Nr. 3 • Marts 2008


Dette nummer af Litnyt fortæller om et nyt tilbud
til alle der læser bøger på engelsk,
om ny lyrik og
om nye bøger fra nogle af de odenseanske forlag.


The Bookaholics Lounge

Odense Lyrikfestival 2008

Nye digte til påske

Nyt fra forlagene i Odense

Næste Litnet-arrangement

Kalender for litteraturen i Odense

• Nyhedsbrevet som pdf-fil

Litnet.dk


The Bookaholics Lounge

Hovedbiblioteket i Odense har anskaffet over 1000 bøger på engelsk til en samling for bookaholics. Den bliver indviet den 7. marts, og i ugen derefter er der adskillige arrangementer, hvor bl.a. Bo Tao Michaëlis, Lars Ole Sauerberg og Marianne Børch fortæller om den engelsksprogede litteratur (se kalenderen). Læs mere om Bookaholics her.Lyrikfestival

Odense Lyrikfestival foregår fredag den 29. februar – søndag den 2. marts i Mimeteatret i Vestergade.

På programmet står Benny Andersen, Pia Juul, Marianne Larsen, Peter Laugesen, F.P. Jac, Viggo Madsen og en række nye navne som Louise Rosengreen, Seimi Nørregaard og Maja Lucas. Nogle af digterne kombinerer tekst og musik – det gør Folkegaven og Thorning/Dyreborg, og Thorkil får ledsagelse af en jazztrio.

Lørdag er der skriveværksted med professor Anne-Marie Mai. Se det samlede program her.

Hør Viggo Madsen i Mimeteatret søndag kl. 17  
(Foto: Rune Høirup Madsen)Nye digte til påske

Den 21. marts fejres poesien hvert år verden over. I år falder denne dag på langfredag, en helligdag der ikke indbyder til arrangementer. Derfor har Fynske Forfattere, som er et netværk af forfattere fra Dansk Forfatter¬forening og Danske Skønlitterære Forfattere, sammen med Odense Centralbibliotek og Fyens Stiftstidende inviteret en række digtere til at skrive påskedigte på max 25 linjer. En del af digtene vil blive trykt i Fyens Stiftstidendes NU-sektion Skærtorsdag. Der bliver desuden lavet et hæfte med digtene, som de fynske kirker får tilbudt. Derudover præsenterer biblioteket digtene i elektronisk form. (Kontaktperson fra Fynske Forfattere: Bjarne Kim Pedersen, ravnerock@mail.tdcadsl.dk)Nyt fra forlagene i Odense

Syddansk Universitetsforlag, GPO Forlag, Forlaget Mellemgaard, Geograf¬forlaget, Det Historiske Hus, Audioteket, Den Grimme Ælling, Forlaget Skulkenborg, Skjødt Forlag, Forlaget Madsen, Forlaget Lysias og Kleart har alle sammen hjemme i Odense. Det er små virksomheder – nogle af dem er enkeltpersons foretagender, mens andre har 7-12 ansatte.

Her er seneste nyt fra nogle af de forlag, der drives af enkeltpersoner:


Skjødt Forlag har specialiseret sig i oversættelser af latinamerikanske bøger. Camilla Skjødt er i øjeblikket i Sydamerika, hvor hun lige har fået rettighederne til en roman, der netop er blevet kåret som den bedste roman skrevet på spansk i 2007. Forfatteren er argentineren Pablo de Santis. Hans usædvanlige kriminalroman udkommer på dansk til efteråret, men i mellemtiden kan man fornøje sig med en krimi af Rafael Reig, Bloddryppende, som foregår i fremtidens Madrid, hvor gaderne står under vand pga. global opvarmning. Her kommer detektiven Carlos Clot på sporet af en plan, som skal taget livet af samfundets udskud. Bogen udkommer i juni.

Birgit Madsen driver Forlaget Madsen, hvis næste udgivelse er en roman af psykologen og gestaltterapeuten Hanne Hostrup. De hvide aber er et psykologisk drama, hvor den ene hovedperson, Karl, skaber en vis værdighed i sit liv ved at betragte sig selv som en slags Tarzan, der er havnet blandt primitive aber. Da han møder sin femme fatale, Elisabeth, må de begge kæmpe for at finde kærlighed og mening på trods af en følelseskold barndom. Romanen udkommer i slutningen af april.

• Bag forlaget Lysias står Alex Ahrendtsen, der nok bedre er kendt som Odenses viceborgmester og byrådsmedlem for Dansk Folkeparti. I midten af april udgiver forlaget bogen Mod mørket af Helle Merete Brix. Den lover at afdække Det Muslimske Broderskabs “udstrækning, strategi, saudi-arabiske finansiering og tætte samarbejder med ministerier, EU, intellektuelle, demokratiske venstrefløjspartier og kristne dialogorganisationer”. Bogen er en del af Trykkefrihedsselskabets Bibliotek.

  • Forlaget Skulkenborg er kendt for sine bøger om Odense, men i efteråret udgav Anders W. Berthelsen for første gang en bog af en anden forfatter, nemlig Thomas Nielsens Østeuropa til fods. Thomas Nielsen var naturvejleder i Odense, da han satte sig for at rejse fra Tallinn til Istanbul for at besøge ni østlande på tærsklen til EU-medlemskab. Det blev en tur på 2900 km til fods og 2000 km med tog, traktor, hestevogn og andet – en mageløs dannelsesrejse.Næste Litnet-arrangement

Litnet holder sit næste medlemsarrangement onsdag den 16. april. Program følger.

Du kan støtte Litnets arbejde ved at melde dig ind på litnet.dk. Det koster 200 kr. om året. Vi arbejder på at skabe et sjovt og inspirerende litterært miljø i Odense. Litnets bestyrelse er: Jo Hermann (formand), Bjarne Skov (sekretær), Pia Sigmund (kasserer), Cindy Lynn Brown, Johs. Nørregaard Frandsen samt Kent Skov Andreasen og Nicolai Rekve Eriksen. Kunstrådets Litteratur¬udvalg, Odense By- og Kulturforvaltning samt Autorkontoen under CopyDan har ydet støtte til igangsættelsen af Litnet.
Kalender

Det sker i Odense i marts

Lørdag den 1. – søndag den 2.
Odense Lyrikfestival fortsætter (Se programmet her).

Mandag den 3. kl. 19
Bosnisk litteraturaften på Holluf Pile Bibliotek. Enisa og Ahmed Avdagic (senior og junior) fortæller om to store bosniske forfattere: Ivo Andric (forfatter til bl.a. Broen over Drina) og Mesa Selimovic. Desuden oplæsning af bosniske digte. Fri entré.

Onsdag den 5. kl. 14
Selma Lagerlöfs liv og digtning. Litteraturforsker og forfatter Nanna Drejer holder lysbilledforedrag om Selma Lagerlöf, der var den første kvinde som fik Nobelprisen i litteratur i 1909. Arrangør: Sanderum Fælles Aktiv. Entré: 25 kr. Sanderum Sognegård, Sanderumvej 129.

Onsdag den 5. kl. 19-21.30
Bogbyt i Allesø. Ca. 6000 bøger at vælge imellem til 2 kr. pr. stk. Du slipper med 1 kr., hvis du selv tager en bog med (max 20 stk.) Mere info 65 97 89 02 / 29 41 09 02. Arrangør: Allesø Kulturklub, Odensegyden 22 (bybus 91 kører til døren). Fri entré.

Torsdag den 6. kl. 19
Vagn Lundbye fortæller om Det Nordiske Testamente på Fyns Kunstmuseum. Hør mere om hans gendigtning af de nordiske gude- og heltesagn. Entré 80 kr.

Fredag den 7. kl. 14
Bookaholics. Hovedbiblioteket på Odense Banegård Center fejrer sin nye samling engelsksprogede materialer. Der er poetry slam med Lasse og Thorkil kl. 14, og kl. 14.30 giver filmproducent Nicolas Barbano et indblik i splatter og gyserfilmgenren. Fri entré.

Fredag den 7. kl. 21
Rapperen Clemens præsenterer sit nye album Nye tider på Badstuen. Entré 160 kr. (forsalg: www.danbillet.dk).

Mandag den 10. kl. 17
Forfatter og kulturskribent Bo Tao Michaelis udpeger de bedste amerikanske og engelske spændingsbøger og krimier. Det sker på Hovedbiblioteket i forbindelse med lanceringen af Bookaholics (se ovenfor). Entré 50 kr.

Tirsdag den 11. kl. 17
Professor Lars Ole Sauerberg, Syddansk Universitet, fortæller om de nyeste tendenser i amerikansk og engelsksproget litteratur på Hovedbiblioteket som en del af Bookaholics (se ovenfor). Gratis entré.

Tirsdag den 11. kl. 18.45
Den irakisk-danske digter Muniam Alfaker debuterer nu som roman- forfatter med Mindernes Trapez, som giver indblik i forholdene for et menneske i eksil. Mød ham på Hovedbiblioteket, hvor bogens oversætter, skuespilleren Sejer Andersen, læser op. Der bliver serveret orientalske specialiteter (drikkevarer kan købes). Entré 30 kr.

Onsdag den 12. kl. 17
Lektor Marianne Børch, Syddansk Universitet, som har oversat Anne Rice-bøgerne fortæller om fantasygenren på Hovedbiblioteket. Gratis entré.

Torsdag den 13. kl. 19
Journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen fortæller om baggrunden for Blekingegadebanden. Det begyndte med, at to kommunister samlede en gruppe oprørske unge og sendte dem i militær træningslejr i Jordan hos Folkefronten til Palæstinas Befrielse. Arrangør: Odense Højskoleforening. Entré 25 kr. for ikke-medlemmer. Sted: Odense Fagskole, Ørstedsgade 28.

Søndag den 21.
Verdens Poesidag. Læs mere ovenfor.

Torsdag den 27. kl. 18.45
Morten Sabroe fortæller om Du som er i himlen på Hovedbiblioteket. Arrangør: AOF og Odense Centralbibliotek. Entré 70 kr. NB! Udsolgt.

Søndag den 30. kl. 14-15
Eventyrtime: De Vises Steen. Omvisning v. museumsinspektø Ane Grum-Schwensen. H.C. Andersens Hus i Bangs Boder. Entré kr. 60, børn fra 0-17 år gratis.


Det sker i Odense i april

Tirsdag den 1. kl. 16-18
Kursus i at bruge bibliotekernes e-bøger og elektroniske tidsskrifter, som kan benyttes hjemmefra via internettet. Du skal være PC-bruger for at deltage. Kurset er gratis, men tilmelding er nødvendig på 6551 4301. Sted: Hovedbiblioteket på Odense Banegård Center.

Onsdag d. 2.
H.C. Andersens fødseldag. På Hovedbiblioteket er der oplæsning af H.C. Andersens eventyr på arabisk, somalisk og tyrkisk kl. 15 og mulighed for at deltage i en HCA-konkurrence eller prøve kræfter med papirklip hele dagen.

Onsdag d. 2.-23.
Billedkunstneren Erik Hagens malede i 2003-05 EsbjergEvangeliet på en væg i CVU Esbjerg. Siden har forfatteren Egon Clausen skrevet en polemisk og humoristisk almanak med tekster til billedet. En reproduktion af EsbjergEvangeliets helt igennem nutidige bibelfortolkning bliver udstillet i Odense Domkirke frem til 23. april. Læs mere om bogen og billedet her.

Mandag d. 14. kl. 19
Journalist og forfatter Pia Fris Laneth fortæller om Lilys Danmarkshistorie – en personlig og meget rost beskrivelse af kvindeliv gennem de seneste 150 år. Her er alt fra kjolernes længde til industriens udvikling, lønnens størrelse, prævention og menstruation og kampen for valgret, frihed – og sjov. Læs mere her. Sted: Næsby Bibliotek. Entré: 25 kr.

Onsdag d. 16.
Litnetaften – Litnets næste arrangement for medlemmer. Programmet er ikke fastlagt endnu.

Onsdag d. 23.
Verdens bogdag. Unge læsere møder forfattere til ungdomsbøger. Arrangør: Fynske Forfattere i samarbejde med Odense Centralbibliotek og Fyens Stiftstidende. Program følger.              Nyheder til LITNYT kan sendes til litnytlitnet.dkDu kan tilmelde dig Litnets nyhedsmail her:

Navn:  
E-mail addresse:  
Tilmeld   Frameld