Nr. 58 • juni 2015

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Litnet og Fynske Forfattere forskønner byen

Kalenderen: Litnet anbefaler i juni

Bliv medlem af Litnet

Nye udgivelser

Nyheder - Hvad er det med alle de brugte bøger?

Litnets hjemmeside

 


 

Plankeværksdigte

PlankeværksmaleriOdense er i disse år omspændt af byggeri og afspærringer. Og netop her har vi set en mulighed for at få digte ud over 'rampen'.

Derfor er Litnet og Fynske Forfattere gået sammen om at få malet digte på plankeværket omkring byggeriet ud for Skulkenborg i Odense. Digtene er haikudigte fra bogen 'Der er et herligt land – det kaldes poesien'. Der er ingen tvivl om, at det bliver flot og pynter i byen. Og måske får det nogen til at læse digte? Eller selv begynde at skrive?

Maleren er skiltemaler Malene Ilskov, Odense, som maler i stilen trompe l'oeil. Prøv at søge ordet under Billeder på Google.
Malingen er støttet af 'Fra gade til by'/Odense kommune.
Og hvem digterne er kan du se torsdag 25. juni. Vi glæder os til at se dig.

Fredag 19. juni begynder maleriet af digtene. Kom og kig… det bliver uden tvivl flot.

Torsdag 25. juni kl. 17 holder Litnet og Fynske Forfattere en lille event ved plankeværket, hvor digtere læser op og vi fejrer, at maleriet står færdigt og pynter i bybilledet.

Sted: Hjørnet af Th. B. Thriges Gade og Skulkenborg, Odense C

 


 

Kalender - det sker i juni 2015

 

Udgivelsesreception 'Trafik fra en undren'

Trafik fra en undrenUndren er en bevægende kraft. I vort stille sind kan vi gå og undre os over så meget. Noget kan opleves som et under, andet synes måske under-ligt, mærkeligt, måske komisk. I den foreliggende antologi, 'Trafik fra en undren', bliver der både sat i kænguru-gear og overhalet inden om og kørt søndagskørsel. Der bliver banket buler ud, poleret, flænget nye ridser i lakken...

Selve Lyrikgruppen FynsVærk er også lidt af et trafikalt fænomen, en slags rund-kørsel under stadig ombygning siden indvielsen i 1993. Et åbent drive-in-mødested, så at sige, hvor lyrikere, tilknyttet for kortere eller længere perioder, fremlægger egne værker til månedlig 360-graders-kommentering. Lejlighedsvist optræder gruppen samlet med digtoplæsninger. Alle er velkomne. Læs også

Onsdag 3. juni kl. 19.30

Sted: Kunsthal ULYS, Havnegade 19, indgang fra løfteriet til højere ved trappe - samt indgang fra Malmøgade / Odense auktioner, Odense C.

 


 

Bogrelease 'Med kærlig hilsen Vera'

Med kærlig hilsen VeraKom til release på VERA-bogen som udgives i anledning af 100-året for danske kvinders stemmeret.

Mød nogle – hvis ikke alle – de 100 kvinder der er portrætteret i bogen, samt de 3 kunstnere bag: Eva-Mai Haugsted, Ann-Kerstina Nielsen og Per Buk. Gratis uden tilmelding. Læs mere

Torsdag 4. juni kl. 19-20.30

Sted: Svendborg Bibliotek. 

Bogrelease-party - antologi om Carl Nielsen

Carl NielsenI anledningen af 150-året for Carl Nielsens fødsel udgiver Odense Bys Museer en antologi, der tager udgangspunkt i Carl Nielsens stærke tilknytning til Fyn, nemlig 'I Fyn er alting anderledes - en antologi om Carl Nielsens fynske baggrund'.

Otte forfattere har i denne antologi bidraget til at uddybe billedet af samtidens Fyn. Hvad var det for en virkelighed, der omgav Carl og hans familie, og hvordan bidrog den fynske opvækst til at forme en af verdens store komponister?

Museet byder på forfriskninger og glade spillemandstoner. Fri entré.
Læs mere

Mandag 8. juni kl. 14-16

Sted: Carl Nielsen Museet, Odense C
Arrangeret af Odense Bys Museer.

 


 

Kvindeliv-fortællinger 'For frihed og lighed'

Maria JunghansFormidler og storyteller Maria Junghans optræder med levende fortællinger om kvindeliv fra 1915 til i dag.

Begrænsede antal pladser. Tilmelding til Tidens Samling tlf. 6591 1942. Dørene åbner 18.30. Entré: 80 kr.
Læs mere

Tirsdag 9. juni kl. 19

Sted og arrangør: Tidens Samling.

 


 

Samtaler om litteratur

Samtaler om litteraturSamtaler om litteratur er åbent for alle interesserede. Henvendelse til Per Lysgård Madsen, plm@km.dk
Dagens bog: Kongens Fald af Johs. V. Jensen.

Onsdag 10. juni kl. 10-12

Sted og arrangør: Thomas Kingos Kirke.

 


 

Bogreception

Rummene mellem mellemrummeneDen talentfulde Simon Kabel har tidligere arbejdet med kortere, eksperimenterende tekster, men springer nu ud som lyriker med en ambitiøs digtsamling udgivet på Forlaget Mellemgaard.

'Rummene mellem mellemrummene' er en digtsamling, der fortæller om det umulige og uvilkårlige som noget, der hele tiden sker. Digtene bliver i deres rytme og form gang på gang konstrueret og dekonstrueret, og deres temaer båret af det sproglige og suggestive. Ordene er hentet fra en færd gennem realiteter og opløsning af realiteter, og det er kun papiret, der adskiller en virkelighed fra en anden og rum fra mellemrum. Alle er velkomne. Læs mere

Torsdag 11. juni kl. 17

Sted: Odense Dramaskole, Ørstedsgade 12, Odense C.

 


 

Fortælledag i Skriverhuset

Kom og del de små historier fra dit liv, kom og lyt til andres! Det er sjovt, uhøjtideligt og gratis, og det er for folk i alle aldre og fra alle verdenshjørner. Nogle taler perfekt dansk, andre ikke - men alle har en lille historie at fortælle.

Vi fortæller i små grupper ud fra kort med forskellige overskrifter, f.eks. 'den bedste lærer', 'en dejlig morgen' eller 'ups, det var pinligt' ... Hvis vi ikke har en historie, lytter vi bare eller får et nyt kort.

Der vil være kaffe, te og kage. Du skal bare komme med dit gode humør - og huske bindende TILMELDING senest den 8. juni.

Du kan melde dig til på Facebook

Søndag 14. juni kl. 14-17

Sted og arrangør: Skriverhuset v. Johanne Mathiasen, Skt, Jørgens Gade 169, Odense C

 


 

Plankeværksdigte

Litnet og Fynske Forfattere er gået sammen om at få malet digte på plankeværket omkring byggeriet ud for Skulkenborg i Odense.

Det bliver malet fra fredag 19. juni og bliver fejret torsdag 25. juni. Her kan du se, hvem digterne er og beundre maleriet som er i stilen trompe l'oeil.
Alle er velkomne. Læs mere i toppen af nyhedsbrevet

Fredag 19. juni begynder maleriet af digtene. Kom og kig… det bliver uden tvivl flot.

Torsdag 25. juni kl. 17 holder Litnet og Fynske Forfattere en event ved plankeværket, hvor digtere læser op og vi fejrer, at maleriet står færdigt og pynter i bybilledet.

Sted: Hjørnet af Th. B. Thriges Gade og Skulkenborg, Odense C

 


 

Skriveaften

SkriveværkstedÅbent skriveværksted. Vi giver respons på hinandens tekster. Tag gerne din tekst med i flere eksemplarer. Aftenens inspirationsord er "KRAKELERE".

Du er også velkommen til at medbringe egne gamle eller nyskrevne tekster om hvad som helst eller til bare at komme og lytte. Fri entré. Læs mere

Onsdag 24. juni kl. 19

Sted: Studenterhus, Amfipladsen, Odense C.

 


 

Svendborg Fortælleværksted

Svendborg FortælleværkstedSvendborg Fortælleværksted fortæller på Kulinarisk Sydfyn for børn og voksne lørdag 27. og søndag 28. juni.

- og fortæller godnathistorier på torvet og Bølgen, onsdag 1. juli og 8. Juli.

Læs mere om gruppen på Facebook

 


 

Det sker i august

 

Spoken Word Festival

Spoken Word FestivalGlæd dig til H C Andersen Festivals i uge 34 (16.-23. august), hvor i alt 5 festivaller løber af stablen i Odense, bl.a. Spoken Word Festival, der byder på fantastiske dage med det talte ord i centrum.

Så forbered dig på at blive bjergtaget af historiefortælling, rap, sang, talekunst, poesi, musik og rytme – og alt derimellem.

Festivalen er i 2015 en del af H C Andersen Festivals, men byder på sit helt eget program og med fokus på Odenses kreative vækstmiljøer og talenter i byen.

Læs mere om Spoken Word Festival
Se også det totale program her

 


 

Bliv medlem af litteraturnetværket Litnet

Grete-Lise Holm og Lone KühlmannMedlemskab af Litnet giver rabat til 4 forfatter-events i Litteraturmaskinen og gratis adgang til Café Litnet.
Samtidig støtter du arbejdet med at trække spændende forfattere til Odense.
Ind imellem er der flere fordele for medlemmer, fx lodtrækning af bøger.

Til det første arrangement hvor du deltager, får du et medlemskort som bevis for, at du er medlem i 2015.

Medlemskab koster 200 kr. for et kalenderår. Studerende betaler halv pris.
Ved at melde dig ind i Litnet er du med til at opbygge et levende litterært miljø i byen.

Hvis du har været medlem før
- er det nok at indbetale 200 kr. på netværkets konto i Nordea, reg.nr. 2063, kontonr. 0124330645. Så er du automatisk med igen.

Hvis du er nyt medlem
- udfylder du felterne her og indbetaler 200 kr. på Litnets konto.

Indmeldelsen er gyldig, når du har indbetalt pengene på kontoen i Nordea, reg.nr. 2063, kontonr. 0124330645

 


 

Nye udgivelser

 

'Arven fra mor' af Inger Lunn

Arven fra morTil udgivelse på Inger Lunns 90 års fødselsdag 29. maj skrev hun denne erindringsbog om sit liv.

Lige fra barndommen som den yngste af fire børn i det sydfynske lærerhjem i 1920´erne, via uddannelse, ægteskab, de skiftende tider: 2. verdenskrig, efterkrigsårene, ungdomsoprøret, den digitale tidsalder og frem til i dag. Inger Lunn er kendt i Odense som pædagog, psykolog, rektor for Odense Børnehaveseminarium og ikke mindst den visionære og energiske medstifter af Børnekulturhuset Fyrtøjet.

Det flydende sprog sender læseren godt underholdt gennem tiden og forfatterens reflektioner over tidernes forandring og faglige overvejelser.

Inger Lunn har skrevet adskillige fagbøger om børnepædagogik, pædagoguddannelsen og artikler i diverse dagblade og fagblade.

Bogen er udgivet af Forlaget Ravnerock, er på 227 sider og koster 225 kr.


 

'Tysklandsturen' af Henrik B. Thomsen

Tysklandsturen Niels Chauffør – ejer af Mogensens Busser & Turistfart – starter motoren og begiver sig ud på den ugentlige indkøbstur til Tyskland, dog ikke med sin gode vilje. Selskabet er på fallittens rand, bussens driftsbremse er defekt, og med sig har han blot syv passagerer: en konfus bejler i en laksefarvet buksedragt, et umage ægtepar fra Seden Strandby, en alkoholiseret invalidepensionist med dundrende hovedpine samt tre skulkende skoledrenge på en hemmelig mission.

Bussen ruller rutinemæssigt derudad, men én ting står hurtigt klart: Det bliver en mærkværdig Tysklandstur, som ingen af passagererne vil glemme
– NOGENSINDE!

Henrik B. Thomsen er cand.mag. i dansk og religion og underviser på Tornbjerg Gymnasium. Ud over noveller har Henrik B. Thomsen skrevet artikler, rapportager og anmeldelser i diverse magasiner og tidsskrifter. 'Tysklandsturen' er hans debutroman.

Bogen er udgivet af Forlaget Mellemgaard, er på 245 sider og koster 230 kr.

 


 

Nyheder

 

Bogbytning #1- Byt bøger i vejkanten

Vejkantsbiblioteket i RyslingeDer står en boks fyldt med bøger i vejkanten på Skæretvej 28 i Ryslinge. Det er et vejkantsbibliotek.
Her kan man komme og tage en bog, hvis man vel at mærke lægger en ny.

Det anbefales, at når man er færdig med bogen, skriver man en lille besked i den, så man kan følge bogens rejse gennem det midtfynske. Ryslinge Boldklub og HeRys venner har doneret de første 30 bøger som "startkapital", så nu er det bare med at låne løs. I bogkassen står lidt af hvert, og du kan selv være med til at gøre indholdet spændende.

"...Vejkantsbiblioteket er fælles eje, så vi håber, I vil passe godt på det. Vi håber, det er med til at gøre vejkant til forkant", siger idemand Runa Fjeldstad, som med hjælp fra andre er ophavsmand og giver projektet husly på adressen Skæretvej 28.

Følg også projektet på Facebook: Vejkantsbibliotek i Ryslinge

Læs artikel i Fyens Stiftstidende

 


 

Bogbytning #2 - Byt dine gamle bøger i Arnold Busck

BiblioteketNu kan man i 7 udvalgte Arnold Buscks butikker aflevere en brugt bog og ganske gratis tage en anden brugt bog fra deres specielle byt-en-bog-reol med hjem.

Arnold Busck udtaler: "Udover at give kunderne mulighed for at dele deres læseoplevelser med andre giver det også kunderne mulighed for at komme af med de bøger, de ikke har plads til, spare miljøet for bøger, der ellers ville blive smidt ud og selvfølgelig få adgang til nye læseoplevelser uden at skulle have penge op af lommen".

I første omgang kan man bytte dine bøger i 7 udvalgte Arnold Busck-butikker:
Købmagergade i København – Svendborg – Haderslev – Hjørring - Aalborg Storcenter – Espergærde - Århus.

 


Nyheder til LITNYT kan sendes til webmasterTilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her.
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: