Litnet     Litnyt

 Nr. 73 • december 2016

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Kalenderen: Det sker i december på bogfronten

Hvad sker i januar 2017?

Glæd dig til...

Nye bøger 

Kalender - det sker i december

 

Åben litteraturcafé med Poetry Slam og forfatter-oplæg

Emil NygaardLone AburasLitteraturcafé på Mulernes Legatskole, hvor den dansk-palæstinensiske forfatter Lone Aburas og danmarksmester i Poetry Slam, Emil Nygaard, fortæller om deres forfatterskaber. Emil Nygaard giver også performance i Poetry Slam.

Begge fortæller om, hvor deres inspiration kommer fra, og hvordan arbejdsprocessen forløber fra den første spæde idé frem mod den endelige tekst.

Der er også musikalske indslag fra gymnasieelever samt deltagere fra Odense Studentereksamens Forfatterakademi, som vil læse op af deres egne tekster.

Sodavand, øl og kage til SU-venlige priser.

Fri entré, alle er velkomne. Læs mere

Torsdag 1. december kl. 19-21
Sted: Mulernes Legatskole, Gillestedvej 11, Odense NØ
Arrangeret af Odense Studentereksamen.

 


 

Fortælling for voksne

Anna LundgrenAnna Lundgren fortæller historier af Jørn Riel og Gabriel Garcia Màrquez.
Kom med på en fortryllende rejse til nogle af de mest afsides steder på kloden, når Anna Lundgren levende fortæller Jørn Riels varme og humoristiske 'En festlig begravelse' og Gabriel García Márquez' fantastiske 'Den smukkeste druknede i verden'.

Læn dig tilbage, slå ørerne ud og lad ordene føre dig til fjerne himmelstrøg og to meget forskellige begravelser.
Arrangementet er gratis og for voksne.

Fredag 2. december kl. 16- 17
Sted: Thurø Bibliotek.

 


 

Bertolt Brechts Svendborgdigte

Bertolt Brecht Svendborgdigte Bertolt Brecht er kendt som en af teatrets store dramatikere, men ikke alle ved, at han regnes for en af verdenslitteraturens største lyrikere i det 20. århundrede. Digtsamlingen Svendborgdigte er fra 1939 og skrevet i huset ved Skovsbo Strand i Svendborg, og giver et skræmmende aktuelt billede af Europa set med en politisk flygtnings øjne.

Forsanger i rockbandet Saybia, Søren Huss, skaber musik til og medvirker i forestillingen, i selskab med Jens Gotthelf og den tyske skuespiller Leif Eric Young. Pris 95-190 kr. Læs mere og køb billet

Lørdag 3. - mandag 5. december kl. 16
Sted: Værkstedet, Odense Teater, Jernbanegade, Odense C.

 


 

Poetry Slam - julespecial

Poetry Slam PSFYN og Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.

Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr. Læs mere og køb billet
Læs mere om PSFYN og læs mere om mulighederne for at deltage.

Søndag 4. december kl. 20 (Åbent fra kl. 18)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Claus LohmanMød tre spændende fynske forfattere i Forfatternes Forhal

Claus M. Lohman er netop nu aktuel med sin nye bog "Genkald". Den ligger sig fint i forlængelse af hans to første bøger. "Genstart" og "Genspejl". Begge bøger har fået flotte ord med på vejen og er blevet kaldt nyskabende inden for krimigenren. Selv kalder han sin genre for science reality, en blanding af videnskab og virkelighed.
Preben DahlClaus' bøger er både oversat til engelsk og italiensk. Ved siden af skriverierne er Claus skolelærer i Odense. Læs mere om Claus Lohman

Preben Dahl kende de fleste fynboer fra TV2-Fyn. Hvad de færreste måske ved, er at han også er forfatteren bag børnebogsserien med serietitlen raketbrødrene. En krimiserie mest for drenge omkring de ti år.

Henrik Thomsen er gymnasielærer med en kraftig
Henrik Thomsenskrivelyst. Han har udgivet bogen Tysklandsturen og har skrevet nogle såkaldte lokumsdigte, som snart kan læses på byens biblioteker.
Derudover er han en af kræfterne bag forfatterakademiet, som er et samarbejde mellem fire gymnasier i Odense. Læs mere om Henrik her

Det er forfatter Rasmus Dahlberg, som vil snakke med de tre fynske forfattere. Adgang er gratis uden tilmelding

Torsdag 8. december kl. 17-19
Sted: Musikbiblioteket, Østre Stationsvej, Odense C.

Arrangementet er en del af projekt 'Forfatternes Forhal', hvor Rasmus Dahlberg er ansat som forfatterkonsulent til at støtte odenseanske skribenter. Læs mere om projektet her.

 


 

Ekstra-foredrag: Tommy og Tanne

Tom Buk-SwientyHør Tom Buk-Swienty fortælle om sin nye bog 'Tommy og Tanne', hvori han tegner et portræt af et usædvanligt søskendepar, Thomas Dinesen og Karen Blixen, som begge søgte det store i livet ud fra mottoet "Sætter man ikke livet ind, vinder man ikke livet".

I foredraget tages vi med ud på en rejse dybt ind i både dansk og international historie, og her udgør 1. verdenskrig og koloniseringen af Afrika det historiske bagtæppe.

Arrangementet er en gentagelse af tidligere arrangement. Da Dalum Bibliotek og Kirke havde Tom Buk-Swienty på plakaten i oktober, var der så stor interesse for arrangementet, at foredraget nu gentages.

Gratis adgang, men kaffe koster 20 kr. Tilmelding ikke nødvendig, men dørene lukkes, når salen er fyldt.

Torsdag den 8. december kl. 10-12
Sted: Dalum Kirkes Anneks, Dalumvej 112 B, Odense SV.

 


 

Åbent hus i Johs. Jørgensens stuer med oplæsning

Johannes JørgensenTraditionen tro afholder Svendborg Bibliotek åbent hus i Johannes Jørgensens stuer, Fruestræde 15, Svendborg med oplæsning af Johs. Jørgensens tekster, ledsaget af gløgg og æbleskiver.

Uddrag fra Johannes Jørgensens tekster vil blive læst op kl. 14.30 og kl. 15, ledsaget af gløgg og æbleskiver i det hyggelige gamle digterhjem.

Alle er velkomne. Bemærk - gratis adgang, men begrænset plads.

Torsdag 8. december kl. 14-16
Sted: Johannes Jørgensens Hus, Fruestræde 15, Svendborg.

 


 

Story Slam: GRAND SLAM

Story SlamTil GRAND SLAM mødes vinderne af årets STORY SLAMs på Uteater, når de stiller op til en forrygende dyst om publikums gunst. Publikum kårer ved hemmelig afstemning årets SLAM mestre i Odense.

Uteater stiller sin scene til rådighed for publikums gode, uhyggelige, sørgelige og frem for alt selvoplevede historier. Gribende, rørende, spændende og magiske historier.

STORY SLAM er en konkurrence om at fortælle den bedste historie. Reglerne er enkle: Hver deltager fortæller en selvoplevet historie med afsæt i aftnens tema. Der er 5 minutter til rådighed til hver fortælling. Ingen rekvisitter, bare dig, scenen og publikum. Entre 50 kr. Læs mere - Bestil billet

Torsdag 15. december kl. 20
Sted: Uteater, bag Odense teater i kælderen
STORY SLAM er støttet af kulturmidler fra Odense kommune.

 


Kalender - det sker i januar

 

Poetry Slam

Poetry Slam PSFYN og Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.
Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr. Læs mere og køb billet
Læs mere om PSFYN og læs mere om mulighederne for at deltage.

Søndag 8. januar 2017 kl. 20 (Åbent fra kl. 18)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Merete Pryds HelleMerete Pryds Helle om 'Folkets skønhed'

Hør Merete Pryds Helle fortælle om sit arbejde med romanen og med sin egen families historie. Entre 70 kr. Læs mere og køb billet

Torsdag 12. januar 2017 kl. 19-21
Sted og arrangør: Svendborg Bibliotek.

 


 

Liv i sproget

Johs Nørregaard FrandsenDet danske sprog er en levende organisme, der udvikler sig, forvandles, slår knuder på sig selv, flader ud, bliver kaldt pænt eller grimt, men som først og fremmest stadig virker og fungerer.

Sproget og sprogbrugen har i flere hundrede år været til debat, hvornår er det korrekt, hvornår er det for usselt? Debatten om det kære 'muddermål' er særlig heftig nu, hvor internationalisering eller globalisering skyller ind over vore sproglige kyster.

På baggrund af bl.a. Johs. Nørregaard Frandsens klummer om sprog i Kristeligt Dagblad krydrer han foredraget med mange, ofte 'skæve' og morsomme eksempler på, at sproget er levende, og at det er bedst sådan.
Formiddagen rummer mulighed for spørgsmål til og debat med Johs. Nørregaard Frandsen. Pris 95 kr. Læs mere og køb billet

Tirsdag 17. januar 2017 kl. 10
Sted: Paarup Aftenskole, Pakhusgården 18, Odense C
Arr. af DOF Paarup Aftenskole.

 


 

Glæd dig til...

 

Café Litnet tirsdag 24. januar 2017
med historiker og forfatter Lars Bisgaard

Lars BisgaardVi har indbudt Lars Bisgaard til at fortælle om "Magt, Menneske og Myte".

Lars Bisgaard er lektor, ph.d. ved Institut for Historie, SDU, og sammen med Janus Møller Jensen (museumsinspektør og afdelingsleder ved Nyborg Slot og Borgmestergården/Østfyns Museer, cand.mag. i historie) har han skrevet den ekstreme og dramatiske historie "Magt, Menneske og Myte" om Christian 2. og kætterprocesserne i Stockholm – måske bedre kendt som Blodbadet i Stockholm i november 1520.

Pause kl. ca. 20.30-20.50.
Vi udlodder et eksemplar af bogen til en af de fremmødte medlemmer af Litnet.

Efter pausen vil Lars Bisgaard besvare spørgsmål fra deltagerne.

Alle er velkomne.
Der er gratis adgang for medlemmer af Litnet.
Ikke-medlemmer entré 50 kr. / Medlemmer af De Nysgerrige entré 30 kr.

Vi serverer lidt at spise. Drikkevarer kan købes i baren.

Tirsdag 24. januar kl. 19.45
Sted: Studenterhuset, Amfipladsen 6, Odense C

OBS! Umiddelbart før denne Café Litnet holder Litnet generalforsamling samme sted. Medlemmer af Litnet får separat besked.

 


 

Nye bøger

'Sorgdigte' af Inga Mollerup

Læs mereDer er gode grunde til, at forelskede personer ser noget helt nyt i kærlighedsdigte. De rammer simpelthen lige ned i den forelskedes følelser og siger de ord, man ikke selv kunne finde.
Lige sådan er det med disse digte. Hvis man har været udsat for døden på nærmeste hold, siger digtene i denne bog de ord, man selv leder efter...

"det er ikke det
at du ikke er her -
det er det
at du ikke kommer
mere"

...de få enkle ord rummer kernen i den lille bog: at forstå det definitive i den elskedes bortgang og slutte fred med den.

De korte tekster er snart barske:
"droppet drypper salte dråber
ansigt dækker
lige netop
kranium"

...snart nænsomme:
"stemmen, gangen, det blå blink i øjet,
særligheden indlagt som en sølvtråd
i almindeligheden"

Digtene oplyser punktvis stadier i en proces, der med tiden skal blive til den historie, de efterladte vil fortælle: historien om et liv, der mundede ud i det uundgåelige - naturligt set i større perspektiv, men hårdt at bære for den nærmeste.

Udgivet af Forlaget Ravnerock, 74 sider 150 kr.
Kan købes hos boghandlerne eller hos forlaget. Udkommer 6. december.

 


 

'Det som ingen ser' af Kasper Valentin

Det som ingen serHvad gør man, når man pludselig rammes af invaliderende smerter, som lægerne bare siger er indbildning? Hvad gør man, når man mister sin identitet og bliver opgivet og overladt til sig selv af det system, der ellers skulle hjælpe én?

'Det som ingen ser' fortæller Kasper Valentins barske historie om at være usynligt syg, og hvordan han håndterede det, at hverken læger, familie eller venner kunne se, at der var noget galt med ham. Det er også historien om, hvordan han fik tilværelsen til at fungere igen, efter han mistede sin gamle tilværelse og sine drømme om fremtiden.

Kasper Valentin er født 1983, er opvokset og bosat i Svendborg. Han er uddannet folkeskolelærer og CEO for sundhedsportalen BetterWing. I 2008 blev han ramt af invaliderende smerter, der ændrede hans liv, og han har siden da oplevet systemet indefra og de udfordringer, en usynlig sygdom fører med sig. I 2014 medvirkede han i DR-dokumentaren De uhelbredelige?

Læs uddrag af bogen

Udgivet af forlaget Mellemgaard, 216 sider 200 kr.
Købes hos boghandlerne eller hos forlaget. Udkom 28. oktober 2016.

 


 

Nyheder til LITNYT kan sendes til webmaster

 

Tilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her.
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: