Nr. 7 • Oktober 2008


Dette nummer af Litnyt inviterer til
forfatteraften med Helle Helle
præsenterer en håndfuld nye bøger
og månedens blogger.


Mød Helle Helle

Nye bøger

Jun Feng blogger

Digte for begyndere og let øvede

Fra bestyrelsen

Kalender

• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dk


Nu håber jeg, du får sovet noget i nat, siger Putte og slår sig ned ved siden af mig i min afdeling af sofaen.
- Det tror jeg.
- Er du okay?
- Ja.
- Du skal bare sige, hvis der er noget.
- I er meget venlige og gæstfrie.
- Det kommer an på forskelligt, siger John gabende, Putte slår en latter op:
- Der er forskel på folk.
- Folk og folk, siger John.
- Du kunne lige være sådan en veninde, jeg har gået og manglet, siger Putte og hæver stemmen mod badeværelset:
- Alt i orden derude?
Og til os:
- Nu kæmper hun med støttestrømperne.
- Sådan noget skal man aldrig sige højt, siger John, mens Elly kommer med en lille lyd efterfulgt af en langvarig hosten derudefra.

Fra Ned til hundene


Mød Helle Helle

Kom og hør Helle Helle fortælle om sit forfatterskab i samtale med litteraturforskeren Benedikte Fogh Rostbøll. Det foregår torsdag den 23. oktober kl. 20 i Mimeteatret. Tilmelding nødvendig på www.litnet.dk - der er et begrænset antal pladser. Max fire personer pr. tilmelding.
Litteratursiden beskriver Helle Helles forfatterskab sådan: "Nå, men hvad handlede den så om?" Et ubehageligt spørgsmål at blive stillet når man har læst en Helle Helle-roman. Karakteristisk for hendes bøger er nemlig at der tilsyneladende næsten ingenting sker, og at det der sker, mestendels udspiller sig mellem linierne, i bisætningerne og i de vigtige, velplacerede punktummer.”
Helle Helle debuterede i 1993 med Eksempel på liv, og dansklærerne tog hurtigt hendes noveller til sig, for de er på én gang præcise og åbne for fortolkning. Men det var først med romanen Rødby Puttgarden fra 2005, hun for alvor nåede ud til mange læsere. Om hendes nyeste bog skrev Lilian Munk Rösing i Information: ”En sjælden gang imellem møder jeg en bog, der minder mig om, hvad det i sin tid var, der drog mig til litteraturen. Ned til hundene er sådan en bog.”
Helle Helle interviewes af forskningsadjunkt Benedikte Fogh Rostbøll fra Nordiske Studier ved Københavns Universitet.
Entré 50 kr. (gratis for medlemmer af Litnet). Baren er åben fra ca. 19.30.


    Navn:
   
    E-mail addresse:
   
    Antal deltagere
    (max fire pr. tilmelding):

   
   Nye bøger
Bogsæsonen er begyndt igen. Af særlig lokal interesse er Bjarne Kim Pedersens grundigt researchede lokalhistoriske Rundt om Enebær Odde samt to nye romaner af fynske forfattere: Jørgen C. Lindgreen fortæller i Harja, romernes tolk om et besøg af den romerske flåde på dansk jord på kejser Augustus’ tid, mens Martin Jensen med Ej så svært går tilbage til 1950’erne og skriver om efterkrigstiden set gennem et barns øjne – en roman om at forstå verden, selv om man ikke begriber den.
Antropologen Anette Wilhelm Jahn, der er med i Odense Fortællekreds, har udgivet cd’en Broder min. En sorgens vandring med digte og fortællinger, fra det første år efter at hendes bror begik selvmord.
Det odenseanske forlag Mellemgaard har udgivet en debutroman af Bjarne Hatting, Forbudt kærlighed, der handler om to gifte engelsk-muslimske kvinder, begge velintegrerede og ambitiøse, som forelsker sig i hinanden.
Jun Feng blogger på Litblog


I denne måned prøver vi, om der er forbindelse igennem til Kina. Jun Feng er ved at oversætte Kierkegaards Enten Eller til kinesisk og er i øjeblikket i Shanghai som led i redaktionen af oversættelsen. Selv har Jun Feng skrevet romanen Tiden er til fest, som fik den svenske Tucholsky-pris i 2003. Hans seneste digtsamling, At leve i en fortælling, udkom tidligere i år.

Følg ned på Litblog.
Digte på udstilling


Lyrikudstillingen Digte for begyndere og letøvede er for tiden i Jylland, men kommer til Odense i december og januar. Litnet har lavet skolemateriale til udstillingen, såvel til folkeskolen som gymnasiet, og det kan hentes på danskkonferencerne på Skolekom (eller fås ved henvendelse til Nicolai Rekve Eriksen, nicolailitnet.dk).
Fra Litnets bestyrelse


Cindy Lynn Brown har ønsket sig at trække sig fra Litnets bestyrelse af arbejdsmæssige grunde, men vil fortsat samarbejde med Litnet. Suppleanten Karen Dam træder ind som fuldt medlem i stedet. Tak til Cindy for hendes indsats! – senest som interviewer ved forfatteren Anita Nairs besøg i september.


Kalender


Det sker i Odense i oktober

Tirsdag den 7. kl. 14.15-16
Dramatikeren Jokum Rohde fortæller om sin gendigtning af Orestien til Odense Teater. Syddansk Universietet, lokale U46. Gratis adgang.

Tirsdag den 7. kl. 21.30
Fynsk semifinale i DM i Poetry Slam på Teater Momentum i Ny Vestergade. Læs mere på psfyn.dk. Gratis adgang.

Fredag den 10. kl. 21
Poul G. Exner og Ru Himmel – fusion af eksperimentalmusik, billeder og lyrik på Teater Momentum i Ny Vestergade. Entré 50 kr.

Onsdag den 15. kl. 14.30
Annelise Arnstrup holder foredrag om Den evigt kæmpende Thit (Jensen forstås) i Hans Tausens Kirke på Rugårdsvej. Gratis adgang.

Tirsdag den 21. kl. 18.45
Litterær café på Hovedbiblioteket om Helle Helles Ned til hundene. Tilmelding via aof.dk, 155 kr.

Tirsdag den 21. kl. 18.45
Vitalismen i ord og billeder på Hovedbiblioteket. Skuespilleren Joen Bille læser tekster af bl.a. Johs. V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen, og kunsthistorikeren Bente Scavenius fortolker billeder fra udstillingen Livslyst på Fyns Kunstmuseum. Gratis adgang.

Tirsdag den 21. kl. 19
Lars Johansson fortæller ud fra sin bog Signe og filmen Den tyske hemmelighed på Dalum Bibliotek.

Torsdag den 23. kl. 20
Helle Helle læser op og fortæller om sit forfatterskab i samtale med litteraturforskeren Benedikte Fogh Rostbøll. Mimeteatret. Entré 50 kr. (gratis for medlemmer af Litnet). Baren åbner kl. 19.30.

Torsdag den 23. kl. 19.30
Forfatteren Iris Garnov fortæller En utrolig historie i Paarup Sognegård, Solgårdsvej 40. Entré 50 kr.

Tirsdag den 28. kl. 19-21
Mød de tre kandidater til Danske Banks Litteraturpris i Fyens Stiftstidendens mediehus: Hanne Richardt Beck, Kirsten Hammann og Marina Cecilie Roné. Gratis adgang, men tilmelding nødvendig på tlf. 66 11 11 11.
Det sker i Odense i november

Onsdag den 5. kl. 19-21
Suzanne Pelch læser underfundige danske digte om fugle op hos Psyk-Info Odense, Klaregade 34-36. Gratis, men tilmelding er nødvendig på tlf. 66 13 27 00.

Fredag den 7. kl. 22.30
Fynsk finale i DM i Poetry Slam på Teater Momentum i Ny Vestergade. Læs mere på psfyn.dk. Gratis entré.

Tirsdag den 11. kl. 17
Litterær café på Hovedbiblioteket, denne gang om Ian McEwans Atonement. Tilmelding via aof.dk, 155 kr.

Fredag den 14. kl. 8-19
Tag med biblioteket til bogmesse i Forum i København. Billetter ŕ 250 kr. kan købes på Hovedbiblioteket (entreen på 90 kr. kommer oveni).

Onsdag den 19. kl. 19.30
Forfatter og journalist Bente Hansen fortæller med udgangspunkt i sin bog Gud og hvermand. Thomas Kingos Kirke, Bülowsvej 9. Fri entré.

Torsdag den 20. kl. 17-19
Whisky on the books på Hovedbiblioteket – smagsprøver på tre whiskymærker og anbefalinger af gode engelsksprogede romaner dertil. Billetter ŕ 75 kr. kan købes frem til 17. november.

Mandag den 24. kl. 19
Krimiforfatteren Elsebeth Egholm fortæller om sine bøger på Højby bibliotek, Nørrelunden 20. Billetter ŕ 50 kr. kan købes fra 9. november.

Torsdag den 27. kl 10.30-12
Vibeke Marx fortæller om sin roman Skygger fra Sprogø på Hovedbiblioteket (for pensionister). Tilmelding på tlf. 65 51 43 01.              Nyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dkDu kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Tilmeld   Frameld