Litnet     Litnyt

 April 2017

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Kalenderen: Det sker i april

Et kig ind i maj

Nye bøger

Glæd dig til...


 

Kalender - det sker i april

 

Krimimessen 2017

Krimimessen 2017 Odense Bibliotekerne arrangerer i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne og Svendborg Bibliotek en bustur til den årlige krimimesse i det tidligere Horsens Statsfængsel.
Læs den begejstrede omtale af begivenheden i Fyens Stiftstidende.

Nordeuropas største messe for krimi og spænding byder på ny inspiration til alle krimifans. Som deltager får du unik mulighed for at møde nogle af de bedste danske og internationale krimiforfattere.
Der er mulighed for at stige på bussen i Svendborg, Ringe og Odense.

Lørdag 1. april kl. 7.15
Sted: Busholdepladsen, Dannebrogsgade, Odense C

 


 

Mød Ahmad Mahmoud

Ahmad Mahmoud Forfatteren Ahmad Mahmoud kommer forbi Vollsmose Bibliotek til snak om sin roman 'Sort Land'. Kom forbi biblioteket og få indblik i en personlig historie om at vokse op i parallelsamfundet.
Arrangementet er gratis og vi giver kaffen.

Ahmad Mahmouds 'Sort Land' er et kig ind gennem tillukkede og friturefedtede persienner til en indvandrerghetto i Danmark – et parallelsamfund, hvor egne love og regler hersker. Han giver i 'Sort Land' et billede af ghettolivets hårde sider.

Mahmoud har selv brudt et socialt mønster, og bogen er hans opråb til andre om at følge hans eksempel – ikke mindst indvandrerkvinderne, så deres børn kan få samme chance som han. Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op.

Lørdag 1. april kl. 11-12.30
Sted: Vollsmose Bibliotek

 


 

Poetry Slam

Poetry Slam PSFYN og Teater Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.

Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr.
Læs mere og køb billet
Læs mere om PSFYN og om mulighederne for at deltage selv.

Søndag 2. april kl. 20 (Åbent fra kl. 18)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Jakob var her - foredrag med Rune Skyum-Nielsen 5. april...

...er desværre aflyst, men afholdes i stedet 10. oktober kl. 19-21.
Hold øje med bibliotekets hjemmeside

 


 

Torben MadsenGamle Odense i nye Odense

Torben Madsen viser billeder fra sin bog og fortæller historien bag.

Onsdag 5. april kl. 14-16
Sted og arrangør: Onsdagsklubben Dalum, Dalum Kirkes anneks, Dalumvej 112 B, Odense SV.

 


 

Story Slam

Story Slam Uteater stiller sin scene til rådighed for publikums gode, uhyggelige, sørgelige og frem for alt selvoplevede historier. Gribende, rørende, spændende og magiske historier.
Temaet er 'Når nu vi taler om første klasse'.

STORY SLAM er en konkurrence om at fortælle den bedste historie. Entre 50 kr. Læs mere
Reservér billet på e-mail uteater@uteater.dk

Torsdag 6. april kl. 20-22
Sted: Uteater, bag Odense teater i kælderen
STORY SLAM er støttet af kulturmidler fra Odense kommune.

 


 

Ane Riel

Ane Riel Ane Riel har med romanerne 'Slagteren i Liseleje' og 'Harpiks' slået sig fast som en skarp og spændende dansk forfatter.

Begge forfatterens bøger har modtaget priser inden for krimigenren, de er dog slet ikke tænkt som krimier - de er bare usædvanligt spændende! Debuten 'Slagteren i Liseleje', blev kåret i 2013 af Det Danske Kriminalakademi som Bedste danske krimi-/spændingsdebut. I 2016 blev 'Harpiks' kåret med Glasnøglen, som gives for Nordens bedste spændingsroman.
Entré: 75 kr./Nysgerrig Fyn 50 kr./studerende 25 kr. Læs mere og køb billet

Torsdag 6. april kl 19.30
Sted: Ringe Bibliotek.

 


 

Verdenslitteraturens monster- og mesterværker

Verdenslitteraturens monster- og mesterværker En klassiker er en bog som alle kender, men få har læst! I foråret sættes fokus på fire af verdenslitteraturens store mesterværker fra det 20. århundrede. Kurset byder på en grundig introduktion til flere store klassikere.
Hvert af dem introduceres af en kompetent litteraturforsker, og måske får du lige netop det skub der skal til, for endelig af komme i gang med klassikerne. Værkerne forudsættes ikke (nødvendigvis) læst.

Denne sidste gang gennemgås Franz Kafkas 'Slottet' v/ Moritz Schramm. Pris 150 kr. Læs mere og tilmeld

Torsdag 6. april kl. 19 – den sidste af 4 torsdage
Sted: Dalum kirkes anneks
Arrangementet er et samarbejde mellem Dalum Kirke og Folkeuniversitetet i Odense.

 


 

Foredrag med Matilde Kimer

Matilde KimerPå baggrund af sine oplevelser har Matilde Kimer skrevet en bog, der fortæller om at ryste af skræk, besvime af udmattelse, kaste op af væmmelse, men også om de mange smukke øjeblikke af kærlighed, taknemmelighed og forbrødring, der også er i krig. Matilde Kimer vil vise vej på en rejse til Ukraine i krig og kærlighed i sin meget anmelderroste nye bog ’Krigen indeni’, der udkom i 2016. Romanen er fortalt gennem tre personer, der på hver sin måde hvirvles ind i den blodige krig.

Pris 100 kr. for medlemmer og 150 kr. for ikke-medlemmer. Læs mere og tilmeld.

Onsdag 12. april kl. 20-22 - caféen åbner kl. 19
Sted: Agedrup Sognegård, Agedrupvej 12, Agedrup
Arr. Fyns Kvindelige Litteratursalon.

 


 

'Tæl kun de lyse timer'

Morten KorchLene Crone Nielsen, sognepræst ved Hjallese Kirke vil denne gang fortælle os noget om forfatteren Morten Korch's liv og forfatterskab.

Fri entré. Læs mere

Onsdag 12. april kl. 14.30
Sted og arrangør: Baptistkirkens Seniorgruppe, Klosterbakken 11, Odense C

 


 

Jens Blendstrup

Jens BlendstrupJens Blendstrup besøger Årslev Bibliotek for at fortælle os om sin nyeste bog 'Slagterkoner og bagerenker'.
Romanen er et humoristisk portræt af Danmark i dag. Den handler om Jørgen Usse Gravesen, der er en 52-årig el-montør, som efter 22 år uden en sygedag mister sit arbejde. Han må vige pladsen for polske elektrikere. Uden arbejde er Jørgen forsvarsløs. Han kæmper for at holde fast. Men Jørgen er mester i at træffe dårlige valg. Efterhånden begynder det, han har bygget op, at smuldre.

Det har Jens Blendstrup et utrolig sensibelt og humoristisk blik for. Han beskriver derudover et frisættende begær smukt rettet mod frodige kvinder i næsten alle aldre. Et naturligt begær, der har det skidt med konformitet, men smøres godt af kølige pilsnere. Entré: 75 kr. / Nysgerrig Fyn 50 kr. / studerende 25 kr. Læs mere og køb billet

Tirsdag 18. april kl.19.30
Sted: Årslev Bibliotek.

 


 

Poetry Slam

Poetry SlamPSFYN og Teater Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.
Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr.

Læs mere - også om mulighederne for at deltage selv.

Søndag 19. april kl. 20
Sted: Arne B, Svendborg.

 


 

WriterSpace: Skriveworkshop

Skriveworkshop Savner du sparring på det, du skriver, eller er du gået helt i stå? Dalum Bibliotek laver et kontinuerligt skriveforløb i foråret, hvor vi sammen arbejder med egne tekster og diverse skriveøvelser. Her vil tekniske ting som perspektiver, tid, sætningskonstruktioner og lignende få en ordentlig introduktion og bearbejdning.

Det er bibliotekar Camilla Faieq Jensen, som guider jer gennem processen. En gæstelærer eller to, som udmærker sig inden for skrivehåndværket, deltager undervejs i forløbet, som strækker sig fra januar til og med maj.

Gratis adgang. Tilmelding nødvendig. OBS: Begrænset antal pladser. Læs mere og bestil billet Kaffe og lidt godt vil blive serveret undervejs.

De sidste 2 gange er 20. april og 18. maj kl. 18.30-21.30
Sted: Dalum Bibliotek, Dalumvej, Odense

 


 

Det Store Bogshow

Det store bogshow Kom med til fest for den fynske litteratur. Sammen med Ugeavisen Odense, TV2 Fyn, fynske forlag, Kjærs Bøger og forfattere samt en masse fantastiske læsere bliver der gang i Magasinet i Odense med et brag af en litterær fest.

Ved showet kan du bl.a. opleve Leif Davidsen, Vibeke Marx, Mich Vraa og Morten Vittrup, som alle har tilknytning til Fyn, og hvis litteratur er slået igennem på de danske litterære hitlister. Hyggeligt afterparty på Amy's Bar og Winehouse.

Årets Læser-prisen 2017
Kjærs Bøger uddeler for første gang Årets Læser-prisen, hvor Fyns mest entusiastiske læser hædres på scenen under Det Store Bogshow. Kender du en person, som fortjener en nominering til prisen, kan du nominere vedkommende vis Odense Hovedbiblioteks Facebook-profil eller på dit lokale bibliotek.

Billetpris: 180 kr. inkl. let tapas før showet og et glas cava på Amy's ved efterfesten. Medlemmer af Nysgerrig Fyn 150 kr. (Husk medlemskort.)
Læs mere og se programmet
Køb billet. OBS: Billetsalget lukker 20. april 2017 kl. 12.00. 

Fredag 21. april kl. 18-21.30
Sted: Magasinet, Farvergården 19, Odense C.
Efter showet er der efterfest på Amy's Bar og Winehouse, Jernbanegade 12, Odense C.

 


 

Skrivekursus 'Eget rum'

Dof logo Drømmer du om at skrive, men har svært ved at finde tid til det i en travl hverdag? Eller er du godt i gang, men har lyst til at udvikle din skrivestil? Så er kurset her lige noget for dig!
'Eget rum' er et skønlitterært skrivelaboratorium, hvor du bl.a. skal arbejde med at finde dit eget skriverum. Vi arbejder med at sætte skrivelysten i gang og skabe vedvarende skriverutiner. Det kommer til at ske gennem opgaver, der vil inspirere dig til at skrive løs, fordybe dig og lære din egen skrivning at kende.

Hver uge er der et tema, og i forbindelse med det bliver du stillet en skriveopgave, som hjælper dig til at komme i gang. Du får dybdegående feedback på hver tekst, og hvis du har lyst til at dele dine tekster med de andre deltagere på kurset, har du også mulighed for at høre deres kommentarer og tanker.

Jeg hedder Hannah Lutz og skal undervise dig, hvis du vælger kurset 'Eget rum'. Jeg er forfatter (født 1984) og debuterede i maj 2016 med romanen 'Vildsvin', som udkommer i Sverige og Finland i 2017. Udover romaner skriver jeg noveller og radiodrama, bidrager til en række kulturtidsskrifter og holder workshops og kurser i kreativ skrivning.

Hele kurset koster kr. 800,- Kurset starter, når der er nok tilmeldte.
Læs mere og tilmeld

Fredag 21. april kl. 17
Arr. af DOF Lillebælt Oplysnings Forbund, E-aftenskolerne, Rugårdsvej 226, Brenderup Fyn.

 


 

Kendt fransk forfatter kommer til Odense

Jacques Jouet Jacques Jouet er netop nu aktuel i Danmark med den tosprogede digtsamling 'På .. |En .. – en hyldest til byrummet'. Han vil tale om den og meget mere, når han gæster Odense.

Jouet er en spændende forfatter, der skriver inden for alle genrer, og som ser kontakten med læseren som lige så vigtig som værket selv. Han har siden 1983 været medlem af den litterære bevægelse OULIPO (OUvroir de LIttérature POtentielle – værksted for potentiel litteratur), der nærmest kan forklares som en gruppe af systemdigtere og matematikere, der arbejder med konceptuel digtning med et glimt i øjet.

Der er lagt op til en spændende, anderledes og humoristisk eftermiddag i Studenterhuset. Arrangementet foregår på fransk, men der bliver lavet små resumeer på dansk, så tilhørere med et rustent fransk også kan følge med.
Jacques Jouet præsenteres af lektor Steen Bille Jørgensen fra Aarhus Universitet, der også har oversat 'På .. |En ..' til dansk. Ifølge ham selv er det altid vanskeligt at oversætte poesi, og i dette tilfælde var rytmen og den milde ironi en udfordring.
Gratis adgang – tilmelding ikke nødvendigt.

Lørdag 22. april kl. 15–17
Sted: Studenterhuset ved Brandts Klædefabrik.

 


 

Merete Pryds Helle - Folkets Skønhed

Merete Pryds HelleFaaborg Bibliotek får besøg af forfatteren Merete Pryds Helle, som vil fortælle om sit arbejde og ideerne bag romanen 'Folkets skønhed'.

Det er en familiekrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie og specielt hendes mors fattige liv på Langeland. En roman om at flytte sig op ad den sociale rangstige og samtidig flytte fra land til by. Det er ikke uproblematisk, og Langeland flytter da også med på godt og ondt.
Pris 75 kr. /Nysgerrig Fyn 50 kr. /studerende 25 kr. Læs mere og bestil billet

Torsdag 27. april kl. 19.30
Sted: Faaborg Bibliotek.

 


 

U 20 Poetry SlamU 20 Poetry Slam

Oplev studerende battle i poetry slam med poetiske slammere fra fynske gymnasier og hf-kurser.

Entre 30 kr. Læs mere og køb billet

Lørdag 29. april kl. 20-22
Sted: Studenterhuset Odense.

 
 

Kalender - et kig ind i maj

 

Nyere latinamerikansk litteratur oversat til dansk

Latinamerikansk litteraturEfter det store 'boom' op gennem 70'erne og 80'erne, hvor blandt andre Nobelprisvinder Gabriel García Márquez havde kronede dage i det meste af verden, er der sket et markant fald i litteratur fra de spansktalende, som oversættes til dansk.

Forlægger og oversætter Liv Camilla Skjødt giver et overblik over nogle af de vigtigste forfatterskaber, der for nylig er blevet - eller er ved at blive oversat til dansk.
Foredraget foregår på dansk. Gratis adgang. Tilmelding nødvendig.
Læs mere og tilmeld.

Onsdag 3. maj kl. 19-21
Sted: Dalum Bibliotek
Arrangeret i samarbejde med Club Ex-ótico, Syddansk Universitet.

 


 

Tove Ditlevsen 100 år

Tove Ditlevsen Den store danske digter Tove Ditlevsen ville i år fylde 100 år. Hendes tekster har rørt mange, og interessen for hendes forfatterskab er stigende. Senest har teaterforestillingen 'Tove, Tove, Tove' trukket fulde huse. 

Tove Ditlevsen er en af vores største digtere. Hun regnes for at være en selvbiografisk forfatter, der brugte sit eget liv som inspiration til de værker, hun skrev. Hun var en klog kvinde, der på en vis måde blev et forbillede for en hel generation af kvinder. Hun eksperimenterede med sit liv og betalte prisen.  Selv mente hun, at hun var et rodehoved, der kun egnede sig til at skrive.  Måske fordi hun var født med en sivebrønd og en septiktank indvendigt. Aldrig så snart havde hun fået den ene til at fungere, før helvede brød løs i den anden. Sådan forklarer hun det selv.

I løbet af dette foredrag fortæller Jeannet om Tove Ditlevsens kaotiske liv.
Jeannet fortæller om sammenhængen mellem liv og digtning, og hun synger nogle af de sange, Tove Ditlevsen har skrevet teksterne til.
Jeannet Ulrikkeholm er cand.mag., forfatter og sanger. Hun har skrevet romanen, 'Englens fod', noveller og lærebøger og har udgivet 2 cd’er med sin søn.
Pris 250 kr, studerende 200 kr. Læs mere og tilmeld

Lørdag 6. maj kl. 12-16
Sted: SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M.

 


 

Glæd dig også til...

 

Café Litnet tirsdag 23. maj kl. 19 med Jørgen Lange Thomsen

Jørgen Lange ThomsenVi har inviteret professor i retsmedicin og institutleder på Syddansk Universitet Jørgen Lange Thomsen til at fortælle om sine bøger 'Hvad døde de kongelige af?' og 'Berømte dødsfald– fra Cæsar til Blixen'. Bøgerne omhandler dels danske kongeliges liv og død og dels mærkelige dødsfald gennem historien, fra giftmord til korsfæstelse, syfilis, selvmord og brændende bål. Jørgen Lange Thomsen lader os få et kig ind i de kendtes privatliv og død.

Vi udlodder de to bøger til medlemmer af Litnet.
Vi serverer lidt at spise, og drikkevarer kan købes.

Pris: Gratis for medlemmer af Litnet (men husk at bestille billet) og 50 kr. for ikke-medlemmer/30 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn.
Vi har sat billetter til salg i forvejen, for at ingen skal gå forgæves.
Læs mere og køb billet

Sted: Musikbiblioteket, Odense C.

 


 

Nye bøger

'H C Andersen-mordene' af Finn Wiedemann

Pigen uden hudNy satirisk roman uddeler 'kærlige rap' til Odense og byens (mis)brug af H.C. Andersen.

To ukendte H.C. Andersen-manuskripter dukker op, og ejeren af godset tager kontakt til universitetet for at få bekræftet manuskripternes ægthed. Kort efter sker der et mord på universitetets bibliotek, hvor en kendt professor findes myrdet. Mistanken retter sig mod flere af byens fremtrædende H.C. Andersen-interesserede personligheder, lige indtil et nyt mord sker. Dette sker samtidig med, at det traditionelle julemarked i byens H.C. Andersen-kvarter finder sted.

Som baggrund for kriminalhistorien fortælles humoristisk om moderne ledelsesformer i universitetsverdenen og hos politiet, ligesom kommunens forsøg på at slå plat på H.C. Andersen og brande sig som en international storby indgår i handlingen.

Fynboer i almindelighed og odenseanere i særdeleshed vil måske kunne genkende flere af bogens personer. Flere af byens notabiliteter og kendisser får således et 'rap' af Wiedemanns skarpe pen.

Bogen udkommer på forlaget Historia og meget passende på H.C. Andersens fødselsdag 2. april, er på 252 sider og koster 250 kr. i boghandlen.

 

'Haiku for skoleelever' af Hanne Hansen og Pia Valentin Sørensen

Haiku for skoleeleverPia Valentin Sørensen og Hanne Hansen har udgivet haiku for børn og voksne. Hanne Hansen er formand for Dansk Forfatterforenings Haikugruppe og har undervist både børn og vokse i at skrive haiku.

En lille gråspurv
Breder sine vinger ud
Flyver som en ørn

Rønnebærrene
Gløder røde i solen
Tid til at høste

Bogen er en vejledning i at skrive haiku for folkeskoleelever, som læreren kan bruge fra mellemtrinet og opefter. Men voksne kan også få inspiration af bogen til at skrive selv. Den udkom i marts 2017 på Forlaget Ravnerock, er på 40 sider og koster 150 kr i boghandlen.

 


 

Nyheder til LITNYT kan sendes til webmaster

 

Tilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her.
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: