Litnet   Litnyt

Maj 2017

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Cafe-Litnet

Kalenderen: Det sker i maj

Et kig ind i juni

Nye bøgerCafé Litnet tirsdag 23. maj 2017

Kirsten Thorup og Vibeke MarxJørgen Lange Thomsen om 'Hvad døde de kongelige af' og 'Berømte dødsfald'

Jørgen Lange Thomsen er professor i retsmedicin og institutleder på Syddansk Universitet. Sammen med Maria Helleberg, der er forfatter og teaterhistoriker, har han skrevet de dramatiske og underholdende værker "Hvad døde de kongelige af?" og "Berømte dødsfald – fra Cæsar til Blixen".

I det førstnævnte værk undersøges danske kongeliges liv og – ikke mindst – død. Jørgen Lange Thomsen sætter i forlængelse af de historiske kapitler de kongeliges død i retsmedicinsk perspektiv: Hvad kan vi fra kilderne uddrage om de kongeliges dødsmåde?

I det sidstnævnte værk graver forfatterne ned i historiens mest berømte dødsfald og årsagerne hertil: Korsfæstelse, giftmord, syfilis, selvmord og brændende bål.

Vi skal alle dø. Vi ved det godt, men ved alle despoter, monarker og kejsere det? Det har altid været en fristelse for herskerne at lade sig bilde ind, at de ikke kunne dø. Knud den Store måtte bevise, han ikke var en gud. Og den kloge Cæsar havde en slave, hvis formål var at hviske ham i øret: 'Husk, at du skal dø'.

Pause kl. ca. 19.45-20.15.
Vi serverer lidt at spise. Drikkevarer kan købes.
Vi udlodder et eksemplar af bøgerne til de fremmødte medlemmer af Litnet.

Efter pausen vil Jørgen Lange Thomsen besvare spørgsmål fra deltagerne.

Billetter
Der er gratis adgang for medlemmer af Litnet (HUSK at bestille billet), men alle er meget velkomne mod en entré på 50 kr. Medlemmer af Nysgerrig Fyn betaler 30 kr.
Der er begrænset antal pladser, så det er nødvendigt at købe billet i forvejen for ikke at gå forgæves. Køb billet

Tirsdag 23. maj kl. 19
Sted: Musikbiblioteket, Ø. Stationsvej, Odense C.

 


 

Kalender - det sker i maj

 

Bestseller nu også som film

'Du forsvinder' er et stort bevægende og tankevækkende dansk drama, baseret på Christian Jungersens bestseller, med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne, instrueret af Peter Schønau Fog, der også stod bag 'Kunsten at græde i kor'.
En af de største udfordringer vi står overfor i de kommende år er, at hjerneforskningen vil omskrive vores ide om, hvad det vil sige at være menneske. Vi bliver simpelthen tvunget til at nytænke hvem vi er, hvordan vi opfatter verden, og hvordan vi dømmer vores egne og andres handlinger.
Mia er gift med den succesrige skoleleder Frederik, som afsløres i at have begået et alvorligt underslæb. Har han gjort det af egen fri vilje, eller er han blevet ramt af en personlighedsændring på grund af en hjernesvulst? Læs anmeldelse og se trailer

Fra 1. maj
Sted: I mange biografer landet over

 


 

Nyere latinamerikansk litteratur oversat til dansk

Latinamerikansk litteraturEfter det store 'boom' op gennem 70'erne og 80'erne, hvor blandt andre Nobelprisvinder Gabriel García Márquez havde kronede dage i det meste af verden, er der sket et markant fald i litteratur fra de spansktalende, som oversættes til dansk.

Forlægger og oversætter Liv Camilla Skjødt giver et overblik over nogle af de vigtigste forfatterskaber, der for nylig er blevet - eller er ved at blive oversat til dansk.
Foredraget foregår på dansk. Gratis adgang. Tilmelding nødvendig.
Læs mere og tilmeld.

Onsdag 3. maj kl. 19-21
Sted: Dalum Bibliotek
Arrangeret i samarbejde med Club Ex-ótico, Syddansk Universitet.

 


 

Tove Ditlevsen 100 år

Tove Ditlevsen Den store danske digter Tove Ditlevsen ville i år fylde 100 år. Hendes tekster har rørt mange, og interessen for hendes forfatterskab er stigende. Senest har teaterforestillingen 'Tove, Tove, Tove' trukket fulde huse. 

Tove Ditlevsen er en af vores største digtere. Hun regnes for at være en selvbiografisk forfatter, der brugte sit eget liv som inspiration til de værker, hun skrev. Hun var en klog kvinde, der på en vis måde blev et forbillede for en hel generation af kvinder. Hun eksperimenterede med sit liv og betalte prisen.  Selv mente hun, at hun var et rodehoved, der kun egnede sig til at skrive.  Måske fordi hun var født med en sivebrønd og en septiktank indvendigt. Aldrig så snart havde hun fået den ene til at fungere, før helvede brød løs i den anden. Sådan forklarer hun det selv.

I løbet af dette foredrag fortæller Jeannet om Tove Ditlevsens kaotiske liv.
Jeannet fortæller om sammenhængen mellem liv og digtning, og hun synger nogle af de sange, Tove Ditlevsen har skrevet teksterne til.
Jeannet Ulrikkeholm er cand.mag., forfatter og sanger. Hun har skrevet romanen, 'Englens fod', noveller og lærebøger og har udgivet 2 cd’er med sin søn.
Pris 250 kr, studerende 200 kr. Læs mere og tilmeld

Lørdag 6. maj kl. 12-16
Sted: SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M.

 


 

Poetry Slam

Poetry Slam PSFYN og Teater Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.

Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr.
Læs mere og køb billet
Læs mere om PSFYN og om mulighederne for at deltage selv.

Søndag 7. maj kl. 20 (Åbent fra kl. 18)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Brug Litteratursiden.dk

LitteratursidenLitteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Sitet er for alle, der vil inspireres til gode læseoplevelser, diskutere litteratur og blande sig i den litterære debat.

Kom på et minikursus og lær, hvordan du får mest ud af Litteratursiden, hvad enten du er medlem af en læseklub eller blot vil inspireres til hvad du skal læse næste gang.

Vi kigger bl.a. på, hvordan du følger med i alt det nye litteratur, der udkommer, hvordan du kan lade dig inspirere af Litteratursidens lister om forskellige emner, og ikke mindst hvordan du selv kan oprette lister og holde styr på, hvad du har læst.
Litteratursiden produceres i et samarbejde mellem alle danske biblioteker og er naturligvis gratis at bruge.

Dette minikursus i brug af Litteratursiden er gratis, men vi beder dig booke en gratis billet.
Mandag 8. maj kl. 15
Sted: Svendborg Bibliotek, Svinget 1, Svendborg.

 


 

Mit venskab med Frank Jæger

Frank JægerForedrag med tidligere højskoleforstander Bjarne Nielsen Brovst, som vil fortælle om sit nære venskab med Frank Jæger fra 1968 og frem til 1977, hvor Frank Jæger dør.

Bjarne Brovst Nielsen har skrevet 4 bøger om ham. En af dem er 'Mit venskab med Frank Jæger', der udkom i 2016. Der er gratis adgang. Læs mere

Onsdag 10. maj kl. 19
Sted: Langeland Bibliotek
Arrangeret af Kirkelig Kafé for Kultur og Kristendom.

 


 

Story Slam

Story Slam Uteater stiller sin scene til rådighed for publikums gode, uhyggelige, sørgelige og frem for alt selvoplevede historier. Gribende, rørende, spændende og magiske historier.
Temaet er 'Når nu vi taler for vores syge moster'.

STORY SLAM er en konkurrence om at fortælle den bedste historie. Entre 50 kr. Læs mere
Reservér billet på e-mail uteater@uteater.dk

Torsdag 11. maj kl. 20-22
Sted: Uteater, bag Odense teater i kælderen
STORY SLAM er støttet af kulturmidler fra Odense kommune.

 


 

Foredrag med Merete Pryds Helle

Merete Pryds Helle Merete Pryds Helle er født i 1965, gik på forfatterskolen, blev bachelor i litteraturvidenskab i 1994 og i nærorientalsk arkæologi i 2003. Hun fik sit gennembrud med romanen "Fiske i livets flod" i 2000, og har siden skrevet indenfor flere genrer, både børnebøger, lyrik, romaner og fortællinger, bl.a. sms-fortællinger.

Hendes nyeste roman "Folkets skønhed" er en stor slægtsroman med udgangspunkt i et daglejerhus på Langeland. Her voksede Marie op i et hjem, hvor der var mange børn, men til gengæld var pengene små og vold hverdagskost. Romanen fortæller om forældregenerationens rå opvækst på landet og deres børns drøm om et bedre liv.

Udover modtagelsen af De Gyldne Laurbær for denne roman er Merete Pryds Helle også nomineret til Weekendavisens Litteraturpris, DR-Romanprisen og Politikens Litteraturpris. Læs mere og bestil billet.

Caféen åbner kl. 18.30 med en suveræn kagebuffet, kaffe, te og ost.

Onsdag 17. maj kl. 19.30-21.30
Sted: Agedrup Sognegård
Arr. af Fyns Kvindelige Litteratursalon.

 


 

Som dybest brønd: Jeppe Aakjær og Carl Nielsen i samspil

Johs. Nørregaard FrandsenProf. Johs. Nørregaard Frandsen kobler de to 150-årige kunstnere i et levende foredrag.

Omkring 1900 brød kunstnere som Carl Nielsen, Jeppe Aakjær, Johannes V. Jensen, Marie Bregendahl, Johannes Larsen, Fritz Syberg og Anne Syberg igennem med nye måder at skildre virkeligheden på. Fynske Carl Nielsen og jyske Jeppe Aakjær fandt således hinanden i et kunstnerisk samspil, der blev til guld i dansk sangskat.

I foredraget skildrer Nørregaard Frandsen sider af Aakjærs digtning, og hvordan Nielsen og han samarbejdede. Desuden indkredses de særlige erfaringer, der prægede de to som repræsentanter for en generation af kunstnere, vi i dag kalder 'det folkelige gennembrud'. Foredraget former sig som en fortælling med eksempler og anekdoter. Entré: 50 kr. Læs mere

Torsdag 18. maj kl. 19.30
Sted: Carl Nielsen Skolen, Lumbyvej 64, Nr. Lyndelse, Årslev
Arrangeret af Grænseforeningen for Faaborg-Midtfyn.

 


 

WriterSpace: Skriveworkshop

SkriveworkshopArrangementet til dig, der mangler sparring på det, du skriver, eller er du gået helt i stå?

Dalum Bibliotek har lavet et kontinuerligt skriveforløb i foråret, hvor vi sammen arbejder med egne tekster og diverse skriveøvelser. Her vil tekniske ting som perspektiver, tid, sætningskonstruktioner og lignende få en ordentlig introduktion og bearbejdning. Det er bibliotekar Camilla Faieq Jensen, som vil guide jer gennem processen. Kaffe og lidt godt vil blive serveret undervejs.
Gratis adgang. Tilmelding nødvendig. Bestil billet

18. maj kl. 18.30-21.30
Sted: Dalum Bibliotek, Dalumvej 95 B, Odense SV
Arrangeret af Odense Bibliotekerne.

 


 

Café Litnet med Jørgen Lange Thomsen

Jørgen Lange Thomsen Vi har inviteret professor i retsmedicin og institutleder på Syddansk Universitet Jørgen Lange Thomsen til at fortælle om sine bøger 'Hvad døde de kongelige af?' og 'Berømte dødsfald– fra Cæsar til Blixen'. Bøgerne omhandler dels danske kongeliges liv og død og dels mærkelige dødsfald gennem historien, fra giftmord til korsfæstelse, syfilis, selvmord og brændende bål.

Jørgen Lange Thomsen lader os få et kig ind i de kendtes privatliv og død, og der bliver mulighed for at stille spørgsmål.
Vi udlodder de to bøger til medlemmer af Litnet.
Vi serverer lidt at spise, og drikkevarer kan købes.

Gratis for medlemmer af Litnet (men husk at bestille billet) og 50 kr. for ikke-medlemmer/30 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn.
Vi har sat billetter til salg i forvejen, for at ingen skal gå forgæves.
Læs mere og køb billet

Tirsdag 23. maj kl. 19
Sted: Musikbiblioteket, Odense C.

 


 

Kalender - et kig ind i juni

 

Sommerskrivning

Cindy Lynn Brown Har du planer om at bruge sommerugerne på endelig at få skrevet din novellesamling, dine erindringer eller få taget hul på udkast nummer sytten til din samtidsroman? Eller kunne du tænke dig at sidde på en cafe og grifle storbydigte ned på din Ipad?

Vi taler om hvordan man kan strukturere sin skrivetid, så der kommer noget på papiret eller skærmen, vi laver skriveøvelser, og du får også nogle særligt sommerferie-egnede skriveøvelser to-go, som du kan bruge til at kickstarte din skrivning på egen hånd.

Pris 300 kr, rabat til pensionister, studerende m.fl.
Læs mere og køb billet

Lørdag 10. juni kl. 11-16.30
Sted: AOF-Odense, lokale 53, stuen, Rugårdsvej 15 B, Odense C
Arr. af AOF Odense & Nordfyn.

 


 

Forfatterbesøg - Leonora Christina Skov

Leonora Christina SkovVoksenfobi og faderlængsel med afsæt i "Glashuset" og "Alice i eventyrland". Arrangeret af Psykoterapeutisk arbejdsgruppe på Fyn.

Entré: 75 kr. Læs mere

Onsdag 14. juni kl. 17.30-19
Sted: Odense Universitetshospital Psykiatrisk afdeling, J.B. Winsløwsvej (Indgang fra den store P-plads), Odense C.

 


 

Hvad skal jeg læse i sommerferien?

Cindy Lynn Brown Få et view over nogle af de nye titler, der er værd at fordybe sig i på stranden, i flyet eller i hængekøjen til sommer. Der bliver et oplæg med anbefalinger og spændende læsetips, og derefter læser og diskuterer vi i fællesskab nogle korte uddrag af en række forskellige bøger, der egner sig godt som sommerferie-nydelse.

Pris 150 kr, rabat til pensionister, studerende m.fl.
Læs mere og køb billet

Lørdag 17. juni kl. 11-13.45
Sted: AOF-Odense, lokale 53, stuen, Rugårdsvej 15 B, Odense C
Arr. af AOF Odense & Nordfyn.

 


 

Nye bøger

'John Anderson' af Gorm Stefan Götzsche

'John Anderson'Ny historisk roman om krig, kærlighed og venskaber.

Jens Andersen bliver født i 1840 på en gård i Dalum tæt ved Odense Å. Han er forelsket i sognefogedens datter, som han kalder Smørblomst. Ved et julegilde får Jens for meget øl og snaps og får gjort Smørblomst med barn. Han kan ikke blive gift med Smørblomst, da han ingen mulighed har for at forsørge hende og barnet. Derfor beslutter han at prøve lykken i Amerika som så mange andre på hans tid. Her bliver han til John Anderson.

Da krigen bryder ud mellem nord- og sydstaterne, melder han sig som frivillig sammen med sin ven, ireren Joe. Således ender han midt i et af den amerikanske histories mest dramatiske kapitler. Mens kuglerne flyver om ørerne på de to venner, kan John dog ikke glemme sin første kærlighed.

Bogen udkom på forlaget Historia 18. april, er på 262 sider, hæftet og koster 249 kr. i boghandelen.

 

'Alfred Thomsen-historier' af Merete Næsted

'Alfred Thomsen-historier''Alfred Thomsen-historier' er en samling historier med Alfred Thomsen som den gennemgående hovedperson.

Hvem er så Alfred Thomsen? Han er en fiktiv person, der pludselig opstod i forfatterens verden.

Han er en mand, der besidder tør humor, har lune og sans for hverdags-iagttagelser. Han er eftertænksom, kan være indadvendt, har stærke holdninger og er af til særdeles handlekraftig.

Måske afspejler han noget hos forfatteren selv?

De fleste af historierne foregår i et genkendeligt lokalmiljø i Odense. Fordi det er Alfred Thomsens nærområde.

Bogen udkom 21. april på forlaget Ravnerock, er på 166 sider, hæftet og koster 175 kr. i boghandelen.

 


 

Nyheder til LITNYT kan sendes til webmaster

 

Tilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her.
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: