Nr. 4 • April 2008


Dette nummer af Litnyt inviterer
bl.a. til en diskussionsaften med to fine lyrikere,
præsenterer månedens blogger
og byder på en gratis krimi.


Mød Marianne Larsen og Erik Stinus

Litnet indkalder til generalforsamling

Egon Clausen blogger

Vollsmose Kulturhus genåbner

Krimimessen i Horsens

Ny krimiserie fra Odense: PLan B

• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dk


Mød Marianne Larsen og Erik Stinus

Kom og hør Marianne Larsen diskutere litteratur med Erik Stinus onsdag den 16. april kl. 20 i Mimeteatret. Begge er lyrikere, og begge har bidraget til antologien Hallo – jeg er vejret, som er udkommet for nylig.
Marianne Larsen har et stort forfatterskab bag sig. Hun skriver fint insisterende digte, der på en gang er direkte og mangetydige, og har også skrevet børnebøger, skuespil m.m. samt flere romaner med erindringsstof. Hendes seneste roman, Den forelskede unge fra 2007, indfanger en sommerdag, som den opleves af en pige på fem et halvt år. Lars Bukdahl kaldte romanen “svimmelt indtagende", og Leonora Christina Skov sagde i Smagsdommerne, at “det her er nok den bedste bog jeg har læst i år … og jeg må jo sige jeg har læst en del".
Erik Stinus er yderst berejst, hvad der også afspejler sig i forfatterskabet, fra debutten Grænseland (1958) til den seneste digtsamling, Konference på fremmed planet (2003), der med stor lydhørhed tager afsæt i kontrasterne mellem de meget forskellige forhold mennesker må leve under. Han er desuden kendt og værdsat som oversætter, bl.a. af tyrkiske forfattere.
Aftenens ordstyrer er Johs. Nørregaard Frandsen, institutleder ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet. Entré 50 kr. (gratis for medlemmer af Litnet). Baren er åben fra ca. 19.30.


De venter. Hun venter. Venter på, at der skal ske noget. To måger på taget og puslende muldvarpe under jorden skal ske. Hønsene skal ske ved, at nogle af dem presser sig ned under ståltrådshegnet og løber ud og straks begynder at pikke i det grønne uden for alle de andre indespærrede høns og ænder. Græsstråene i haven skal ske, de græsstrå som Venne kan få til at sige fløjtelyde ved at presse dem ind mellem sine tommelfingre og lave resten af hænderne om til en skål og puste.
Fra Den forelskede unge


Litnet indkalder til generalforsamling

Den årlige generalforsamling foregår den 16. april kl. 19 i Mimeteatret forud for arrangementet med Marianne Larsen og Erik Stinus. Alle medlemmer er velkomne – det er også muligt at melde sig ind på dagen. Dagsorden ifølge vedtægterne:

1. Valg af dirigent, referent og to stemmetællere
2. Godkendelse af dagsorden
3. Bestyrelsens beretning
4. Godkendelse af regnskab
5. Behandling af forslag fra bestyrelsen
6. Behandling af indkomne forslag
7. Fastsættelse af årskontingent
8. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter
9. Valg af to revisorer
10. Eventuelt (hvorunder intet kan vedtages)

Forslag skal være bestyrelsen i hænde senest fem dage før generalforsamlingen og kan mailes til litnet@litnet.dk. Ifølge vedtægterne kan bestyrelsen have fem til syv medlemmer plus to suppleanter. Bestyrelsen består i øjeblikket af fem medlemmer plus to suppleanter: Jo Hermann (formand), Bjarne Skov, Pia Sigmund, Cindy Lynn Brown, Johs. Nørregaard Frandsen samt Kent Skov Andreasen (suppleant) og Nicolai Rekve Eriksen (suppleant). Alle er villige til genvalg.Egon Clausen blogger på Litblog

Litblog har fået nyt layout og ny adresse: http://litnet.wordpress.com. I marts måned skrev digteren Thorkil et par muntre indlæg om litteratur. I april overtager forfatter og tidligere DR-redaktør EsbjergEvangeliet af billedkunstneren Erik Hagens – en moderne bibelfortolkning, som Egon Clausen har digtet videre over i sin humoristiske og polemiske almanak af samme navn. På Litblog fortsætter han i almanakstilen og skriver et kort, poetisk-polemisk indlæg hver dag.Vollsmose Kulturhus og bibliotek genåbner

Efter en større ombygning genåbner kulturhuset og Vollsmose Bibliotek i Center Øst. Det sker med et omfattende program i weekenden den 5.-6. april. Der er musik, oplæsninger, udstillinger og meget mere. Lørdag eftermiddag er der mulighed for at høre Vibeke Marx og andre fynske forfattere, og søndag læser Viggo Madsen op af sine nye digte (se kalenderen).>Krimimessen i Horsens

Den årlige krimimesse i Horsens’ gamle statsfængsel foregår i weekenden den 5.-6. april. Odense Centralbibliotek sender en bus af sted om lørdagen med afgang fra Odense kl. 7.45 og retur fra Horsens kl. 17. Billetterne koster 250 kr. inkl. transport, entré m.m. og kan købes på Hovedbiblioteket.
Op til krimimessen har Horsens Bibliotek og Krimisiden.dk desuden etableret en krimiwiki, dvs. et krimileksikon på www.krimiwiki.horsens.dk. I april måned sætter Arnold Busck-kæden også fokus på krimier og udsender et særligt krimikatalog.Ny krimiserie fra Odense: PLAN B

Fra Odense kommer der også et originalt bidrag til krimimessen, nemlig en miniroman, der udspiller sig på og omkring selve messen. Bogen er en smagsprøve på en ny serie om efterretningsgruppen PLAN B, om hvilken det hedder:
"Danmarks nye tophemmelige efterretningsenhed PLAN B er oprettet af landets statsminister personligt. Sammen med en lille gruppe indflydelsesrige personer ønsker han at værne om landets sikkerhed og beskytte befolkningen og erhvervslivet mod den tiltagende terrorisme og globale kriminalitet.
Politi, militær og de traditionelle efterretningstjenester har spillet fallit i kampen mod de nye trusler. PLAN B opererer derimod helt uden for offentlighedens kendskab og demokratiets spilleregler. Den lille slagkraftige enhed har til huse i velhaverkvarteret på Langelinie i Odense og arbejder under dække af at være en privat kommunikationsvirksomhed."
Bag udgivelsen af PLAN B står bl.a. Rasmus Dahlberg fra den odenseanske konsulentvirksomhed Complx. Har du lyst til at læse mere, kan du få et gratis eksemplar tilsendt, hvis du skriver en mail med navn og adresse til litnytlitnet.dk inden udgangen af april.Kalender

Det sker i Odense i april

Tirsdag den 1. kl. 16-18
Kursus i at bruge bibliotekernes e-bøger og elektroniske tidsskrifter, som kan benyttes hjemmefra via internettet. Du skal være PC-bruger for at deltage. Kurset er gratis, men tilmelding er nødvendig på 6551 4301. Sted: Hovedbiblioteket på Odense Banegård Center.

Onsdag d. 2. • H.C. Andersens fødseldag
• På Hovedbiblioteket er der oplæsning af H.C. Andersens eventyr på arabisk, somalisk og tyrkisk kl. 15 og mulighed for at deltage i en HCA-konkurrence eller prøve kræfter med papirklip hele dagen.
• H.C. Andersen Museet fylder 100 år, og der er gratis adgang hele dagen. Museet udsender desuden årbogen Fynske Minder, og kl. 13-14 er der legatuddeling og åbning af en særudstilling om de spanske tropper i Odense.a

Onsdag d. 2.-23.
Billedkunstneren Erik Hagens malede i 2003-05 EsbjergEvangeliet på en væg i CVU Esbjerg. En reproduktion af denne helt igennem nutidige bibelfortolkning bliver udstillet i Odense Domkirke frem til 23. april. Samtidig blogger Egon Clausen på Litblog (se omtalen ovenfor). Læs mere om bogen og billedet her.

Onsdag den 2. kl. 19-21.30
Bogbyt i Allesø. Ca. 6.000 bøger at vælge imellem til 2 kr. pr. stk. Du slipper med 1 kr., hvis du selv tager en bog med (max 20 stk.) Mere info 65 97 89 02 / 29 41 09 02. Arrangør: Allesø Kulturklub, Odensegyden 22 (bybus 91 kører til døren). Fri entré.

Lørdag den 5. og søndag den 6.
Det nye, udvidede Vollsmose Kulturhus i Center Øst slår dørene op. Officiel åbning lørdag kl. 12 med mulighed for at hilse på Anker Boye og Brian Mikkelsen. Lørdag kl. 15-15.30 giver Fynske Forfattere det nye hus en kærlig velkomst, og søndag kl. 14 læser Viggo Madsen op af sine nye digte. Programmet omfatter desuden fynsk opera, koncert med Outlandish med meget mere – se det hele på www.vollsmose.dk/Kulturhus.aspx.

Lørdag den 5. kl. 14
Fynske Utopister er navnet på en skriveklub, der har længe har mødtes hver måned for at læse op og give hinanden respons. Lørdag den 5. april kan andre lytte med, når de læser op i Galleri Galschiøt, Banevænget 22 i Næsby. Der er fri entré og samtidig mulighed for at høre levende musik og se Jens Galschiøts arbejder. Mere på www.fynske-utopister.dk.

Mandag den 14. kl. 14.15-16
Professor Christoph König gæsteforelæser over "Rilke and his readers. On the history and theory of interpretational conflicts" på Syddansk Universitet, lokale U99 (ved hovedindgangen).

Mandag d. 14. kl. 19
Journalist og forfatter Pia Fris Laneth fortæller om Lilys Danmarkshistorie – en personlig og meget rost beskrivelse af kvindeliv gennem de seneste 150 år. Her er alt fra kjolernes længde til industriens udvikling, lønnens størrelse, prævention og menstruation og kampen for valgret, frihed – og sjov. Læs mere her. Sted: Næsby Bibliotek, hvor der også er en udstilling over bogens temaer fra 7. til 26. april. Entré: 25 kr.

Onsdag d. 16. kl. 19
Litnet holder generalforsamling (se omtalen ovenfor) i Mimeteatret. Baren er åben fra kl. 18.30 og i pausen frem til kl. 20.

Onsdag d. 16. kl. 20
Marianne Larsen diskuterer litteratur med Erik Stinus med Johs. Nørregaard Frandsen som ordstyrer (se omtalen ovenfor). Sted: Mimeteatret, Vestergade 95 B. Entré 50 kr., gratis for medlemmer af Litnet.

Onsdag d. 23. Verdens bogdag
Fynske Forfattere, Hovedbiblioteket og Fyens Stiftstidende inviterer unge og andre interesserede til at diskutere med fire forfattere til ungdomsbøger: Silja Bødker (Blodbrødre, i serien Djengis Khan), Esther Rützou (Filippas Dragefærd), Jesper Wung Sung (En-to-tre-NU!) og Torben Poulsen (Smil Smilja, bind 1 i Smilja-trilogien). Sted: Fyens Stiftstidendes hus på Banegårdspladsen. Entréprisen er en bog, som bliver ombyttet med en af de andres ved udgangen.

Torsdag d. 24. kl. 14.30
To kirker tager litterære emner om. I Næsby Sognegård (Bogensevej 92) holder Henriette Bacher Lind foredrag om litteratur, hvori ord som tilgivelse, nåde og forsoning spiller en rolle. I Thomas Kingos Kirke på Bülowsvej er der på samme tid mulighed for at diskutere Henrik Pontoppidans Lykke Per.

Torsdag d. 24. kl. 19-22
Medlemmer af Odense Fortællekreds byder på Forårsfortællinger i Mimeteatret. Entré 60 kr.

Søndag d. 27. kl. 13-15
Holluf Pile Bibliotek (Nøglens Kvarter 10) sælger ud af kasserede bøger, nye som gamle. Det kombineres med en børnemarkedsdag. Samtidig skal der vælges brugerrepræsentanter til bibliotekets bestyrelse.

Onsdag d. 30. kl. 19.30-22
Forfatteren Svend Aage Madsen fortæller om sit forfatterskab, hvor mennesker bliver skabt og skaber sig selv. Arrangør: Studentermenigheden i Odense. Sted: Munkebjerg Kirke, Østerbæksvej 87. Fri entré.Det sker i Odense i maj

Onsdag den 5. kl. 14.15-16
Lektor, ph.d. Bo Kampmann Walther forelæser om "Kafka, Kierkegaard og Kanonkongen fra Quake" på Syddansk Universitet i Odense, lokale U96 (ved hovedindgangen).

Onsdag den 7. kl. 19-21.30
Bogbyt i Allesø. Ca. 6.000 bøger at vælge imellem til 2 kr. pr. stk. Du slipper med 1 kr., hvis du selv tager en bog med (max 20 stk.) Mere info 65 97 89 02 / 29 41 09 02. Arrangør: Allesø Kulturklub, Odensegyden 22 (bybus 91 kører til døren). Fri entré.              Nyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dkDu kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Tilmeld   Frameld