Nr. 54 • februar 2015

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Kalenderen: Litnet anbefaler i februar

Nye udgivelser

Nyheder

Litnets hjemmeside

 


 

Referat fra Litnets generalforsamling

Litnet har afholdt generalforsamling 27. januar, og derfor kan alle interesserede læse referatet fra generalforsamlingen.

Der blev bl.a. indvalgt 2 nye suppleanter fra den yngre generation, og vi i Litnets bestyrelse glæder os til at samarbejde med dem om flere spændende tiltag til gavn for Litnets medlemmer.

 


 

Kalender - det sker i februar 2015

 

Mød Maise Njor

Majse Njor

Maise Njor er journalist og forfatter og har udgivet i alt 10 bøger, bl.a. 'Michael Laudrups tænder' og 'Den forkerte giraf'. Maise Njor skriver om det, som voksne kvinder oplever og overvejer i deres eget hverdagsliv: Kærlighed, kernefamilie, kropskultur, kommunikation… og mænd. Desuden har Maise Njor været manuskript-konsulent på tv-serien 'Nynne' og filmen 'INKA$$O'.

Det bliver med garanti ikke kedeligt! Dog kun for kvinder!
Læs mere og bestil billet

Entré 100 kr for medlemmer og 150 kr for alle andre.

Onsdag 4. februar kl. 20-22

Caféen åbner kl. 19, og der bydes på en suveræn kagebuffet, kaffe, te, ost og tapas til en pris af 50 kr. og et glas vin til 15 kr.

Arrangør: Fyns kvindelige litteratursalon

Sted: Agedrup Sognegård. Parkering overfor kirken.

 


 

Steen Steensen Blichers forfatterskab og betydning

Maleri af BlicherKl. 10-12 Foredrag ved Johs. Nørregaard Frandsen, professor mso, cand. phil. Syddansk Universitet.

Kl. 12-13 Frokost.

Kl. 13-15 Gurli Buch-Hansen fortæller fra Blichers "Røverhistorier", som er en humoristisk historie med dramatiske begivenheder.

Vi synger et udvalg af Steen Steensen Blichers sange og ledes igennem tekster og musik ved Jesper Moesbøl, fhv. højskoleforstander og konsulent i Kulturministeriet.

Steen Steensen Blicher (1782- 1848) var en fremragende lyriker, men det er især hans noveller, der idag placerer ham som en af dansk litteraturs største. I foredraget vises eksempler på hans kunst, især hans behandling af begreber som tid og forfængelighed, og der gives prøver på den overlegne fortællerteknik, han udviklede i sine noveller. Læs mere

Entré: Kr. 125,-/100,-

Onsdag 4. februar kl. 10-15

Arrangeret af Seniorhøjskolen Odense
Sted: Seniorhus Odense, Toldbodgade 5-7, Odense C

 


 

STORY SLAM Odense workshop

Story Slam Odense

Gratis workshop for deltagere i STORY SLAM Odense.
Du fortæller din historie og får respons og gode råd til hvordan du fortæller din historie bedst muligt. Instruktører: Fortællerne Maria Junghans og Jens Peter Madsen.
Tilmelding nødvendig.

I USA, er The Moth - True Stories Told Live - en stor succes. STORY SLAM Odense bygger videre på amerikanernes idé: Fortællerne får chancen for at stå på en professionel scene og fortælle deres selvoplevede historie til et opvarmet og engageret publikum. 5-6 minutter til hver historie.

En uge før hver STORY SLAM tilbyder vi en gratis workshop til alle, som ønsker at deltage eller overvejer det. Her vil erfarne fortællere lytte og hjælpe det bedste frem i historierne. Læs mere og tilmeld

Torsdag 5. februar kl. 17-19

Sted: Uteater/Undergrunden, bagsiden af Odense Teater

 


 

Bogcafé

Lea Fløe ChristensenDalum Bibliotek inviterer til bogcafé, hvor litteraturformidler Lea Fløe Christensen inspirerer til nye læseoplevelser. Med fokus på skønlitteratur kommer vi vidt omkring i genrer og generationer, så alle kan få masser af læseinspiration med hjem.
Læs mere og bestil billet

Entré: 20 kr. inkl. kaffe og kage / 10 kr. for medlemmer
af Nysgerrig Fyn

Torsdag 5. februar kl. 16.00–17.30

Sted og arrangør: Dalum Bibliotek

 


 

Bogcafé - Bøger & kaffe

BogcafeVi inviterer alle læselystne til hyggelig og uformel bogcafé med masser af læseinspiration.

Du får tips til spændende, gribende og underholdende bøger, når 3 af bibliotekets medarbejdere fortæller om deres læseoplevelser. Hvad enten du er til krimier, historiske romaner eller noget helt andet, er der gode chancer for at blive fristet til at læse bøger, du ikke kendte til. Vi sætter fortælleglæden og bogen i centrum. Kom i god tid, tag en god plads og lad dig overraske.

Gratis uden tilmelding. Kaffe og rundstykker kan købes for 25 kr.

Lørdag 7. og lørdag 25. februar kl. 10.30

Sted og arrangør: 7. februar Faaborg Bibliotek - 25. februar Ringe bibliotek.

 


 

Skriveværksted for voksne

SkriveværkstedHolluf Pile Bibliotek åbner nu for et skriveværksted for voksne, hvor du hen over foråret kan komme og blive inspireret til at skrive. Slagets gang styres af forfatter Brian Palle Larsen.

Kom og få feedback på din tekst, lav sjove og inspirerende skriveøvelser, vær med til oplæsninger og find din helt egen stil. Læs mere og tilmeld

Gratis med tilmelding.

Mandage 9. februar og 23. februar kl. 18.30-20

Sted og arrangør: Holluf Pile Bibliotek.

 


 

Story Slam i Odense

Story Slam Jens Peter MadsenI USA er THE MOTH - True Stories Told Live - en gigantisk succes. STORY SLAM Odense bygger videre på amerikanernes idé. Fortællerne får chancen for at stå på en professionel scene og fortælle deres selvoplevede historie til et opvarmet og engageret publikum. 5-6 minutter til hver historie.

Til hver STORY SLAM har publikum mulighed for at gå på den åbne scene med deres bedste selvoplevede historie. Her er temaet frit, men historien må maximalt vare 5 minutter.

Det kan være du får blod på tanden og vælger at stille op i en af de kommende runder.

STORY SLAM Odense er etableret i samarbejde mellem Uteater, Odense teater og fortællerne Maria Junghans og Jens Peter Madsen. Vi tilbyder en professionel scene, hvor du kan fortælle din selvoplevede historie, samt gratis workshops til dem, der deltager eller overvejer at gøre det.

Efter 7 indledende runder i løbet af 2015 dyster finalisterne den 12. november, og årets vinder af STORY SLAM 2015 kåres. Læs mere og tilmeld

Entre 50 kr.

Torsdag 12. februar kl. 20–22

Sted: Uteater, bagsiden af Odense Teater.

 


 

Skriveværksted

SkriveværkstedHar du tekster liggende i skrivebordsskuffen, men mangler feedback til at komme videre, eller går du med en drøm om at komme i gang med at skrive? Nu har du chancen for at gøre alvor af dit skriveri!

Kurset henvender sig både til dig, der er nybegynder og til dig, der allerede er i gang og har brug for konstruktiv kritik. Underviser Cindy Lynn Brown. Læs mere og tilmeld

Pris: 990 kr (rabat til efterlønsmodtagere, studerende m.fl.)

Start 18. februar kl. 16.30

Sted: AOF-Odense.dk, Rugårdsvej 15 B, Odense C

 


 

Foredrag med Jens Christian Grøndahl

Jens Christian GrøndahlEn af Danmarks mest berømte skønlitterære forfattere besøger biblioteket denne aften.

Jens Christian Grøndahl fortæller om baggrunden for sin nye roman 'Jernporten', om en mand, der efter en turbulent og passioneret ungdom lever med fornemmelsen af at være havnet uden for sin tid. 'Jernporten' er Jens Christian Grøndahls 19. roman siden debuten i 1985.

Hans romaner er udkommet i over 30 lande og optræder på kritiker- og bestsellerlister verden over. Læs mere og bestil billet

Pris kr. 60,-
Medlem af Nysgerrig Fyn kr. 40,- (medbring dit Nysgerrig Fyn medlemskort)

Torsdag 19. februar kl. 19.30 til 21.30

Sted og arrangør: Svendborg Bibliotek.

 


 

Verdenslitteraturens monster- og mesterværker

OdysseenDen amerikanske forfatter Mark Twain har engang sagt, at en klassiker er en bog, som alle kender, men få har læst.

Nu har du chancen. Vi sætter fem af de største, ældre klassikere på programmet. Hvert værk introduceres af en kompetent litteraturforsker, og måske får du lige netop det skub, der skal til, for endelig at komme i gang med klassikerne. Værkerne forudsættes IKKE (nødvendigvis) læst. Vi starter i foråret 2015 med 5 ældre, klassiske værker og fortsætter i efteråret med nyere klassikere.
Homer: Illiaden - Homer: Odysseen - Dante: Den guddommelige komedie
- Ovid: Forvandlinger - Rabelais: Pantagruel / Gargantua.
Læs mere og tilmeld

Pris 550,- /studerende 330,-

5 mandage - første gang 23. februar kl. 18.15

Sted og arrangør: Folkeuniversitetet, SDU, Campusvej 55, Odense M

 


 

Grundkursus i dansk litteratur efter 1945

Litteraturhistorie På kurset gennemgår vi de litterære tendenser fra efterkrigstiden til i dag. Vi vil studere den litterære udvikling ved at læse tekster skrevet af nogle af de største, danske forfattere. Alle kursister modtager et kompendium med de relevante tekster inden kursets start.

Hver kursusgang starter vi med en lille historisk introduktion, hvorefter vi gennemgår de litterære strømninger. Hermed er grundlaget for dagens forfattere og deres tekster skabt, og litteraturen kan sættes ind i en bredere tidsmæssig kontekst. Alle kursister modtager et kompendium med de relevante tekster inden kursets start. Læs mere og tilmeld

Pris 825,- /studerende 525,-

7 onsdage - første gang 25. februar kl. 9.30

Sted og arrangør: Seniorhus, Toldbodgade 5, Odense C

 


 

Hvorfor læse norsk?

Norsk litteraturLitterær aften med norsk forfatterbesøg. Ina Lykke Schmidt, cand.mag i Nordisk, fortæller om norske samtidsværker, og Thomas J.R. Marthinsen læser op fra sin nye roman "Selvportrett ved gravstøtte".

Ina Lykke Schmidt vil give sit bud på hvad der gør den norske litteratur speciel og give smagsprøver på en tendens, der er i ny norsk litteratur, nemlig fiktionsfri fiktion.

Forfatterskaber som Knausgård, Ørstavik, Ambjørnson vil blive præsenteret i løbet af aftenen. Inas norske mand, Thomas J.R. Marthinsen vil indlede aftenen med at ridse op, hvad der gør norsk litteratur anderledes end den danske og om de forskellige vilkår der er for norske og danske forfattere.

Mød op, hvis du har fået lyst til at høre om tendenser indenfor den norske samtidslitteratur. Der er fri entré. Læs mere

Onsdag 25. februar kl. 19.30

Sted og arrangør: Faaborg Bibliotek

 


 

Bogsalg på Hovedbiblioteket

BogsalgKom og gør et bogkup! Der sælges skønlitteratur, faglitteratur og cd'er til 5 kr./stk. Tidsskrifter og tegneserier til 1 kr./stk.
Gratis uden tilmelding.

Fredag 27. februar kl. 12-19 og lørdag 28. februar kl. 10-16

Sted: Hovedbiblioteket, i det tidligere Miljø- og Energicenter
over for Hovedbibliotekets indgang.

 


 

Det sker i marts 2015

 

Mød Jesper Stein – en af Danmarks krimikonger

Jesper SteinJesper Stein fortæller om sine prisbelønnede kriminal-romaner om vicepolitikommissær Axel Steen. Han forklarer hvordan bøgerne er blevet til, og hvilke elementer en rigtig krimi skal indeholde. Derudover fortæller han, hvor hans inspiration kommer fra samt om blandingen af virkelighed og fiktion.
Læs mere og bestil billet

Billetpris: 70 kr. / 50 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn.

Mandag 2. marts kl. 19.00

Sted: Tarup bibliotek

 


 

Litteraturmaskinen med Tom Buk-Swienty

Tom Buk-SwientyTom Buk-Swienty er bedre kendt som forfatteren til 'Slagtebænk Dybbøl' og 'Dommedag Als'. Nu er han ude med 2. bind af serien om Kaptajn Dinesen, 'Kaptajn Dinesen - Til døden os skiller'. Gennem breve og dagbøger har Buk-Swienty kunne genskabe et så realistisk billede af den fransk-preussiske krig, så læseren næsten kan høre kuglerne synge for ørerne. Tom Buk-Swienty har gennem sin research bogstaveligt talt gået i Wilhelm Dinesens fodspor, fra Sønderjylland til Schweiz, og har i sin søgen også fået adgang til ellers ikke offentlige dokumenter.

Forfatteren vil i samtale med Leif Søndergaard fra SDU tage publikum med på en rejse fra Dinesens første skridt ind i krigen til hans selvmord i 1895, med afstikkere til krigen i 1864 samt Ole Bornedals filmatisering af Tom Buk-Swientys to bøger.

Vi spiser altid sammen, inden vi går ind i Kulturmaskinens sal og møder forfatterne. Læs mere og bestil billet

Billetpris med spisning: 200 kr.
175 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn
130 kr. for medlemmer af Litnet (medlemskab tjekkes i indgangen)

Tirsdag 3. marts kl. 18.30

Sted: Kulturmaskinen, Farvergården 7, Odense C

Arrangeret af Odense Centralbibliotek, Kulturmaskinen og Litnet Odense. Arrangementer i Litteraturmaskinen er kendetegnet af god stemning og mødet med andre litterært interesserede.

 


 

Forfatteraften med Katrine Maria Guldager

Katrine Marie GuldagerMød den anmelderroste forfatter, som fortæller om sin familiekrønike og sit forfatterskab.

Pris 75 kr.

Bestil billet

Tirsdag 3. marts kl. 19.30-21.30

Sted: Middelfartsalen på KulturØen

 


 

Forfatteraften med Kasper Colling Nielsen og Cindy Lynn Brown

Kasper Colling NielsenOdense Centralbibliotek spiller med på Odense Lyrikfestival med et forfatterforedrag med Kaspar Colling Nielsen og Cindy Lynn Brown.
Der er fantasi, lyrik og samtidslitteratur i luften, når Odense Lyrikfestival fejres i den gamle stationsbygning med en samtale mellem forfatterne Kaspar Colling Nielsen og lokale Cindy Lynn Brown.

Kaspar Colling Nielsen slog igennem med bogen 'Mount København' i 2010, og i 2014 udkom fremtidsromanen 'Den danske borgerkrig 2018–2024', der blev indstillet til DR Romanprisen.

Cindy Lynn BrownCindy Lynn Brown er hovedsagelig kendt for sine digtsamlinger, der med humor og sprogligt overskud formår at se på hverdagen med nye øjne.

Litteraturkonsulent Michael Linde Larsen styrer slagets gang. Læs mere og bestil billet

Billetpris: 60 kr. / 40 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn.

Tirsdag 10. marts kl. 19-21

Sted: Musikbiblioteket

 


 

Mød Odense Fagskoles forfatterlinje

Odense Fagskoles forfatterlinjeEr der en forfatterspire gemt i dig? Vil du møde andre, der elsker at skrive? Få fif og feedback fra Odense Fagskoles forfatterlinje.

Odense Fagskoles forfatterlinje er i gang med et 1-årigt forløb, hvor eleverne kommer hele vejen rundt om forfattergerningen. Nu lander eleverne og deres lærer på Hovedbiblioteket, hvor du kan møde dem, få respons på det du selv skriver og være med til en skriveøvelse. Tag gerne en af dine egne korte tekster med.

Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld

Onsdage 11. marts og 18. marts, begge dage kl. 10.30-14

Sted og arrangør: Hovedbiblioteket, Banegårdcentret, Odense

 


 

Kvindelige bestsellers og goodsellers

Helle Helle Hvis det erI anledning af hundredeåret for kvindernes stemmeret i 1915 fokuserer denne række af aktuelle danske romaner på kvindelige forfattere. Først bliver det diskuteret, hvad en bestseller er med eksempler på kvindelige bestseller-forfattere. Nogle af dem er bestsellere og andre er goodsellere, der læses bredt, ikke mindst af kvinder. Derfor har det ikke været svært at finde frem til en perlerække af fremragende, kvindelige forfattere med spritnye romaner.
OBS: Undervisningen foregår med 14 dages interval, så der er tid til at læse romanerne. Læs mere og tilmeld

Pris 550,- /studerende 330,-

5 onsdage - første gang 11. marts kl. 18-19.45

Sted og arrangør: Folkeuniversitetet, SDU, Campusvej 55, Odense M

 


 

Nye udgivelser

 

Kender du 'Tænkepauser'?

Fyn - mennesker og stederFast koncept: 1 emne, 1 forsker, samme omfang, samme pris, samme udstyr.

Hver måned udkommer en ny 'Tænkepause' på kun 60 sider. Forfattet af nogle af landets klogeste hoveder inden for forskning og formidlet, så de fleste kan være med.

Den trykte bog koster 39,95 kr. (3 for 100,-). Den aktuelle måneds e-bog (pdf og ePub) og lydbog (mp3) kan du downloade med det samme - helt gratis. Det er hurtig viden - uden filter.

Lykke TænkepauseFebruar måneds bog har titlen 'Lykke' og fås som lydfil her.

Bøgerne har Aarhus Universitetsforlag udgivet siden september 2012, så der er masser af spændende emner
i serien.

Se hele udgivelsesrækken her.

Det er den perfekte vært- og værtindegave, ikke mindst hvis man forklarer konceptet.

 

Svendborg Bibliotek har arrangeret Bliv klog på en time, der er baseret på 'Tænkepauser'ne, hvor grundforskning formidles i pixi-format. Tre torsdag eftermiddage i foråret giver landets klogeste hoveder dig i et lynforedrag, alle de skarpeste pointer fra netop deres forskningsområde. Mød bare op, du bliver klog af det!

Bliv klog på én time - Terror
Én topforsker, ét emne, én time. Bliv klog med Carsten Bagge Laustsen, lektor i politisk sociologi.

Mørk hud, sort skæg, en kalashnikov over skulderen, gemmeleg i afghanske huler. Sådan er en terrorist. Tror vi. Men terror er ikke bare et spørgsmål om sort eller hvid, god eller ond. Terror er langt mere farverig, end vi går rundt og tror. Læs mere

Arrangementet er gratis - mød bare op! Torsdag 19. februar kl. 16-17

 

Bliv klog på en time - Menneske
Én topforsker, ét emne, én time. Bliv klog med Ole Høiris, docent ved Afdeling for Etnografi og Antropologi ved Aarhus Universitet.

Hvor stammer mennesket fra? Religionen siger én ting og videnskaben noget andet. Desværre ved vi ikke særlig meget om menneskets oprindelse, så vi finder vi på en hel masse i historier om os selv, alt efter hvad vi selv foretrækker at høre. Læs mere

Arrangementet er gratis - mød bare op! Torsdag 19. martskl. 16-17

Sted: Svendborg Bibliotek, Svinget 1, Svendborg

 


 

Nyheder

 

Nyt om Odense Lyrikfestival 2015

Ejler NyhavnOL 15 - der i år foregår for 9. gang - har udvidet og løber nu over en hel uge fra 7. til 15. marts.

I løbet af ugen vil der være forfattersamtaler, poetiske koncerter og internationale forfatterbesøg fra Grønland, Kroatien og Frankrig. Derudover deltager masser af danske digtere, du kan møde både de nye og de etablerede på Studenterhuset.

For de skrivelystne vil der være et underholdende og inspirerende kursus på Studenterhuset den 14. marts kl. 14-17 med digteren Ejler Nyhavn som underviser.  

Læs mere og tilmeld. OBS! Tilmelding senest 11. februar.

 


Nyheder til LITNYT kan sendes til webmasterTilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her.
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: