab og læste op af sin nye bog, "Når solen er begravet" om komponisten Rued Langgaard, 28. august i Café Litnet.

 


 

Interview med forfatter Finn Wiedemann

ved Pia Sigmund, Litnet

Finn WiedemannDen 27. august udkommer Finn Wiedemanns roman ”Vi er her kun til låns i al slags vejr”. Den udkommer således lige netop, som var den bestilt til Café Litnet dagen efter.

”Tidsrammen for den nye bog er 1950-1970, men der er også meget i bogen, der foregår før og efter denne periode. I bogen blander jeg forskellige genrer: Brevroman, historisk roman, digte, dagbøger, og den har også enkelte essayistiske træk. Bogen har udviklet sig på en anden måde end planlagt; den skulle have handlet om 60´erne. Men da min mor døde i 2008, og min far kom på plejehjem, fandt jeg en brevkorrespondance i chatollet i deres hjem. Der var cirka 500 breve, som alle var fra 50´erne..."

Læs hele interviewet med Finn Wiedemann

Finn Wiedemann fortalte om sit forfatterskab og læste op af sin nye bog, "Vi er her kun til låns i al slags vejr" en slægts- og familiefortælling, 28. august i Café Litnet.

 


 

Interview med digter og forfatter Lena Krogh Bertram

ved Pia Sigmund, Litnet

Lena Krogh BertramIndenfor ni måneder i 2013-2014 har forfatteren Lena Krogh Bertram udgivet hele tre bøger. To digtsamlinger – ”Hunner” og ”Dødszone” – og en erindringsbog, ”Der flyver ingen hatte”.

Og som om det ikke skulle være nok med denne produktivitet, også nogle oversættelser. For øjeblikket oversætter hun krimier af svenske Kjell Eriksson og norske Chris Tvedt.

Læs hele interviewet med Lena Krogh Bertram

Lena Krogh Bertram fortalte om sit forfatterskab og læste op af sin nye bog, "Der flyver ingen hatte", 28. august i Café Litnet.

 




Interview med by- og kulturrådmand Jane Jegind

16. januar 2014, ved Pia Sigmund, Litnet

Jane Jegind, by- og kulturrådmand Odense 2014 Jane Jegind (V) er Odense kommunes nye by- og kulturrådmand. Hun tager imod Litnets udsendte allerede få dage inde i sit nye arbejdsliv. Her fortæller hun om sin glæde ved læsning og om nogle af sine tanker for byens læse- og kulturliv i de kommende fire år.

Alt det kommer ud af en bog.
"Jeg elsker at læse, og som barn trawlede jeg biblioteket igennem. Til hverdag læser jeg meget faglitteratur, men..."

Læs hele interviewet med Jane Jegind

 



Interview med forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen

tirsdag 12. februar 2013 - af Taja Boesen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen”Jeg skriver af nysgerrighed og forsøger at være fordomsfri. Jeg forsøger at stå ved siden af mine karakterer” - sådan beskriver Anne Lise Marstrand-Jørgensen sit forfatterskab under samtalen med Leif Søndergaard  i Litteraturmaskinen tirsdag d. 12. februar 2013. 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen debuterede i 1998 som lyriker med digtsamlingen ”Vandring inden ophør” og har siden udgivet yderligere tre digtsamlinger inden hendes..."

Læs hele interviewet med Anne Lise Marstrand Jørgensen




Interview med forfatteren Vibeke Marx

"Før historien har en handling, har den en stemning eller en farve"

Vibeke Marx er forfatter og bosat i Odense. Hun debuterede som skønlitterær forfatter i 1990 med ”Held og Lykke, Robinson”, som var dansk vinder af Gyldendals nordiske ungdomsromankonkurrence. Allerede ét år efter sagde hun sit arbejde som pædagog op og har siden skrevet på fuld tid. 

Nogle anmeldere skriver om mig, at jeg altid er den, der forsvarer de små i samfundet. Det er jeg også, men jeg er ikke nogen politisk forfatter i den forstand, at..."

Læs hele interviewet med Vibeke Marx




Interview af Cindy Lynn Brown

"Det er billeder af ord"

Cindy Lynn Brown…sådan svarer Cindy Lynn Brown på mit spørgsmål om hendes digtning. Jeg er taget ud for at interviewe Cindy om litteratur og det at skrive. Den 38-årige digter bor i Odense, men hun har dog rødder udenfor landets grænser. Hendes far er amerikaner, hvilket har betydet, at Cindy er vokset op som tosproget. Det har naturligvis haft indflydelse på, hvordan hun har opfattet verden omkring sig.

" Jeg er meget opmærksom på sprog, og det er nok kommet med, at jeg er vokset op med to sprog. Jeg reflekterer over forskelle i sproget – og er fascineret af, at der..."

Læs hele interviewet med Cindy Lynn Brown
af Torben Nørby Sørensen