Nr. 26 • januar 2011Fra stenalderen til iPad • Merete Pryds Helle i Mimeteateret

Z-faktor 2011

Forfatter søger nye venner

Litteraturkurser

Nye udgivelser

Kalenderen


• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dkFra stenalderen til iPad

Merete Pryds Helle i Mimeteateret

Torsdag den 3. februar kl. 19.30 besøger Merete Pryds Helle Mimeteatret for at fortælle om sit spændende forfatterskab, der favner meget vidt. Hendes seneste roman, Hej menneske, handler om menneskehedens tidligste historie, mens hendes næste bliver en applikation til iPad, hvor man kan læse de forskellige kapitler i vilkårlig rækkefølge. Merete Pryds Helle fortæller om sine bøger i samtale med Jon Helt Haarder fra Syddansk Universitet.

Om Hej menneske skrev Erik Skyum Nielsen i Information: "Til grund for Merete Pryds Helles nye, dybt originale, genremæssigt grænsekrydsende og vidensmæssigt tungtlastede, men alligevel letlæste roman ligger et temmelig enkelt koncept: Et sted i den jordanske ørken, cirka 20 kilometer fra turistattraktionen Petra, er et hold danske arkæologer i færd med at udgrave de forbavsende velbevarede rester af en stenalderlandsby, der har ligget og ventet på dem i mellem syv og otte tusinde år. I et af de 15 hvide runde huse kravler 30-årige Edith rundt med graveske og pensel, alt imens hendes hoved løber fuldt af, hvad der vel må kaldes faktuelle fantasier, over det liv, der udfoldede sig på stedet engang. Men så bliver hun stukket af en skorpion! Mens alle de andre graver videre, ligger hun på et hotelværelse i Wadi Musa og lader sin bevidsthed stige ned i tidens brønd."
Hvis du vil høre mere, kan du reservere plads her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Antal deltagere:  
Z-faktor 2011

For tredje år i træk arrangerer Litnet digtkonkurrencen Z-faktor. I år er konkurrencen en integreret del af Odense Lyrikfestival, som finder sted 4.-6. marts. Z-faktor foregår lørdag eftermiddag kl. 15-18, hvor deltagerne læser op og bedømmes af et dommerpanel, som udvælger seks semifinalister. Disse seks personer læser så igen om aften kl. 21-22, og herefter udvælger dommerne tre personer, som publikum kan stemme imellem. De tre finalister får hver et års abonnement på Hvedekorn, mens vinderen desuden får tilbud om en professionel udtalelse på et manuskript til en digtsamling.
Hvis du gerne vil deltage selv, skal du senest 7. februar indsende et digt til ole@litnet.dk. Blandt de indsendte digte udvælger Litnet tyve, og disse udvalgte forfattere får en invitation til at læse digtet op ved selve konkurrencen lørdag den 5. marts. Det er en forudsætning for at sende ind, at du har mulighed for at være til stede både eftermiddag og aften.


Forfatter søger nye venner!

I februar flytter der en forfatter til Odense, nemlig den fribyforfatter, kommunen har inviteret til at bo i byen de næste to år. Navnet er ikke offentliggjort endnu, så det eneste vi ved, er at det drejer sig om en forfatter, der ikke er i sikkerhed i sit hjemland, og at han taler engelsk.
Har du lyst til at være en af dem, der tager godt imod forfatteren? Det kan fx handle om at vise rundt i byen, invitere på en kop kaffe eller hjælpe til med indkøb eller andre praktiske ting, alt efter hvad der vil vise sig at være behov for.
Hvis du kunne tænke dig at blive en del af fribyforfatterens netværk, kan du kontakte bibliotekar Michael Linde Larsen på Hovedbiblioteket (mil@odense.dk). Skriv gerne et par linjer om dig selv, og fortæl også, hvornår du bedst vil kunne afse tid (dag/aften/weekend).


Litteraturkurser

Aftenskolerne er ved at tage hul på forårssæsonen, og mange af dem har også litteratur på programmet. Specielt Folkeuniversitetet har et fint program med kurser i nordisk litteratur, erotikkens litteratur og idéhistorie, Murakamis forfatterskab, kontrafaktisk historieskrivning samt middelalderen i moderne romaner. Se mere på www.fuodense.dk under kurser og forelæsninger.


Nye udgivelser

Sidste år debuterede Inga Mollerup med Umoderne digte, som blev vel modtaget. Hun følger dem nu op med Nye umoderne digte, igen på forlaget Ravnerock. Her er et af dem:

               Novemberhimmel
               Dagens version
               ligner mest af alt
               lavthængende
               grå underhylere
               med lodden vrang.

På samme forlag har Bjarne Kim Petersen udgivet Piratfiskerne – en letlæst ungdomsbog om fire søskende på fisketur, der finder en ulovlig ruse, som spærrer vandløbet og tager alle fiskene. Da deres far anmelder rusen til politiet, udvikler det sig et drama, for piratfiskerne giver ikke op så let.

 
Kalender


Det sker i Odense i januar

Torsdag d. 20. kl. 10
Litterær Café med Stine Jakobsen. 5 kursusdage, hvor der fra gang til gang bliver gennemgået et litterært værk. Arrangeret af Paarup Aftenskole. Pris 495 for alle 5 dage. Se mere på www.paarupaftenskole.dk
Stadionvej 50, 5200 Odense V

Mandag d. 24. kl. 13-16
Bogcafé i Højby Seniorforening.
Højbylund Fælleshus, Nørrelunden 70, 5260 Odense S

Torsdag d. 27. kl. 17-19
Bibliotekscafé: De nye bøger. Få et overblik over tidens nye bøger. Bibliotekarerne giver nye gode bogtips. Fri entré. Se mere på www.odensebib.dk
Hovedbiblioteket, Odense Bangegård Center. Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C

Søndag d. 30. kl. 13-15
Bogcafé på Holluf Pile Bibliotek. Kom og hør om nye bøger og få inspiration til vinterens læsning. Fri entré. Se mere på www.odensebib.dk
Holluf Pile Bibliotek, Nøglens Kvarter 10, Holluf Pile, 5240 Odense sø

Søndag d. 30. kl. 16
Tømmermændsslam. Så skal årets slamsæson i gang igen. Det vides endnu ikke hvor, men følg med på www.psfyn.dk, hvor du også kan tilmelde dig.

Det sker i Odense i februar

Onsdag d. 2. kl. 19
Åbent skriveværksted. Kom og lyt eller læs op af egen tekster. Der vil blive givet konstruktivt respons af teksterne fra publikum. Arrangeret af Lyrikgruppen Fynsværk. Fri entré. Se mere på www.kulturmaskinen.com
Kulturmaskinen, Farvergården 7, 5000 Odense C

Torsdag d. 3. kl. 19.30
Merete Pryds Helle holder foredrag, hvor Jon Helt Haarder er med som samtalepartner. Arrangeret af Litnet. Entré 70 kr. Fri entré for medlemmer af Litnet.
Mimeteatret, Vestergade 95B, 5000 Odense C

Torsdag d. 3. kl. 19.30
Gutenberg og bogen. Prof., dr.phil. Lars Ole Sauerberg fortæller om bibelens betydning for bogens udvikling fra oldtid til i dag.
Arrangeret af Thomas Kingos Kirke. Fri entré. Se mere på www.thomaskingoskirke.dk.
Thomas Kingos Kirke, Bülowsvej 9, 5230 Odense M

Onsdag d. 9 kl. 10

Samtaler om litteratur. Denne måneds bog er Gengældelsens veje af Karen Blixen. Det kræver ingen særlige kundskaber at deltage i samtalerne. Arrangeret af Thomas Kingos Kirke. Fri entré. Se mere på www.thomaskingoskirke.dk
Thomas Kingos Kirke, Bülowsvej 9, 5230 Odense M

Torsdag d. 10. kl. 18.45
Speed Lit. Medbring en bog og mød nye mennesker på tomandshånd til en lille bogsnak m.m. Entré 40 kr. Tilmelding på biblioteket eller kala@odense.dk. Se mere på www.odensebib.dk
Hovedbiblioteket, Odense Banegård Center, Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C

Mandag d. 14. kl. 19
Forfatteraften med Kim Leine. Kim Leine fortæller om sit forfatterskab.
Arrangeret af Holluf Pile Bibliotek. Entré 50 kr. Medlemmer af De Nysgerriges Klub 40 kr. Se mere på www.odensebib.dk
Holluf Pile Bibliotek, Nøglens Kvarter 10, Holluf Pile, 5240 Odense SØ

Torsdag d. 17. kl. 10-12
Pietisten Brorson – Torsdagsmøde. Prof., dr.phil. Erik A. Nielsen fortæller om salmedigteren Brorson og den pietistisk bevægelse.
Arrangeret af Dalum Menighedsråd. Fri Entré. Se mere på www.dalumkirke.dk
Dalum Kirkes Anneks, Dalumvej 112 B, 5250 Odense SV

Torsdag d. 17. kl. 18.45
Foredrag om Den nordiske litteratur. Jørgen Aabenhus fra SDU holder foredrag om, hvordan de nordiske landes litteratur har påvirket hinanden og været forskellige fra hinanden. Fri entré.
Hovedbiblioteket, Odense banegård Center, Østre Stationsvej 15, 5000 Odense CNyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dk


Du kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Tilmeld   Frameld