Topfoto af læsende mand
Litnet   Litnyt

August 2018

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Kalenderen: Det sker i august

Et kig ind i september

Medlemskab til halv pris

Glæd dig til ...

Nye udgivelser


 

Kalender - det sker i august

 

#Spoken18 - en del af H C Andersen Festivals

#Spoken18 For niende år i træk byder vi ordene velkommen, når #Spoken18 løber af stablen med et væld af arrangementer med fokus på det talte ord i alle dets afskygninger. Temaet for årets festival er "Afsked (og nye begyndelser)".

På #Spoken18 siger vi velkommen til en lang række ordkunstnere.
Du vil i år blandt andet kunne møde flere forfattere under konceptet Ord.Salon, der præsenteres i samarbejde med Odense Bibliotekerne og Kulturmaskinen Odense.
Bl.a. Martin Hall, der vil fortælle om 70'erne og 80'ere i den nye bogudgivelse "1971-1985".
Leonora Christina Skov vil gæste festivalen, hvor hun vil tale om sin nyeste bog "Den, der lever stille".
En gammel kending på Spoken Word Festivalen er beat-poeten Claus Høxbroe til en talk om egen digtervirksomhed og til en koncert med jazz-pianisten Oscar Gilbert.

Og alt koster meget lidt eller er gratis... Læs mere og bestil billetter

Hver dag 15.-25. august
Sted: Studenterhus Odense, Kulturmaskinen og mange andre steder

Festivalen støttes af Odense Kommune Kulturkontakten, Odense Musikudvalg, Statens Kunstfond og H.C. Andersen Festivals.

 


 

Sofar Stories

Spoken18Spoken18' og Sofar Sounds Odense præsenterer her en særudgave af det internationale koncertkoncept Sofar Sounds, denne aften med fokus på lyrik, fortællinger og ord. Optrædende og location offentliggøres først senere.

Samarbejdet mellem Sofar Sounds og Spoken18' kalder vi Sofar Stories, og vil invitere publikum ind i et intimt hverdagsrum, denne aften med Spoken18's fokus på ord gennem fortælling, musik og poesi, comedy og crossover.
Mød op til tiden, find en komfortabel plads og bare vær til stede og lad dig overraske af ordene og musikkens poesi. Du vil elske det.

Entré: 50 kr. (betales i døren). Læs mere og bestil billet
OBS: Kræver tilmelding på www.sofarsounds.com/odense.

Onsdag 15. august kl. 19-22
Sted: Studenterhus Odense - Salen, Vintapperstræde 2, Odense C
Arrangør: Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Danmarks Næstbedste Digtarrangement

Spoken18De 32 næstdygtigste lyrikere i Danmark dyster om at blive udvalgt til Danmarks Næstbedste Digtsamling. Eventet er delt ud over fire dele, hvor der kommer 8 ordkunstnere til hver del, som vil dyste om at få netop deres digt med i samlingen. Entré forsalg 75 kr. I døren 100 kr. Læs mere og køb billet

Torsdag 16. august kl. 18-20
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C
Arrangeret af Kunstner-kolonien.
Støttet af Odense Musikudvalg og Spoken Word Festival.

 


 

Jón Kalman StéfanssonJón Kalman Stéfansson

Mød den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson, når han lægger vejen forbi KulturØen og holder foredrag om sit forfatterskab. Pris 80 kr. Læs mere og køb billet

Torsdag 16. august kl. 19-20.30
Sted: Middelfart Bibliotek, Kulturøen

 


 

Den Endelige Afsked

Spoken18 Det er en kold, klam og tåget mandag aften. Selv kragerne har besluttet ikke at vende på denne dag. Som altid har Dr. Shawn taget de forkerte bukser på og leder efter meningen med livet.

Denne aften handler om at sige goddag og farvel til et samfund i forfald. Et samfund, som trænger til et ordentligt spark i røven. Du vil opleve et sammensurium af skuespil, musik og digte. Som publikum bliver du overrasket, bjergtaget og inddraget i et forunderligt univers. Læs mere
Entré: Pay what you want - betal hvad du vil.

Fredag 17. august kl. 19-21
Sted: StudieStuen, Nedergade 12, Odense C
Arrangør: Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Ord.Salon - 'Kapelmesterens dagbog'

Spoken18Spoken18' præsenterer i denne udgave af Ord.Salon en talk med forfatter, musiker og sangskriver Marcus Winther-John, der i dagbogsform fortæller om sine oplevelser, både som kapelmester og ven, på afskedsturne med rocklegenden Peter Belli, en gribende fortælling i ord og billeder. Kapelmesteren går helt tæt på i sin beretning om denne unikke afskedsturne, en rejse både på landevejen og scenerne fra Frederikshavn til Bornholm.

Ord.Salon er byens nye litteraturfestival, en lille festival i festivalen, med fælleslæsning, samtaler, artist talks og workshops med litteraturen som omdrejningspunkt. For skoler, unge og voksne. Læs mere
Entré: Pay what you want - betal hvad du vil.

Lørdag 18. august kl. 15-17
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C
Arrangør: Spoken Word Festival. Ord.Salon er en del af H.C. Andersen Festivals og støttes desuden af Statens Kunstfond og Odense Kommune.

 


 

Kære dagbog + Åben scene

Spoken18Spoken18' og Teater Momentum inviterer indenfor til en intim aften, hvor dagbogen og den personlige fortælling er i fokus. Scenen er åben, Mette Charley Christensen er vært og klar til at tage hjerteligt imod alle - også dig med en dagbog i baglommen.

Find dine gamle dagbøger frem og læs op fra dengang, du oplevede din første forelskelse eller slog dine knæ, fordi du faldt på rulleskøjter - eller lyt med, når andre modige odenseanere indtager scenen. Entré forsalg: 30 kr. Dør: 50 kr.
Læs mere og køb billet

Lørdag 18. august kl. 19.30-22
Sted: Den Fynske Opera, Filosofgangen 19, Odense C
Arrangør: Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Åbning af Spoken18'

Spoken18 Du er inviteret med, når Spoken18' officielt åbner med verbale smagsprøver og tale af kulturrådmand Jane Jegind.
Årets festival byder på det talte ord i alle afskygninger, de gode fortællinger, de sungne og de poetiske ord, men også de hårde og svære ord indimellem.

Spoken18's tema er "Afsked (og nye begyndelser)". Som noget nyt præsenterer vi i samarbejde med Odense Hovedbibliotek og Kulturmaskinen forskellige litterære arrangementer under titlen Ord.Salon. Her kan du blandt andet opleve forfattere i samtale, deltage i workshops og fælleslæsninger. Læs mere

Mandag 20. august kl. 15.30-16.30
Sted: Studenterhus Odense - Cafeen, Vintapperstræde 2, Odense C
Arrangør: Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Internationale fortælledage

Spoken18 Fire fabelagtige fortællere fra England, Skotland, Irland og Wales kommer til Odense for at dele historier med publikum inspireret af H.C. Andersens eventyr Elverhøj og hans passion for folketroens tvetydige væsener. De udenlandske performere vil tage os med på rejse ned i den dunkle underverden - og videre ud i den store omverden.

Kom og hør den engelske mesterfortæller Ben Haggerty, irsk-amerikanske Clare Murphy, skotsk-kenyanske Mara Menzie og den prisbelønnede waliser Daniel Morden. De har alle optrådt på festivaler rundt om i hele verden og fortæller på letforståeligt engelsk. Vigga Bro vil igen i år slå stemningen an som den første fortæller.
Gratis adgang. Læs mere

Mandag 20. august kl. 17, kl. 18:30 og kl. 20
Tirsdag 21. august kl. 17, kl. 18:30 og kl. 20
Onsdag 22. august kl. 17, kl. 18:30 og kl. 20

Sted: Møntergården, Mønten, Overgade 48, Odense C
Arrangør: Odense Bys Museer. Støttet af H.C. Andersen Festivals

 


 

Hjemmestrikkede historier

Spoken18Spoken18' og Kulturmaskinens Tekstilværksted inviterer igen på strik og fortælling, denne gang med Susan Ørum med den selvbiografiske røverhistorie "Pingvinreglementet", der går ind i nogle af livets helt store spørgsmål. Hvordan kommer man ud af et ottetal? Hvordan lærer man at stå i pingvin? Historien præsenteres, så publikum både griner og græder med den gennemgående karakter - Susse.

Strikkepinde og garn medbringes selv. Og kommer man uden at kunne strikke, er man naturligvis også velkommen. Der er mulighed for at købe kaffe og kage. Entre 30 kr. Læs mere og køb billet

Mandag 20. august kl. 18.30-20.30
Kulturmaskinen, Tekstilværkstedet, Farvergården 7, 3. sal, Odense C
Arr. af Spoken Word Festival og Kulturmaskinen. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Vores H C Andersen

Spoken18En musikalsk historie om at have store ører, vågne øjne og en livlig fantasi - fortalt af Carl Erik Lundgaard og Jens Peter Madsen.
Forestillingen foregår i et univers af fantasifulde erindringer og genfortællinger af de sange og eventyr, som H.C. Andersen skrev, og som har sat sig varige spor i fortællernes eget liv.

H.C. Andersen forandrede sit liv gennem historiefortælling, og han er et levende eksempel for alle de børn og unge, som har store ører, åbne øjne og en livlig fantasi. Sådan forstår Jens Peter Madsen og Carl Erik Lundgaard baggrunden for H.C. Andersens mesterværk, og de digter frejdigt løs i de spor fra fortælling, sang og oplæsning af H.C. Andersen-tekster, der har sat i deres egne barndomserindringer.
Pris voksne: 80 kr, studerende: 60 kr. Læs mere og køb billet

Torsdag 20. august kl. 20-22
Gentages fredag 24. august kl. 20-22

Sted: Teater 95b, Vestergade 95 B, Odense C
Arr. af Jens Peter Madsen og Carl Erik Lundgaard, støttet af H.C. Andersen Festivals

 


 

Digteren Morten Nielsen i ord og musik

Spoken18Dyk ned i den danske digter Morten Nielsens poesi (1922-1944), når vi sammen med singer/songwriter Gorm Bull, den musikalske kunstner og Steppeulv-vinder Palle Hjorth og guitaristen Nikolaj Heyman fejrer udgivelsen af bogen "Mit liv er alles".

Morten Nielsen var en del af den danske modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig og skrev digte om døden og kærligheden og gjorde sig bemærket sammen med sine jævnaldrende digtere Halfdan Rasmussen, Tove Ditlevsen og Piet Hein. Efter sin død fik han status som et symbol for den unge generation under krigen. Entré Forsalg: 50 kr. I døren: 80 kr. Læs mere og køb billet

Mandag 20. august kl. 20-22
Sted: Kulturmaskinen - Store sal, Farvergården 7, Odense C
Arrangør Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Litteraturmaskinen med Lotus Turell og Jonas T. Bengtsson

Lotus Turell og Jonas T. Bengtsson Hvordan skriver man om de vanskelige ting i livet? Derinde hvor det gør mest ondt og måske forandrer et barn for altid.

Sammen med litteraturkonsulent Michael Linde Larsen snakker Jonas T. Bengtsson og Lotus Turell om deres bøger og forsøget på at favne det svære og måske befri sig fra opvæksten. Jonas T. Bengtsson skrev i 2017 roman 'Sus', der med sit socialrealistiske univers lægger sig fint i forlængelse af hans forrige bøger. Og Lotus Turell udkom også i 2017 med biografien 'hemmeligheder for pige' om en opvækst, hvor faren Dan Turell's alkoholmisbrug fylder i barndommen.

LITTERATURMASKINEN er navnet på Odenses litterære scene. Bag konceptet står Odense Bibliotekerne, Kulturmaskinen, Litnet og Bog&Idé i Odense. Arrangementer i Litteraturmaskinen er kendetegnet ved god stemning og mødet med andre litterært interesserede. Vi spiser altid sammen, inden vi går ind i Kulturmaskinens store sal og møder forfatterne. Læs mere og køb billet

Billetpris med spisning: 250 kroner
225 kroner for medlemmer af Nysgerrig Fyn
180 kroner for medlemmer af Litnet

Tirsdag 21. august kl. 18.30
Sted: Kulturmaskinen, Farvergården, Odense C
Arr. i samarbejde mellem Odense Bibliotekerne, Litnet, Kulturmaskinen og Bog&Idé.

 


 

Grumpy Old Men

Spoken18Spoken18 præsenterer de tre fortællere Jens Peter Madsen, Gravers Graversen og Carl Erik Lundgaard, der underfundigt beretter om alderdommens genvordigheder. Det er ikke nemt at være en mand i sin bedste alder eller at bevare optimismen og det gode humør. Men heldigvis har de humoren, og det er den, som de gnavne gamle mænd skal underholde os med denne aften.

Jens Peter Madsen er en gammel kending i det odenseanske fortællemiljø, og med det tilbagevendende show 'Grumpy Old Men' får han følgeskab af de lige så erfarne fortællere Gravers Graversen og Carl Erik Lundgaard.
Entré Forsalg: 75 kr. I døren: 90 kr. Studerende: 50 kr
Læs mere og køb billet

Tirsdag 21. august kl. 20-23
Sted: Teater95b, Vestergade 95b, Odense C
Arr. af Spoken Word Festival. Støttet af H.C. Andersen Festivals.

 


 

Kalender - et kig ind i september

 

Story Slam

Story SlamHistorier fra det virkelige liv fortalt af dem, der var der. Det er spændende og gribende, sjovt og festligt. Det er personlige historier fortalt på tid, og publikum vælger vinderen af aftenens bedste historie.
Fem mennesker med noget på hjerte deler deres historie med publikum.
Reglerne er simple: De får hver fem minutter til at folde historien ud for publikum. Historien skal være selvoplevet og fortalt uden manuskript.
Temaet, som er 'Kampen', må fortolkes lige så kreativt, som man kan, og publikum vælger vinderen. Værterne er de to erfarne fortællere Esther Rützou og Maria Junghans.
Efter pausen er scenen åben, så alle kan dele deres selvoplevede historier med hinanden. Har du lyst til at deltage med din egen historie, så send en besked til info@storyslam.dk Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.

Mandag 3. september kl. 19.30 (dørene åbner kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Foredrag med forfatteren Leonora Christina Skov

Leonora Christina SkovHør om romanen "Den, der lever stille".
I foredraget fortæller Leonora bl.a. om den voldsomme skriveproces, når man smider fiktionens forklædninger og skriver om faktiske mennesker, om at miste det hele og finde sig selv, og om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden.
Et levende og engageret foredrag krydret med oplæsning og spørgsmål fra salen. Pris 75 kr. Læs mere og køb billet

Tirsdag 4. september kl. 19-21
Sted: Bastionen Nyborg, Nørrevoldgade 63, Nyborg
Arr. af Nyborg bibliotek. Arrangementet er en del af temaugen Norden i Nyborg, hvor Nyborg fejrer nordisk kultur.

 


 

Foredrag med forfatter Jesper Stein Larsen

Jesper Stein LarsenDen anmelderroste og prisbelønnede danske krimiforfatter Jesper Stein tager i foredraget udgangspunkt i sit eget forfatterskab, og han retter søgelyset mod den nordiske krimi: Udmærker den nordiske krimi sig i forhold til andre udenlandske krimier?

I 2012 udkom Jesper Steins litterære debut 'Uro', der handler om vicepolitikommissæren Axel Steen, og efterfølgende er der udkommet flere bind i serien. I 2015 modtog Jesper Stein 'De Gyldne Laurbær' for den anmelderroste krimi 'Aisha'. Læs mere og køb billet

Torsdag 6. september kl. 19-21
Sted: Bastionen Nyborg, Nørrevoldgade 63, Nyborg
Arr. af Nyborg Bibliotek. Arrangementet er en del af temaugen Norden i Nyborg, hvor Nyborg fejrer nordisk kultur. Pris 75 kr.

 


 

Sognemøde med Morten Ramsland

Morten RamslandGensyn med Sumo-land. Vi garanterer for en spændende aften i Næsby Kirke, når den kendte succesforfatter, Morten Ramsland, kommer tilbage til sin barndoms kirke og by.
I samtale med lederen af Brønderslev Forfatterskole, Louise Eltved Krogsgård, vil Morten Ramsland fortælle om sit omfattende forfatterskab - herunder selvfølgelig særligt med udgangspunkt i romanen 'Sumobrødre', der er skrevet med inspiration i barn- og ungdommens Næsby. Undervejs i samtalen, der også kommer til at indeholde tanker om tro og kirke, holder vi en pause med kaffe, the, vin og snacks. Arrangementet er gratis.

Torsdag 6. september kl. 19.30-21.30
Sted: Næsby Kirke, Bogensevej 92, Næsby, Odense N

 


 

Café Litnet 12. september om lydbøger og -indlæsning

Paul BeckerFlere og flere hører lydbøger, og flere og flere har en mening om, hvad den perfekte lydbog og lydbogsindlæser er for en størrelse.

Mød bl.a. lydbogsindlæser Paul Becker. Paul har en fortid som bl.a. stuntman og speaker på tv, både hos DR og TV2. Siden 2004 har han arbejdet for TV2 Charlie.

Pauls debut som lydbogsindlæser fandt sted hos Dansk Blindesamfund i 1979, og han har siden indlæst mere end 600 bøger ved siden af sit faste job som speaker. I 2011 modtog han Lydbogsprisen for indtalingen af 'Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt'.

Café Litnet er gratis for medlemmer af foreningen, men alle er velkomne.
Pris for medlemmer af Nysgerrig Fyn 30 kr. og for ikke-medlemmer 50 kr.

Onsdag 12. september kl. 19.00

Sted: Musikbibliotekets scene, 2. sal, Hovedbiblioteket i Borgernes Hus
Arr. af LITNET i samarbejde med Hovedbiblioteket.

 


 

Poetry Slam

Poetry slamEn konkurrence i poesi, hvor alle kan deltage, og publikum er dommere.
Det bliver heftigt, det bliver vildt, det bliver spændende og ekstravagant - oplev poeter duellere med ord og hør digte og tekster, der aldrig er opført før!
PSFyn (Poetry Slam Fyn) står for showet, så tag dine friends og family med og få en skøn aften med lyrik, hygge og øl. Du kan selvfølgelig også optræde selv, alt du skal gøre er at sende en mail til mail@psfyn.dk, hvor du skriver dit navn og dato for deltagelse. Pris 30 kr. Læs mere og køb billet

Se mere på www.facebook.com/psfyn eller www.psfyn.dk

Lørdag 15. september kl. 19.30 (dørene åbner kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Medlemskab af Litnet til halv pris

Bliv medlem af Litnet for resten af kalenderåret 2018 for halv pris.

Hvis du var medlem sidste år, er det nok at insætte 100 kr. på Litnets konto nr. 2063-0124330645.
Hvis du ikke har været medlem før, melder du dig ind på Litnets hjemmeside under menuen 'Indmeldelse' nederst på siden og indbetaler 100 kr. på kontoen.
Normalpris 200 kr for et år.

... Så holder vi dig opdateret på hvad der sker, og vi ses til Litnets arrangementer.

 


 

Glæd dig til ...

 

Litteraturmaskinen tirsdag 18. september med Søren Huss

... der taler med Henrik Thomsen om sine tekster og musik. Det sker i Kulturmaskinen med spisning først.
Hold øje med Litnets hjemmeside og LitNyt for mere information.

 


 

Nye udgivelser

 

'Der er helte' af Bjarne Kim Pedersen

Smilet lurer i postens ansigtEn dansk stemme i Europa, for europæiske værdier.

I 2016 udkom 'Min Maidan affære' med korte digte og andre tekster om EuroMaidan og Bjarne Kim Pedersens forbindelse med Ukraine.

Denne bog er kronikker, synspunkter og digte skrevet om Ukraine og Rusland lige nu. Selv om området ikke fylder meget i danskernes bevidsthed, kommer det til at spille en stor rolle i Europas fremtid. Samtidig er bogen en hyldest til de folk, som tør stå op imod kleptokratiet, ikke lader sig købe for penge og slet ikke nærer beundring for en stærk mand i bar overkrop.

"Jeg har ikke russofobi men Putinfobi, gerne med et ekstra r puttet ind. Jeg har mange russiske venner, og russisk familie. Jeg sætter pris på den lidt anarkistiske tilgang til livet, som jeg finder hos de russere og østeuropæere jeg kender.
Et PS er her, at en del serbiske militskrigere i dag kæmper på russisk side i Østukraine.

Jeg har en drøm om, at jeg en dag kan opleve demokratierne blomstre overalt i Europa med respekt for hinanden og hinandens værdier. Ingen har ret til at ændre grænser med våben," siger Bjarne Kim Pedersen.

De små twit-digte i bogen har alle været delt på Twitter og andre sociale medier. Ét af digtene har været delt til over 900.000.
10 kr. fra hver bog bliver delt mellem organisationen Hjælp Ukraine www.hjaelpukraine.dk, som sender nødhjælp til Ukraine og www.3dlimbs.org som laver proteser til krigsskadede i Ukraine.

'Der er helte' udkom på forlaget Ravnerock 14. juni, samme dag, som VM i fodbold startede i Rusland.
Bogen indeholder 89 sider og koster 160 kr.

 


Nyheder til LITNYT kan sendes til webmaster

 

Tilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her:
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: