Nr. 33 • november-december 2011Bliver man lykkelig af at være intelligent?

Spoken Word Festival

Fiktion eller fakta?

Nye udgivelser

Der er penge i litteratur

Kalender


• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dk
Bliver man lykkelig af at være intelligent?


Tænk at være så intelligent, at man bare skal kaste et blik på en side for at have læst den! Tænk at kunne lære sig selv latin som fireårig og blive student i en alder af otte! Det gjorde William Sidis, men han var samtidig et genert og beskedent menneske, der ikke var glad for al den opmærksomhed, hans usædvanlige evner trak med sig.
Morten Brask er dykket ned i kilderne og har fortalt Sidis' livshistorie i en nuanceret og tankevækkende roman, William Sidis' perfekte liv, der følger kilderne tæt. Hør ham fortælle om bogen i samtale med litteraturanmelder og professor Lars Ole Sauerberg i Mimeteatret, Vestergade 95B, tirsdag den 8. november kl. 19.
Morten Brask brød igennem med den historiske roman Havet i Theresienstadt, som lige er blevet udgivet i Frankrig. Tidligere i år blev han tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, og for tiden skriver han vittige og elegante blogindlæg som ambassadør for litteratursiden.dk. Han er en forfatter, du helt sikkert kommer til at høre mere til.
Gratis adgang for medlemmer af Litnet, øvrige 70 kr. Det er muligt at reservere plads på litnet.dk.

Reserver plads til arrangementet den 8. november her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Antal deltagere:  
Spoken Word Festival


I disse dage og frem til 5. november er der Spoken Word-festival. Programmet kan læses på spokenwordfestival.dk. Man kan fx gå på opdagelse i byen, hvor tomme butiksvinduer kommer til live med oplæsning og fortælling under navnet Shoplifting, torsdag og fredag kl. 16.30-18.30 og lørdag kl. 14-16.
Litnet står for Poesibanen på Musikbiblioteket fredag kl. 15, et skrive- og oplæsningsværksted, hvor man kan få redaktionel sparring og indtale et digt eller en anden kort tekst, som derefter bliver udgivet på forfatterstemmer.dk.Fiktion eller fakta?


I 2007 udsendte jægersoldaten Thomas Ratsack fagbogen Jæger - i krig med eliten. Forsvaret forsøgte at nedlægge fogedforbud mod bogen, men inden retten havde talt, trykte Politiken hele bogen som et tillæg i avisen. Udgivelsen kostede Thomas Ratsack jobbet i forsvaret.
Nu har han skrevet endnu en bog, Shadow Army, der foregår blandt jægersoldater i Afghanistan. Det er fiktion, men man kan nok roligt regne med, at der er styr på researchen, og mon ikke forsvaret læser med også denne gang? Den 17. november holder han foredrag i Odense (se kalenderen).Nye udgivelser


Cindy Lynn Brown har en ny digtsamling på vej på forlaget Spring, Rigtige børn vokser. Det er hendes tredje, og den udkommer i forbindelse med Bogforum i København næste weekend. Om den første skrev Litteratursiden.dk: "en bog, man kan læse mange gange og blive lige overrasket hver gang."
Billeder fra vor tid er en udgivelse af maleren Frank Hammershøjs dagbøger fra 1959, redigeret af Per Nielsen og udgivet på Forlaget Rasmus. I 1959 var Frank Hammershøj kun 18 år og i boghandlerlære i Odense. Hans dagbøger rummer meget morsomme beskrivelser og giver indsigt i den vordende kunstners tankeverden og dagligdagen det år, hvor han debuterede som maler.
I denne måned udsender Forlaget Rasmus også et udvalg af Per Nielsens digte fra før 2000, Fra et andet århundrede, et remix af den poesi, han gerne selv vil bære videre ind i et nyt århundrede, fra tiden før computernes indtog. Digtene kan købes i Galleri Rasmus for blot 100 kr. Per Nielsen har i øvrigt også oversat den lettiske digter Aleksandrs ÄŒaks, hvis digte herhjemme er blevet sammenlignet med Tom Kristensen. Som oversætter er han for nylig blevet belønnet med en lettisk litteraturpris.
Det seneste års tid har der været en del debat i medierne om kunststøtten, især til forfattere. Litnets formand, Jo Hermann, har for nylig udsendt 14 essays om litteraturstøtte under overskriften Litteraturstøtte i praksis. Her findes der både historiske eksempler og dokumentation for, hvordan litteraturstøtten fordeles i dag. De 14 essays kan downloades gratis som pdf-fil fra arzig.dk.Der er penge i litteratur


Jussi Adler Olsen har solgt over en million bøger i Danmark og måske det dobbelte i udlandet ifølge dr.dk. I 2008 beregnede Skatteministeriet, at statens indtægt på moms af bogsalget til private var ca. 800 mio. kr. Statens udgifter til litteraturstøtte var derimod på ca. 225 mio. kr., så bogbranchen bidrog til statens økonomi med en god halv milliard kroner.
En ny rapport om erhvervsklynger viser, at trykkeri- og udgivervirksomhed beskæftiger 15.000 personer og eksporterer for ca. 3,5 mia. kr. Underholdning (bla. musik, film og sport) har 9.000 ansatte og en eksport på 1 mia. kr.
Der er en ny rapport på vej fra Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, som måske vil vende op og ned på vores forståelse af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Ifølge dr.dk har kultur- og oplevelsesøkonomien i hvert fald langt overhalet landbruget i økonomisk betydning.

 
Kalender


Det sker i Odense i januar

2.-5. november
Spoken Word Festival
Se hele det omfattende program her.

Onsdag d.18 kl. 19
Bogcafé: Klassikere – bøger på tværs af tiden. Bibliotekar Lisbet Vincentzen kommer med forskellige definitioner på, hvad en klassiker kan være, samt oplæsning fra enkelte værker  Arrangeret Dalum bibliotek. Fri éntre, forhåndstilmeldning nødvendig. Se mere her
Dalum Bibliotek, Dalumvej 95 B, 5250 Odense SV


Fredag d. 4. kl. 12-19 Bogudsalg. Hovedbiblioteket sælger ud af kasserede bøger, blade m.m. Enhedspris 5 kr.
Arrangeret af Odense Centralbibliotek. Se mere her.
Hovedbiblioteket, Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C

Fredag d. 4. kl. 12.15-14
Den amerikanske forfatter Thomas E. Kennedy, som bor i København (og har oversat Dan Turèll, Jens Blendstrup og mange andre danske forfattere til engelsk), læser op og fortæller om sine egne danskinspirerede romaner. Arrangeret af Center for Amerikanske Studier. Fri entré. Se mere her.
Syddansk Universitet, Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M

Søndag d. 6. kl. 13
Klassikere - bøger på tværs af tiden. Bibliotekar Lisbet Vincetzen vil komme med forskellige definitioner på, hvad en klassiker kan være. Arrangeret af Holluf Pile Bibliotek. Fri entré. Se mere her.
Holluf Pile Bibliotek, Nøglens Kvarter 10, Holluf Pile, 5230 Odense SØ

Tirsdag d. 8. kl. 19
Forfatteren Morten Brask fortæller om sin nye roman, William Sidis' perfekte liv i samtale med prof. Lars Ole Sauerberg. Arrengeret af Litnet. Entré 70 kr., gratis for medlemmer af Litnet.
Mimeteatret, Rosenbæk Torv, Vestergade 95 B, 5000 Odense C

Onsdag d. 9. kl. 10
Samtaler om litteratur. Samtaler om Muriel Barberys Pindsvinets elegance. Arrangeret af Thomas Kingo Kirke. Fri Entré. Se mere her.
Thomas Kingo Kirke, Bülowsvej 9, 5000 Odense C

Fredag d. 11. kl. 8-20
Tag med biblioteket til Bogforum i København. Odense Central Bibliotek arrangerer bus til årets bogforum i København. Pris 400 kr, medlemmer af De Nysgerrige 360 kr. Se mere her.

Torsdag d. 17. kl. 18.45-21
Den tidligere jægersoldat Thomas Ratsack fortæller om sine bøger. Entré 150 kr. Arrangeret af Odense Centralbibliotek i samarbejde med AOF. Tilmelding her.
Syddansk Erhvervsskole, Konferencesalen, Munkebjergvej 130, 5230 Odense M

Torsdag d. 17. kl. 20.30
Poetry Slam, kvalifikationsrunde til Fynsmesterskabet. Tre runder à tre minutter pr. person - se mere her.
Den Fynske Opera, Filosofgangen 10, 5000 Odense C

Tirsdag d. 22. kl. 16
Ordworkshop. Digteren Morten Søndergaar guider og giver opgaver, som du skal skrive korte tekster ud fra. Arrangeret af Ishøj Bibliotek. Entré 10 kr. Kontakt Odense Teater, Jernbanegade 21, 5000 Odense C, tlf. 66 12 00 52

Onsdag d. 30. kl. 10 Pigehygge på Hovedbiblioteket. Forfatteren Mette Finderup fortæller om sine Emmy-bøger. Hyggelig læsecafé for de 8-14-årige.
Arrangeret af Odense Centralbibliotek. Fri entré.
Tilmelding i Hovedbibliotekets børn- og ungeafdeling.
Se mere her.
Hovedbiblioteket, Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C


Det sker i Odense i december

Torsdag d. 15. kl. 19
Julearrangement for medlemmer af Litnet
med gløgg og oplæsning i Oluf Bagers Gade. Særskilt invitation følger.


Nyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dk


Du kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse: