Nr. 16 • oktober 2009Jan Sonnergaard i Mimeteateret

Vind en bog

Litteraturcafe m.m.

Nye udgivelser

Odense som friby

Vælgermøder på biblioteket

Festivaler

Kalenderen


• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dkJan Sonnergaard i Mimeteateret
»Normalt opstår et slagsmål, hvis du siger: ‘Hvor er du grim, Jan’. Og så stikker jeg dig én. Og så siger du: ‘Det vil jeg ikke finde mig i’. Og så stikker du mig én. Og så ender det med, at vi tæsker løs på hinanden.«
Men der er ifølge Sonnergaard også en anden kategori af slagsmål:
»Det starter med, at du siger: ‘Hold kæft, hvor er du grim, Jan’, og så smækker jeg mig selv sådan én på hovedet og siger til dig: ‘Kan du se, hvor stærk jeg er? Det skal du aldrig sige til mig igen, din slapsvans.’ Og så smækker du dig selv én på hovedet og siger til mig: ‘Det skal du aldrig kalde mig!’ Og så kører slagsmålet, indtil jeg har slået alle mine tænder ud, og du har smadret din næse. Det var sådan, det skete. Atomkrigen fandt sted, vi fyrede bare ikke bomberne i hovedet på hinanden. Vi fyrede dem af i hovedet på os selv.«

Sådan beskrev Jan Sonnergaard 1980’erne i et interview i Information den 7. oktober i anledning af hans første roman, Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom. Litnet har inviteret ham til at fortælle om bogen til Per Krogh Hansen fra Syddansk Universitet, fredag den 30. oktober kl. 17-19. Medlemmer af Litnet er velkomne til middag efter arrangementet (koster 75 kr. plus drikkevarer).
Reserver plads her, med eller uden middag. Arrangementet er gratis for medlemmer af Litnet og koster 50 kr. for andre.

Tilmelding er nødvendig
(max fire personer pr. tilmelding):

Navn:  
E-mail addresse:
Antal deltagere:  
Antal deltagere i
middagen (kun for medlemmer):
   

Inden arrangementet signerer Jan Sonnergaard bøger i Arnold Busck i Vestergade 59 kl. 15.30-16.30.


Vind Sonnergaards bog


Send en mail med titlen ”Om atomkrigens betydning” til litnet@litnet.dk for at deltage i konkurrencen om et eksemplar af Jan Sonnergaards nye roman. Du skal være medlem af Litnet for at deltage.


Litteraturcafe m.m.


Nu på tirsdag, den 20. oktober kl. 17-19, kan man høre om Forfatterskolen
i København. Ditte-Isabel Michelsen
, som går på skolen nu, og Signe Brønserud, der blev færdig sidste år, fortæller om hverdagen på skolen. Det foregår i Kulturmaskinens byttebibliotek (i bunden af cafeen). Der er gratis adgang.
Se kalenderen vedrørende andre arrangementer. Det er blevet efterår og bogsæson, så der er et fyldigt program, bl.a. på biblioteket og i Tidens Samling.


Nye udgivelser


På forlaget Stenløkken har Eigil Raahauge Jørgensen udsendt Babelstårnet – arkitektonik – tungemålets konstruktion – guds adsplittende kraft. Ud fra fortællingen om Babelstårnet konstruerer forfatteren sig frem til Babels¬tårnets form vha. transcendent geometri.


Odense som friby


Odense Kommune har længe vist interesse for at blive friby som en del af ICORN-netværket for forfulgte forfattere og journalister. I forbindelse med budgetforhandlingerne er der afsat 500.000 kr. til dette. Beklageligvis er pengene hentet fra den stilling som litterær koordinator, Tomas Thøfner tiltrådte 1. december sidste år. Litnet gjorde opmærksom på det uheldige i dette i et læserbrev i Fyens Stiftstidende i begyndelsen af oktober, med ca. 25 medlemmer eller venner af Litnet som underskrivere. Vi har desuden været i kontakt med en række byrådspolitikere. Men uden held. I skrivende stund kender vi ikke de praktiske konsekvenser af budgetforliget, da fribyordningen ikke kan sættes i gang med det samme – en del af den nationale lovgivning, der er nødvendig, er nemlig slet ikke på plads endnu.
Som en sidste krølle på sagen er det lykkedes HCAdvisory Board at få tilsagn fra Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling om, at hun kommer til Odense i oktober 2010 for at modtage en nystiftet H.C. Andersen Litteraturpris. Godt gået! Biblioteket har de seneste to år stået for en Harry Potter-festival for børn, som har været en stor succes, og har derfor allerede god erfaring med at lave arrangementer, der kan passes sammen med besøget. Men pengene til Harry Potter-festivalen er fra 2010 også overført til fribyordningen. Dårlig timing, kan man vist roligt kalde det, og det peger på et væsentligt politisk problem:
Der er langt mere prestige for politikerne i at tage initiativ til noget nyt end i at sikre driften af noget eksisterende, men velfungerende.


Vælgermøder på Hovedbiblioteket


Biblioteket står for en række vælgermøder op til kommunalvalget den 17. november. Det sidste af dem handler om kulturpolitik, og det finder sted tirsdag den 3. november kl. 17-18.30 på Hovedbiblioteket.


Bogmesse og lyrikfestival


Bogmessen i Forum i København ligger i år den 13.-15. november. Se programmet her, eller hent det trykte program på biblioteket.
I Århus kan man i denne uge (22.-25. oktober) opleve den stort anlagte lyrikfestival Verbale Pupiller. Se mere her.


 
KalenderDet sker i Odense i oktober

Tirsdag den 20. kl. 17-19
Forfatterskolen: En nuværende og en tidligere elev fortæller om, hvad det indebærer at gå på Forfatterskolen i København. Med Ditte-Isabel Michelsen og Signe Brønserud. Gratis adgang.
Kulturmaskinens byttebibliotek (i bunden af cafeen), Farvergården 7.

Torsdag den 22. kl. 19.30
Tid Tekst Toner: Forfatteren Bodil Steensen-Leth introducerer tiden omkring 1910’erne og 20’erne og forfatterne Agnes Henningsen og Karin Michaëlis, der begge havde tilknytning til Fyn. Entré 120 kr. (100 kr. for støttemedlemmer).
Tidens Samling, Farvergården 7. Billetreservation på tlf. 65 91 19 42.

Lørdag den 24. kl. 13.30
Digteren Per Nielsen læser op og fortæller om sit forfatterskab, aktuelt om en et udvalg af den lettiske avantgardedigter Aleksandrs Caks digte genskrevet på dansk. Gratis adgang.
Galerie Rasmus, Ny Vestergade 8-9.

Søndag den 25. kl. 14-15
Museumsinspektør Ane Grum-Schwensen fortæller om H.C. Andersens eventyr Sneglen og Rosenhækken.
H.C. Andersens Hus, Bangs Boder 29. Museumsentré.

Torsdag den 29. kl. 16-18
Tips til engelsksproget litteratur. Der er the på kanden, når bibliotekar Susanne Meynburg guider til bibliotekets samling af engelske bøger. Gratis adgang.
Hovedbiblioteket (Kulturperronen), Odense Banegård Center

Fredag den 30. kl. 15.30-16.30
Jan Sonnergaard signerer bøger hos Arnold Busck, Vestergade 59.

Fredag den 30. kl. 17-19
Jan Sonnergaard taler med Per Krogh Hansen om sin nye bog Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom. Entré 50 kr., gratis for medlemmer af Litnet. Billetreservation på www.litnet.dk.
Mimeteateret, Vestergade 95B ved Rosenbæk Torv.


Det sker i Odense i november

Torsdag den 5. kl. 10.30-12
Formiddagsmatiné for ældre: Forfatteren Aggi Jensen fortæller med udgangspunkt i sin erindringsbog Baggårdsbørn har også drømme. Gratis adgang, men forhåndstilmelding nødvendig på tlf. 65 51 43 01.
Hovedbiblioteket, Odense Banegård Center.

Torsdag den 5. kl. 19.30
Tid Tekst Toner: Forfatteren Vagn Lundbye introducerer tiden omkring 1930’erne og 40’erne og forfatterne Tom Kristensen og Broby-Johansen, der begge havde tilknytning til Fyn. Entré 120 kr. (100 kr. for støttemedlemmer).
Tidens Samling, Farvergården 7. Billetreservation på tlf. 65 91 19 42.

Mandag den 9. kl. 18.45
Skunringstime: Fortælleren Jens Peter Madsen og musikeren Erling Hjernøe optræder med egne fortællinger og sange i kombination med tekster, der bliver læst på samme tid i hele Norden. Gratis adgang.
Hovedbiblioteket, Odense Banegård Center.

Mandag den 9. kl. 19.00
Forfatteren og forskeren Peter Tudvad fortæller om Ebba Mikkelsen, som han har skrevet om i bogen Sygeplejerske i Det Tredje Rige. Entré 30 kr. Begrænset antal pladser.
Dalum Bibliotek, Dalumvej 95

Torsdag den 12. kl. 19.00
Forfatteren Peter Adolphsen, der bl.a. har skrevet En million historier, møder anmelderen Lars Bukdahl samt Cindy Lynn Brown, som har oversat den franske forfatter Raymond Queneau’s Hundred tusind milliarder digte. Det hele handler om leg med sprog og fortællinger. Entré 50 kr., gratis for medlemmer af Litnet.
Mimeteateret, Vestergade 95B

Søndag den 15. kl. 10.00
Brunch og underholdende foredrag med Julia Lahme, der har skrevet Hvor lagde jeg babyen? Entré 60 kr. for voksne, 20 kr. pr barn, inkl. bruncn. Billetter kan købes frem til 9. november.
Hovedbiblioteket, Odense Banegård Center

Mandag den 16. kl. 19.00
Forfatteren Lars Johansson fortæller om tilblivelsen af romanerne Dancing Charlie og Signe. Entré 50 kr., billetterne sælges fra 1. november.
Holluf Pile Bibliotek, Nøglens Kvarter 10

Tirsdag den 17. kl. 19.00
Drømmer du om at udgive selv, eller om at få hjælp til at udgive en bog. Så hør Camilla Skjødt, Bjarne Kim Pedersen og Martin Johs. Møller fortælle om dagligdagen på et lille forlag. Gratis adgang.
Kulturmaskinens byttebibliotek (i bunden af cafeen), Farvergården 7

Torsdag den 22. kl. 19.30
Tid Tekst Toner: Forfatteren Pia Tafdrup introducerer tiden omkring 1950’erne, 60’erne og 70’erne og forfatterne Frank Jæger og Piet Hein, der begge havde tilknytning til Entré 120 kr. (100 kr. for støttemedlemmer).
Tidens Samling, Farvergården 7. Billetreservation på tlf. 65 91 19 42.

Onsdag den 25. kl. 18.00
Lektor Mehmet Ümit Necef holder foredrag om begrebet skam hos den tyrkiske forfatter og Nobelprisvinder Orhan Pamuk. Arrangør: Folkeuniversitetet. Entré 125 kr. (gratis for ansatte på SDU). Billetbestilling på tlf. 65 50 27 72.
Syddansk Universitet, Campusvej 55, lokale U53.

Onsdag den 25. kl. 19.00
Weekendavisens litteraturanmelder Liselotte Wiemer fortæller om den nyeste skønlitteratur. Hent inspiration til ønskesedlen. Entré 25 kr. Billetbestilling på tlf. 65 51 43 25.
Næsby Bibliotek, Bogensevej 2

Torsdag den 26. kl. 16-18
Et digt er ej en pligt: Mange skriver digte, og næsten lige så mange læser dem! Bibliotekar Michael Linde Larsen får besøg af digterne Tomas Thøfner, Martin Johs. Møller og Cindy Lynn Brown, som vil læse egne digte op.
Hovedbiblioteket (Kulturperronen), Odense Banegård Center

Søndag den 29. kl. 14-15
Museumsinspektør Ejner Stig Askgaard fortæller om H.C. Andersens eventyr Paradisets Have.
H.C. Andersens Hus, Bangs Boder 29. Museumsentré.Nyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dk


Du kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Tilmeld   Frameld